Dzūkų žinios

J. Bidenas atvyko į Vilnių dalyvauti NATO viršūnių susitikime

Dalintis:
REUTERS-Scanpix nuotr.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį vakare atvyko į Vilnių, jis ateinančias kelias dienas dalyvaus NATO viršūnių susitikime.

JAV lyderio lėktuvas Vilniaus oro uoste nusileido maždaug 19.12 valandą, pranešė BNS fotokorespondentas.

J. Bideną oro uoste pasitiko Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, tada JAV prezidentas apie pusvalandį pabendravo su oro uosto teritorijoje buvusiais vilniečiais ir išvyko į viešbutį Vilniuje.

„JAV prezidento atvykimas į Lietuvą – tai istorinis įvykis, liudijantis apie artimus ir tvirtus mūsų šalių ryšius“, – Prezidentūros pranešime spaudai sakė G. Nausėda.

„Lietuva vertina Jungtinių Valstijų strateginę partnerystę ir nepaprastai reikšmingą indėlį, stiprinant rytinio NATO flango ir viso Aljanso gynybą“, – pridūrė jis.

Oficiali JAV vadovo pasitikimo ceremonija Prezidentūros kieme vyks antradienį, po jos abiejų šalių lyderiai dalyvaus dvišaliame susitikime, kuriame aptars aptars paramą Ukrainai, NATO rytinio flango stiprinimo priemones, atsaką į Baltarusijos remiamą Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą.

Vėliau antradienį J. Bidenas su sąjungininkais dalyvaus NATO viršūnių susitikime, kuriame daugiausia dėmesio bus skirta Ukrainos narystės NATO perspektyvai. Šiuo metu sąjungininkai vis dar nėra vieningai sutarę, kaip galiausiai apibrėžti artimesnį politinį Ukrainos ir Aljanso ryšį.

Šalys narės svarsto įsipareigoti Kyjivo kelyje NATO link atsisakyti Narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP), remti Ukrainą karinėmis priemonėmis ir sukurti NATO ir Ukrainos tarybą.

Vis dėlto Ukraina ragina Aljansą sutarti ją pakviesti į NATO pasibaigus karui.

J. Bidenas prieš atvykdamas į Vilnių amerikiečių transliuotojui CNN tvirtino, kad karas su Rusija turi baigtis prieš NATO pradedant svarstyti Ukrainos narystės klausimą. Anot jo, Kyjivas turi „atitikti ir kitus kvalifikacinius reikalavimus“, jog sulauktų kvietimo prisijungti.

Trečiadienį J. Bidenas Vilniaus universitete kreipsis į Lietuvos žmones, šiame renginyje jis dalyvaus kartu su G. Nausėda.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Saulius Jakučionis

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.
Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: