Dzūkų žinios

Vaistininkė įspėja tėvus: pamirškite briliantinę žalumą, kai vaikai suserga vėjaraupiais

Dalintis:

Dažno suaugusio paklausus apie labiausiai įsiminusią vaikystės ligą, bus įvardyti būtent vėjaraupiai. Nors šiltasis sezonas įsibėgėja, vaistininkai sako, kad vis dar neatslūgsta šios ūmios infekcinės ligos, kuria dažniausiai serga ikimokyklinio amžiaus vaikai, banga. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė įspėja tėvus, vaikams susirgus vėjaraupiais, nelaužyti izoliacijos ir ragina pagaliau pamiršti šiai ligai gydyti ilgai naudotą briliantinę žalumą.

Neretai pirmuosius vėjaraupių simptomus lengva supainioti su peršalimu, ypač jeigu nepastebima ant kūno atsiradusių bėrimų. „Ligos pradžia dažnai primena daugelį infekcinių ligų – silpnumas, bendra bloga savijauta. Vis dėlto vėjaraupius išduoda atsiradęs bėrimas dėmelėmis, kurios virsta pūslėmis, pripildytomis skaidraus skysčio. Jie dažniausiai atsiranda ant pilvo, liemens, veido, gleivinių ir galvoje, juos būtina atidžiai stebėti“, – sako vaistininkė.

Pastebėjus pirmuosius simptomus, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytojais, tačiau nereikėtų pamiršti ir paprastų kasdienių įpročių. Pasak V. Bečelytės, sergant vėjaraupiais svarbu užtikrinti tinkamą asmens higieną, nereikėtų bijoti prausti pūslelėmis nusėto kūną. Taip pat rekomenduojamas ir gulimas režimas, o svarbiausia – izoliacija nuo aplinkinių.

„Neretai pastebime, kad šalia esančiame darželyje į grupę kažkas atėjo sirgdamas vėjaraupiais, ši liga ypač greitai plinta. Vaikai dažnai ja praserga be komplikacijų, tačiau ji gali būti pavojinga vyresnio amžiaus žmonėms, tad siūlau pasiklausti tėvų ar pasitikrinti savo ligos istorijoje, ar esate prasirgę, ar paskiepyti nuo šios ligos“, – pataria vaistininkė.

Jokių žalių dėmelių

Palengvinti vėjaraupių simptomus gali padėti antialerginiai vaistai, kurie slopina niežėjimą, taip pat vaistinėje galima rasti priemonių, kurios vėsina, taip irgi palengvindamos simptomus.

Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad pratrūkus pūslelei labai svarbu tinkamai dezinfekuoti šią vietą, tam naudoti specialiai žaizdų dezinfekcijai skirtas antiseptines priemones. Jokiu būdu jų nereikėtų painioti su rankoms skirtomis dezinfekcinėmis priemonėmis ir pagaliau pamiršti tam ne vieną dešimtmetį naudotą briliantinę žalumą.

„Žalios dėmelės ant odos, – ko gero, dažno suaugusioje prisiminimas apie šią ligą. Briliantinė žaluma yra pagaminta spirito pagrindu ir ją tepant ant odos, pratrūkusių pūslelių, dar labiau galime pakenkti savo odai, ją skauda ir peršti. Dalis klientų jos ieško ir šiandien, tačiau yra daug efektyvesnių šiuolaikiškų priemonių, kurios palengvina šią ligą ir nepalieka kurį laiką neatsiplaunančių ženklų ant odos“, – sako vaistininkė.

Atstatyti imunitetą

Vėjaraupiai, kaip ir bet kuri kita infekcinė liga, nualina organizmą – natūralu, kad aukšta temperatūra ir kiti simptomai nepraeina be pėdsakų ir kurį laiką dar gali kankinti nuovargis, apetito trūkumas.

Vaistininkė ragina, nepamiršti organizmo po ligos ir prisiminti sveikos gyvensenos principus – skirti pakankamai laiko poilsiui, pasirūpinti subalansuota mityba ir laiku gryname ore. Jeigu vien įprastomis priemonėms atstatyti organizmo atsparumo nepavyksta, gali būti naudingi vitamino C, D preparatai, mineralų kompleksai.

Be to, vaistininkė V. Bečelytė atkreipia tėvų dėmesį, kad po infekcijos dar bent savaitę rekomenduojama šiek tiek sumažinti fizinį krūvį ir apsiriboti pasivaikščiojimais, vengti daug ištvermės ar jėgų reikalaujančių pratimų.

Laura Čiginskaitė, BUDINTI KOMUNIKACIJA

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: