Dzūkų žinios

Trumpiausią metų naktį – vainikai, laužai ir linksmos šėlionės

Dalintis:

Daugelį metų Lietuvoje gyvuojanti tradicija linksmai ir su laužais atšvęsti trumpiausią metų naktį, Jonines, šiemet buvo puikiai prisiminta ir Lazdijų krašte.

Joninių išvakarėse ir per pačias Jonines daugelyje rajono kaimų ir miestelių vyko senovinės apeigos, degė laužai, buvo plukdomi vainikai, grojo muzika.

Daugiausia žmonių švęsti Joninių susirinko į Veisiejus. Penktadienio popietę Veisiejų parke vyko atvirųjų štangos spaudimo su pasirinktu svoriu varžybų „Veisiejai 2023“ apdovanojimai.

Laukiant vakaro, čia galima buvo nusipinti žolynų vainiką, ten pat buvo galima gauti ir visokių pievų bei miškų žolelių ir specialistų pamoką, ką kiekvienas augaliukas galėjo simbolizuoti mūsų protėviams, kai dar buvo švenčiamos ne Joninės, bet Rasos.

Tradiciškai, jau daug metų, Joninių šventės dalyvių laukdavo lietus, tačiau praėjusio penktadienio vakaras buvo giedras ir jaukus.

Veisiejų dvaro parko scenoje vienas kitą keitė folkloro ansambliai „Packavėlė“ ir „Liktorėlis“, smaginosi šokių kolektyvai „Jurginėlis“ ir „Pušynas“, griežė kapelos „Veisieja“ ir „Seirija“.

Į sceną vienas po kito kilo Jonai ir Janinos, jiems buvo užkabinti ąžuolo vainikai. Įžiebę ugnelę ir ją pašlovinę mistinėmis apeigomis, šventės dalyviai išsirikiavo eisenai į Ančios pakrantę, kur nuo tiltelio buvo paleisti plaukti šviečiantys vainikai.

Šventės dalyviai šoko pagal kauniečių grupės „Belkanto“ atliekamą muziką, o paskui grožėjosi įspūdingu ugnies šou, kurį nepriekaištingai atliko „Viduramžiai.lt“. Šventę Veisiejuose vainikavo įspūdingas laužas, kuris užsiliepsnojo gerokai po vidurnakčio. Tą patį vakarą Jonines šventė ir Rudaminos bendruomenė. Prie Amatų centro vyko tradicinės apeigos, ugnies garbinimas, naktišokiai, koncertavo duetas Agnė ir Antanas.

Šeštadienį tradicinę šventę minėjo Seirijai ir Krosna.

Seirijuose, parke už kultūros namų, pasirodė Teizų laisvalaikio salės ansamblis „Svaja“, grojo muzikantai iš Prienų „Solo Plius“, degė laužas, buvo sveikinami varduvininkai. O vakarą užbaigė šokiai su grupe „Pop Du“.

Krosnos turgaus aikštėje koncertavo etnografinis ansamblis „Serbentėlė“, šventės dalyviai vaišinosi „Bendrystės kopūstiene“, linksminosi su „Klajokle“ iš Marijampolės, apdovanojo geriausią seklį ir mėgavosi Joninių laužu.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: