Dzūkų žinios

Ausmos sindromas

Dalintis:

Ramūnas Karbauskis,

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas

Kai Ausma Miškinienė ir dalis buvusių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narių perbėgo į Sauliaus Skvernelio Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“  gretas, galvojau, kas tam turėjo įtakos?

Dabar  atsakymą žinau – merė ir jos kolegos taryboje grobstė savivaldybės lėšas ir puikiai suvokė, jog tiems faktams išaiškėjus, šie žmonės bus pašalinti iš LVŽS bei bus pareikalauta atsistatydinimo iš užimamų pareigų.

Andrius Tapinas, kuris yra savivaldybių skaidrinimo akcijos iniciatorius, labai atvirai klausia, ką darys S. Skvernelis su jo partijos Lazdijų skyriumi, nes „čekučius“ klastojo ne tik Savivaldybių asociacijos viceprezidentė A. Miškinienė, bet ir kiti Lazdijų taryboje esantys „Vardan Lietuvos“ nariai:

„<…>Lazdijuose atskleidžiu išties biblinės apimties klastojimo ir piktnaudžiavimo bei akivaizdžiai puikiai veikusio svetimų čekių tiekimo tinklo apimtis. Saulius Skvernelis – visas jūsų Lazdijų skyrius yra perpuvęs. Ką darysit?<…>.“

„<…> svetimi čekiai pateikiami tam, kad būtų galima įsisavinti viešuosius pinigus ir Lazdijų merė per kadenciją iš absoliučiai maksimalaus įmanomo 10 285 eurų įsisavino 10 283 eurus. Du eurai liko.<…>.“

Akivaizdu, jog buvo siekiama pasiimti visą leidžiamą sumą, o ne sąžiningai padengti išlaidas, kurios susijusios su darbu.

Ar nesąžininga merė gali toliau eiti pareigas? Ji laikosi įsikibusi posto, nes S. Skvernelis nelabai ką šiuo metu jai galėtų pasiūlyti. Vėliau galės įtraukti į rinkimų į Seimą sąrašus ir toliau kovoti dėl valdžios.

Posto besilaikančius S. Skvernelio mokesčių mokėtojų lėšų grobstytojus užsistojo net ir pats Europos Komisijos komisaras, S. Skvernelio bičiulis Virginijus Sinkevičius, pasakydamas visiems partiečiams bet kokią politinę etiką bei moralę paminančią mintį, jog posto atsisako tik tie, kurie neturi ambicijų.

Suprask, gali būti vagis, ir S. Skvernelio partija tai toleruos.

Šiandien S. Skverneliui galiu padėkoti tik už tai, kad su juo iš LVŽS pasitraukė asmenys, kurie žinojo, kad mes nesam „otkatų“ partija, netoleruojame apgavikų ir sukčių, taip pat tų, kurių tikslas – pabūti valdžioje tam, kad susikurtų rojų sau ir savo bičiuliams.

Apgailestauju, kad LVŽS S. Skverneliui, ausmoms ir kitiems prisiplakėliams tapo tramplinu į valdžios viršūnes, kurias jie naudojo ne taip, kaip pasakojo mūsų rinkėjams.

Lazdijų rajono savivaldybės gyventojams dabar jau žinoma, kad jų savivaldybei vadovauja nesąžiningi žmonės, ir jie  tikrai patys nepasitrauks, nes jų partijai postų laikymasis yra didžiausia vertybė.

Jų juodus darbus sustabdyti yra vienintelė galimybė – juos viešinti. Nuolat ir be skrupulų.

Todėl įpareigoju LVŽS atstovę Lazdijų rajono savivaldybės taryboje Vilmą Danauskienę nuolat informuoti visuomenę apie galimus korupcinius valdančiųjų sprendimus, lėšų grobstymo grėsmę savivaldybėje.

Vilma Danauskienė,

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Lazdijų rajono savivaldybės taryboje

Šią savaitę oficialiai kreipiausi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Lazdijų rajono savivaldybės merės Ausmos Miškinienės ir praėjusios kadencijos tarybos narių gautų tarybos nario išmokų panaudojimo teisėtumo.

Svetimų banko kortelių panaudojimo viena iš rekordininkių šalyje tapusi mūsų merė galimai padarė nusikalstamas veikas, kurios apibūdinamos keturiuose Baudžiamojo kodekso straipsniuose – 182 str. Sukčiavimas, 215 str. Neteisėtas elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimas, 228 str. Piktnaudžiavimas ir 300 str. Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu.

Viešai kreipiuosi į visuomenininko Andriaus Tapino viešai paskelbtoje informacijoje minimus Lazdijų politikus – mieli kolegos, turėkite drąsos ir pagarbos rinkėjams, ir kol teisėsauga dirbs savo darbą, aiškindamasi jūsų „čekiukų“ skandalo peripetijas, pasitraukite iš užimamų pareigų.

Ypač to prašau tų kolegų, ant kurių krenta šešėlis ir kurie užima savivaldybės tarybos komitetų ar komisijų pirmininkų ar pavaduotojų pareigas.

Tiesa, žinau tvirtai, kad šis mano prašymas ir raginimas nebus išgirstas.

Ši demokratų ir konservatorių koalicija Lazdijuose – godi valdžios. Tiek godi, kad vos tik atsisėdusi į valdančiosios koalicijos kėdes, ėmė į visas pareigybes kišti savus gimines, draugus.

„Klasiokų“ skandalas akivaizdus ne tik Armonaitės vadovaujamoje ministerijoje. Nuosavus „geležinkelius“ su giminių įdarbinimais turime savivaldybės biudžetinėse ir viešosiose įstaigose.

Naujausi giminių ir politinių bendražygių darbinimo skandalai aiškėja darželyje „Vyturėlis“, Turizmo informaciniame centre, savivaldybės administracijoje.

Jau nekalbu, kiek gabių specialistų per šiuos porą mėnesių paliko savo darbo vietas savivaldybėje. Iki šiol neturime nei Lazdijų ligoninės, nei Lazdijų krašto muziejaus, nei Turizmo informacinio centro direktorių.

Bet taryboje pakeliame atlyginimą ligoninės tuščiai direktoriaus pareigybei, nes taip atlyginimas pakils ir merės Ausmos Miškinienės kolegai – Lazdijų ligoninės direktoriaus pavaduotojui ir Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos nariui nuo Demokratų sąjungos Vladimirui Jelisejevui.

Tik po mano paviešinimo buvo sustabdyta fiktyvi atranka į „Vyturėlio“ kiemsargio pareigas, kur buvo numatyta įdarbinti demokrato Beniaus Rūtelionio žmonos svainį. Pačiam „Vyturėliui“ vadovauja Beniaus pusseserė…

Galime kalbėti ir vardinti apie savivaldybėje sudarbintas merės vaikystės drauges, brolienę, į Turizmo informacinio centro projektų vadovo sukurtą etatą „nuleistu“ tarybos nariu Mantu Valukoniu.

Tuo pačiu, kuris anais metais iš Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto gavo paramą savo turizmo verslui – mobiliajai pirčiai. Ir kurį merė Ausma „Verslo sparnuose“ apdovanojo.

Dar 2019-ųjų pabaigoje, praėjus beveik metams po Ausmos ir Co kompanijos valdymo Lazdijuose, Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) konstatavo, kad Lazdijų rajono savivaldybėje giminių nepotizmas yra stipriai viršijantis šalies vidurkį.

Nu, ir ką? Nu, ir nieko. Metai eina, o švogerizmas – klesti. Nuo kiemsargių pozicijų…

Būtų juokinga, jei nebūtų graudu.

Po „čekiukų“ skandalo narystę partijoje „Vardan valdžios“ sustabdžiusi Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė įžūliai klaidina rinkėjus, sakydama, kad pati kreipėsi dėl audito atlikimo savivaldybėje.

Toks „auditas“, suprask, turėtų nustatyti „kaltus” ir išbalinti šventosios merės pomidorų padažu išsitepliotą suknią.

Bet, mielieji, patikrinkime, kokiu teisiniu pagrindu ir kam tokį auditą pavedė merė?

Lazdijų rajono savivaldybėje yra dvi su auditu kažką bendro pagal įstatymus turinčios kontorėlės –savivaldybės administracijos Centralizuotas savivaldybės vidaus audito skyrius ir Lazdijų rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba.

Pirmasis yra administracijos padalinys, pavaldus administracijos direktoriui. Antrasis – savivaldybės tarybos įsteigta savarankiška tarnyba, atskaitinga pačiai tarybai.

Taigi, merė galėjo nebent pasikreipt į prokurorus, kad tie ištirtų, o ne vaidint, kad užsakė kažkokį vidinį auditą įstaigos, kuriai vadovauja pačios merės paskirtas asmeninio politinio pasitikėjimo administracijos direktorius, skyriui.

Juolab jokių įgaliojimų merė neturi dalint „zadanijų“ nepriklausomai Kontrolės ir audito tarnybai, kuri pavaldi savivaldybės tarybai.

Taigi, peršasi išvada, kad, klimpdama savo meluose ir bandydama suversti kaltę ant savivaldybės buhalterių ar šventosios dvasios, Ausma Miškinienė dar ir viršijo savo, kaip savivaldybės mero ir vykdomosios valdžios atstovo, įgaliojimus.

Tai sakot, kalta liks buhalterė? O jei rimtai – kur yra įžūlumo riba, kad gelbstint degantį užpakalį – nes gresia baudžiamoji byla, ir labai realiai, skandintumei visus aplinkui?

Bet Ausmos politinis patronas ir įstatymų leidėjas Seime Saulius Skvernelis net sušilęs vaikšto per visus jutūbus ir aiškina, kaip merė nekalta, o kalti blogi įstatymai ir kvailos savivaldybės buhalterės.

Bet ir čia – ne pabaiga. Kilus „čekiukų“ skandalui, demokratės merės asmeninio politinio pasitikėjimo paskirtoji Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė Sonata Dumbliauskienė nepraleido progos papildyti politinės patronės partinės globotinės advokatės Lauros Matjošaitytės sąskaitą beveik 15 000 eurų „teisinėms konsultacijoms” iš Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto.

Staiga lyg tyčia per patį „čekiukų“ skandalą savivaldybei, matai, teisinių konsultacijų pristigo!

Ir pabaigai – Ausma Miškiniene, ačiū. Kad tada išėjai iš mūsų partijos, išsivesdama valdžios godžius bendraminčius… Degtume dabar iš gėdos. Tiesą sakant, degame – iš svetimos gėdos.

Užs. Nr. 2023/04

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: