Dzūkų žinios

Kojinių mezgimo čempionate kūrybiškiausia kojinė buvo numegzta mūsų kraštietės

Dalintis:
Kojinių mezgimo čempionate „Aukštaičių pynė“ jau ketvirtą kartą dalyvavo Asta Dimšienė iš Šlavantų kaimo.

Dineta Babarskienė

14-asis kojinių mezgimo čempionatas „Aukštaičių pynė“ 2023 m., paminint Aukštaitijos metus, vyko Radviliškio miesto kultūros ir poilsio parke. Dalyvavo 42 dalyviai, iš jų net trys vyriškiai. Šiame čempionate jau ketvirtą kartą dalyvavo ir Asta Dimšienė iš Šlavantų kaimo. Čempionate buvo ir daugiau mezgėjų iš Lazdijų krašto.

„Kiekvienas kartas yra ir iššūkis, ir neįkainojama patirtis. Pernai tapau čempione, o čempionato taisyklėse labai aiškiai parašyta, jog čempionai dvejus metus negali užimti prizinių vietų. Net patys organizatoriai su nuogąstavimu skambino klausdami, ar sutiksiu šiemet dalyvauti, kadangi negalėsiu pretenduoti į prizines vietas. Aš iškart pasakiau – taip. Šiemet visai kitoks jausmas: čempionate dalyvavau, bet nesivaržiau. Mezgiau savo malonumui, mėgavausi ir mezgimu, ir kapelų bei ansamblių muzika, jokios konkurencijos nejaučiau. Kai dalyvauji čempionate, rodai, ką sugebi, bet nejauti konkurencijos, o tik bendradarbiavimą, jausmas fantastinis. Mezgiau sau atsipūtusi, džiaugiausi švente“, – džiugiai nusiteikusi pasakoja Asta. Kad negalėjo varžytis dėl pagrindinių prizų, jos tai nė kiek neglumino. Svarbiausia jai dalyvauti, susitikti su bendraminčiais, o ir pasidžiaugti kitų sėkme norėjosi.

Jau trečius metus iš eilės į Radviliškį Asta keliauja tarpmiestiniais autobusais Kaunas– Radviliškis savo lėšomis, vyksta tam, kad dalyvautų, kad atstovautų savo šeimai, savo mažam Šlavantų kaimeliui, bendruomenei ir rajonui, kuriame gyvena.

„Davus organizatoriams startą, klausantis kapelų melodijų, visų dalyvių rankelės dirbo, mezgė savo atnarėles. Kai jau atnarėlės daugiau mažiau buvo baigtos, atkeliavo stendas su namų darbų kojinių paroda“, – pasakoja čempionato dalyvė. Namų darbus buvo paruošusi ir Asta. Buvo privalu atvežti 2–3 poras kojinių. Asta gi atvežė ne tik kojines, ji net pasakojimą sukūrė, kurį pavadino „Su žemaitukais per Dzūkiją – Dainavą į šventę Aukštaitijoje!”:

1) Žirgo metai – 2023, skirti atkreipti dėmesį į žemaitukų ir kitas lietuviškas žirgų veisles. Prieš 100 metų Plungėje buvo įkurtas pirmas žirgynas Lietuvoje. Šia tema mezgėja numezgė kojinytes, kurios buvo parodytos „Pirmosios vagos šventėje“ Veisiejuose.

2) Dzūkijos (Dainavos) metai šiemet švenčia 770 metų jubiliejų, kai Dainavos vardas pirmą kartą buvo paminėtas rašytiniuose šaltiniuose. Grikio sėkla yra mūsų krašto simbolis šiems metams pažymėti, kurį sukūrė dailininkė, muziejininkė Gintarė Markevičienė. „Iš jos kurto ženklo fragmentą ir išmezgiau kojinėje šiems metams paminėti“, – atkreipia dėmesį mezgėja.

3) Kadangi čempionatas skirtas Aukštaitijos 700-iesiems metams paminėti, tad labai tiko dukrytės kurtas eskizas UAB „Skinija“ konkursui „Šventė“. „Taip numezgiau trečią kojinių porą, kurią pavadinau „Šventė Aukštaitijoje“, – pasisako mezgėja.

„Kiekvienas dalyvis privalėjo atsivežti 2–3 kojinių poras, virbalus ir gerą nuotaiką. Siūlų mezgimui čempionate dovanoja organizatoriai“, – paaiškina Asta.

Mezgimui čempionato metu ji pasirinko įdomų siūlų spalvų derinį. „Man geltona, žalia ir raudona – tai spalvos, kurios tinka visur ir visada, pasiėmiau dar ir baltų siūlų – akcentui, pagrindui – rudo atspalvio siūlų. Raudonos spalvos aš taip ir nespėjau panaudoti, nes per ilgai užtrukau burbuliukus bemegzdama“, – prisipažįsta ji. Jos megztos atnarėlės raštų pavadinimas: „Lietuvybės sėklos į žemę”. Ir nei planavo, nei galvojo, tačiau ir šįkart mūsų krašto mezgėja negrįžo be įvertinimo: ji buvo apdovanota už kūrybiškiausią kojinę.

Asta Dimšienė pripažinta mezgėjų mezgėja: 2020 metais jai įteikta nominacija „Mieliausios mažyliams“, 2021 m. ji tapo vicečempione, o 2022 metais – jau čempione. Tada ji parsivežė į namus ir pagrindinį prizą – krėslą. „Man jau pats nuvažiavimas, dalyvavimas yra laimėjimas“, – prisipažįsta Asta. O ir patirties įgijo.

Kol mezgėjos ir mezgėjai dirbo, susirinkusieji galėjo pasiklausyti dainų, pasišokti ar sudalyvauti edukacijose, atsigaivinti „Trupiežiumi“ – iš vaikystės gerai žinoma šalta sriuba: vanduo, duona ir cukrus. O paskui dar spektaklį pasižiūrėti.

Suspėta dar ir pabendrauti. Asta susitiko savo klientų, išgirdo daug šiltų padėkų. Džiaugiasi mezgėja, kad ją itin palaiko visa Gegutės kaimo bendruomenė, ypač jos pirmininkė Vilma Sabaliauskienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: