Dzūkų žinios

Deklaruojant pievas laukia naujovės

Dalintis:

Pastaraisiais metais daug diskusijų kėlė daugiamečių pievų ir jų priežiūros ateitis. Tuo labiau, kad dalis pievų buvo suartos ir žemdirbiai vis dar nerimauja, ar jų nereikės atkurti. Tačiau, nepaisant tebesitęsiančių diskusijų, deklaruojantieji turėtų atkreipti dėmesį į keletą naujovių, kurios jų laukia šiemet.

Pagelbės žemėlapiai

Pirmiausia, pakoreguotas daugiametės ganyklos / pievos apibrėžimas. Daugiametė ganyk­la arba pieva – užsėtas daugiametėmis žolėmis arba natūralus penkerius ar daugiau metų neariamas žemės plotas, kuris skirtas ūkiniams gyvūnams ganyti, žolei ar žolės produkcijai gauti ir kurį galima atsėti nesuariant. Daugiametėje pievoje gali augti pavienių medžių ar krūmų.

NMA svetainėje adresu www.nma.lt (Parama → Informacija apie programas → Tiesioginės išmokos → Kaip išvengti pažeidimų → Daugiamečių pievų išlaikymas) įkeltas suartų daugiamečių pievų žemėlapis. Jame pateikta informacija apie 2020 ir 2021 metais deklaruotus daugiamečių pievų plotus, kurie pagal 2022 m. deklaravimo duomenis buvo suarti (raudona spalva). Pasibaigus 2023 m. žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo terminui, žemėlapis bus papildytas naujai suartais plotais, kurie bus identifikuoti pagal 2023 m. deklaravimo duomenis. Tada jame bus pateikiami per paskutinius trejus metus suarti plotai. Žemėlapyje paiešką galima atlikti didinant mastelį, įvedant konkrečią vietovę. Paspaudus ant konkretaus lauko, matoma detali informacija apie suartą plotą hektarais.

Taip pat NMA parengė ir kartu su suartomis pievomis pavaizduoja ir nedeklaruotų daugiamečių pievų plotus (geltona spalva).

Pievoms – nauji kodai

Svarbu atkreipti dėmesį, kad tuo atveju, jei daugiametė pieva buvo suarta ar pertvarkyta, o vėliau žemė perduota kitam žemės valdytojui, naujasis žemės valdytojas perima visus su daugiamečių pievų atkūrimu susijusius įsipareigojimus. Todėl ūkininkai, prieš įsigydami ar išsinuomodami žemės sklypus, pagal pateiktą žemėlapį gali įvertinti, ar jų įsigytiems sklypams atsiras prievolė juos atkurti (jei daugiamečių pievų sumažėjo daugiau nei leidžiama). Be to, siekiant padaryti daugiamečių pievų deklaravimo procesą tikslesnį ir patrauklesnį, žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų klasifikatorius papildytas naujais kodais, kurie, tikimasi, įneš lankstumo ir prisidės prie daugiamečių pievų plotų mažėjimo.

Kodu DGA bus galima deklaruoti daugiametes pievas, kurios einamaisiais metais yra atnaujinamos (persėjamos) neprarandant daugiametės pievos statuso.

Taip pat pareiškėjams suteikiama galimybė pievas deklaruoti kodu DGI – kaip daugiametes pievas jau pirmaisiais metais (nelaukiant 5 metų tapimo daugiametėmis pievomis proceso). Pareiškėjai, deklaravę pievas šiuo kodu, prisiima įsipareigojimą pievas išlaikyti bent penkerius metus iš eilės.

Konsultuos nuotoliu

Artėjančiam pasėlių deklaravimui aktyviai ruošiasi ir už paraiškų surinkimą atsakingas VĮ Žemės ūkio duomenų centras. Šių metų deklaravimas apima daug naujovių: patvirtinti nauji geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimai, nebelieka žalinimo išmokos, ūkininkams atsiranda galimybė rinktis papildomas su klimatu, aplinka ir gyvūnų gerove susijusias veiklas (ekologines sistemas), už kurias bus mokama papildoma parama. Per pirmąsias dvi deklaravimo savaites Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) žemdirbiai galės susikurti paraišką, tikslinti paraiškos duomenis, įbraižyti žemės ūkio naudmenas ir pasėlius bei visa tai išsaugoti.

Kiekvieną ketvirtadienį 8–10 val. bus rengiamos nuotolinės ūkininkų konsultacijos. Jų pradžia – balandžio 20 d. Ūkininkus geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės, žemės ūkio veiklos valdymo reikalavimų, ekologinių sistemų, tiesioginių išmokų taisyklių klausimais konsultuos Žemės ūkio ministerijos, Nacionalinės mokėjimo agentūros, VĮ Žemės ūkio duomenų centro specialistai. Nuotolinio prisijungimo nuoroda bus paskelbta ŽŪM interneto svetainėje ir socialiniuose tinkluose artėjant renginiui.

Turintys klausimų, susijusių su pasėlių deklaravimu, juos gali siųsti ir el. paštu tiesiogines@zum.lt. Ši naują el. pašto adresą ministerija sukūrė tam, kad klausimas patektų tiesiai pas reikiamą specialistą, o paklausėjas kuo greičiau sulauktų atsakymo į jį dominantį klausimą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: