Dzūkų žinios

Alytaus profesinio rengimo centro širdis plaka regiono ritmu

Dalintis:

Alytaus regione demografinė situacija yra itin sudėtinga, todėl siekiame išnaudoti kiekvieną galimybę, kad vietinė darbo rinka spėtų su kintančiais poreikiais, kad išugdytume reikiamos kvalifikacijos darbuotojus, kuriems jų profesija garantuotų orų gyvenimą gimtajame krašte.

Atidžiai sekame naujas verslo investicijas mūsų regione ir ypač džiaugiamės, kai išaugus tam tikrų specialistų poreikiui, jos suteikia impulsą mūsų veiklai.

Pvz., AB „Kauno grūdai“ Alytuje stato dar vieną greitai paruošiamų produktų fabriką, jau kitąmet sukurs 250–300 naujų darbo vietų. Matome išskirtinį šios įmonės požiūrį į profesinį mokymą, į žmogiškųjų išteklių svarbą įmonės veiklai.

Panašų požiūrį demonstruoja ir kiti mūsų partneriai – moderni metalo apdirbimo įmonė „Astra LT“, pagal kurios poreikius nuolat atnaujiname suvirintojo programos turinį ir pasiruošėme įgyvendinti orbitinio ir robotizuoto suvirinimo, suvirinimo meistro programas.

Inžinerinės krypties profesijos sudaro penktadalį visų centre įgyvendinamų programų, o su statyba susijusių profesijų – 11 proc.

Šioje srityje irgi turime gerų partnerių: „VA Statyba“, „Statrama“, „Coner“, „Fasida“. Su jomis plėtojame pameistrystę, atliekame rezultatų analizę ir pastebime, kad pameistriai, įgūdžius formuojantys realioje darbinėje aplinkoje, geriau pripranta prie įmonės reikalavimų, sparčiau dirba, sėkmingiau įsidarbina. Pernai pameistrystę buvo pasirinkę 16,2 proc. visų mokinių, manome, kad šią dalį vertėtų padidinti iki 20–30 proc.

Vytautas ZUBRAS, Alytaus profesinio rengimo centro direktorius.

Pasikeitęs požiūris į atsinaujinančią energetiką turi įtakos ir profesiniam mokymui. Plėtojame mokymo programas, kurios svarbios tiek pramonei, tiek statybos sektoriui. Atsinaujinančios energijos įrangos montuotojo mokymo programa apima atsinaujinančios energijos elementus, šildymo, vėdinimo ir kondicionavimo sistemas, saulės modulius. Viso to mokome praktinio mokymo centruose, kurie orientuoti į inžinerinę pramonę, statybą ir darbų saugą. Į tai pastaraisiais metais daug investavome, o mūsų regionui ir jo darbo rinkai tai yra labai svarbios investicijos.

Būtų negerai, jei apie atsinaujinančią energetiką vien tik mokytume, o patys nieko nedarytume. Tad jau įsirengėme 328 kW saulės jėgainę, kuri svarbi mokymui ir iš dalies tenkina pagrindinius mūsų ūkio poreikius.

Mūsų centre galima įgyti ir išskirtinių kompetencijų, pvz., vykdome aukštalipio mokymus pagal neformalią profesinio mokymo programą. Šių kompetencijų reikia suvirintojams, elektrikams, apdailininkams, staliams ir kitų profesijų atstovams darbui aukštyje. Atvyksta mokinių ir iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų regionų profesinių mokyklų.

Išryškėjo tendencija, kuri džiugina – didėja tęstinio profesinio mokymo mokinių skaičius. Anksčiau mokykla baigdavo darbą 18 val., dabar nuo 17 iki 20 val. labai intensyviai vyksta mokymas pagal tęstinio profesinio mokymo programas – visų sričių, taip pat ir statybinių profesijų.

Taip pat sudarome sąlygas mokytis asmenims, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių – jie gali rinktis apdailininko, dažytojo, tinkuotojo padėjėjo, virėjo profesijas. Mums svarbus kiekvienas jaunuolis, siekiantis profesijos ir savarankiškumo gyvenime.

Visi – Centro mokytojai ir mokiniai – esame auganti ir stiprėjanti bendruomenė, kurios brandą parodė ir parama Ukrainai. Tai buvo ir savanoriavimas priimant karo pabėgėlius, ir jų apgyvendinimas mūsų bendrabučiuose, tiek ir nuolatinė pagalba ukrainiečiams, besimokantiems mūsų centre. 

Vytautas ZUBRAS, Alytaus profesinio rengimo centro direktorius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: