Dzūkų žinios

Tradicinis ralis – neįkainojama investicija į Lazdijų ateitį

Dalintis:
„7bet Gravel Fest Rally – Lazdijai“ nugalėtojais tapo Vaidotas Žala ir Ivo Pūkis. (Renginio organizatorių nuotr.)

Praėjusį šeštadienį Lazdijuose baigėsi dvi dienas trukęs trečiasis Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas „7bet Gravel Fest Rally – Lazdijai“, kurį čia surengė „Marimotors Racing“. Savaitgalį Lazdijus užplūdo gausybė varžybų dalyvių ir jų palaikytojų, visos nakvynės vietos mūsų krašte buvo užimtos.

Šiose varžybose prie starto linijos stojo daugiau kaip 70 ekipažų iš penkių šalių, o po maždaug šimto kilometrų greičio ruožų pergalę šventė į klasikinio ralio discipliną sugrįžęs Vaidotas Žala, kuriam padėjo latvis Ivo Pūkis.

Mero taures laimėtojams įteikė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai Jurgita Kurauskienė ir Mantas Valukonis.

Tai jau ketvirtas kartas, kai šios varžybos rengiamos Lazdijų rajone.

Vyko atkakli kova

Varžybų dalyviai buvo stiprūs, todėl vyko įnirtinga kova. V. Žala iniciatyvą į savo rankas paėmė nuo pat varžybų pradžios. Geriausiai pasirodęs testiniame greičio ruože jis savo „Škoda Fabia R5“ apsukų nemažino ir prasidėjus pirmiesiems koviniams kilometrams. Pirmąją ralio dieną, kurios metu laukė keturi greičio ruožai ir per 30 kilometrų distancija, V. Žala varžovams šansų nepaliko. Po pirmosios dienos jis artimiausius persekiotojus – Martyną Samsoną su Ervinu Snitku aplenkė 24 sek. Trečioje vietoje pirmąją dieną baigė Vladas Jurkevičius su Aisvydu Paliukėnu.

Savo užtikrintą žygį Lazdijų apylinkėse V. Žala tęsė ir antrąją „7bet Gravel Fest Rally – Lazdijai“ dieną. Jos metu ekipažų laukė dar du trečdaliai visos distancijos – aštuoni greičio ruožai. Juose V. Žala kluptelėjo vos sykį, kai šeštame greičio ruože per vėlai stabdęs pračiuožė posūkį ir pasivažinėjo šalia trasos. Po tokio šalto dušo ralio lyderis daugiau nebeklydo ir visuose likusiuose greičio ruožuose savo atotrūkį tik didino.

Galiausiai po dvylikos greičio ruožų V. Žala su Ivo Pūkiu triumfavo, Martyną Samsoną ir Erviną Snitką aplenkdami 59 sekundėmis. Trečioje vietoje pasirodymą baigė V. Jurkevičiaus ir A. Paliukėno ekipažas.

Būta ir avarijų

Itin įnirtinga kova virė LARČ5 įskaitoje, kur dalyviai varžėsi N5 serijos automobiliais. Po daugiau nei 100 km kovos Lazdijų apylinkių žvyrkeliais klasės nugalėtojus Roką Steponavičių su Dovydu Ketvirčiu ir antroje vietoje likusius Nedą Radišauską su Justu Vičiūnu skyrė vos 7 sekundės. Trečioje vietoje įsitvirtino Aurimas Eidžiūnas ir Justas Barysas.

Iš 73 startavusių ekipažų finišo dėl gedimų ir avarijų nepavyko pasiekti 15-ai duetų. Bene rimčiausią incidentą patyrė lenkų Adrian Rzeznik ir Adrian Sadowski ekipažas. Iki tol važiavę septintoje bendrosios įskaitos vietoje, jie dešimtame greičio ruože keletą kartų vertėsi ir pasitraukė iš kovos.

Kuria Lazdijams pridėtinę vertę

Vienas iš šio renginio organizatorių – Ronaldas Rutkauskas iš „Marimotors Racing“ pasidalijo savo įžvalgomis apie „7bet Gravel Fest Rally – Lazdijai“.

Paklaustas, kodėl varžyboms buvo pasirinkti Lazdijai, R. Rutkauskas sakė, jog Lazdijai jau pasirinkti prieš ketverius metus, nes tai gražus turistinis kraštas, o tokie renginiai, kaip šis ralis, gali būti su didele grąža regionui.

„Nuo pirmos dienos deklaravau, kad tai yra regionas, į kurį atvežę varžybas, galime jam sukurti didelę pridėtinę vertę. Mes jaučiame grįžtamąjį ryšį regionui, turizmo sektoriui. Tolesnis mūsų tikslas yra čia atvežti A lygos varžybas“, – sakė R. Rutkauskas.

Jis pasakojo, jog šiemet ralyje dalyvavo 5 šalių atstovai, buvo sportininkas net iš Turkijos. Jo teigimu, per varžybas į Lazdijus suvažiavo gausybė dalyvių ir žiūrovų, todėl praėjusį savaitgalį Lazdijų krašte nebuvo kur nakvoti – buvo užimtos visos apgyvendinimo vietos.

„Tikrai buvo problemų dėl apgyvenimo, Lazdijus užkišome žmonėmis, o jie čia nori ir pramogų, ir ledų, ir ralio. Jie pamatė kraštą, pajuto, kaip smagu, todėl tikrai dar sugrįš atgal“, – kalbėjo R. Rutkauskas.

Ralio organizatorius teigė pasigedęs kai kurių vietos gyventojų supratingumo.

„Būtų gerai, kad vietos gyventojai pradėtų suprasti tokių renginių naudą. Labai apmaudu, kai mes garsiname šį kraštą, mes padedame uždirbti Lazdijams pinigus, o kai kas viską suveda į sugadintą kelią ar kitas buitines detales. Prieš varžybas kalbamės su žmonėmis, po varžybų sutvarkome kelius, todėl labai norėtųsi daugiau supratingumo“, – sakė R. Rutkauskas.

Jo teigimu, varžybos praėjo gerai, nors nebuvo išvengta ir mažesnių bei didesnių avarijų. Ir po varžybų ralio organizatoriai su seniūnais palaiko kontaktą, rūpinasi sugadintų kelių atstatymu.

Jau dešimt savivarčių žvyro buvo atvežta sugadintiems keliams tvarkyti. Kelius po varžybų turime palikti geresnės būklės, nei radome prieš varžybas“, – kalbėjo R. Rutkauskas.

Jaučia valdžios palaikymą

Varžybų organizatoriaus nuomone, Lazdijų valdžios dėmesys šiam renginiu tikrai pakankamas.

„Nuo pirmos bendravimo su Lazdijų valdžia dienos pajutome labai gerą požiūrį, o paskui tai pavirto į sistemą, dirbome su visa komanda. Pradžioje susiderinam savivaldybės vadovų lygiu, o paskui viskas leidžiasi į seniūnijų lygį. Per seniūnus yra tiesioginis išėjimas prie gyventojų, kuriuos gali paliesti šios varžybos. Jei nebūtų palaikymo, tai tikrai toje vietoje mes ilgai neužsibūtume“, – kalbėjo R. Rutkauskas.

Jo nuomone, be politinės valios tokio lygio, tokio masto renginiai niekur pasaulyje nevyksta.

„Tai – milžiniškas darbas, ralis baigiasi, ralis prasideda. Su kolegomis jau apsimetėme pirmąsias kitų metų ralio gaires“, – prisipažino R. Rutkauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: