Dzūkų žinios

Veisiejuose – pavasario darbų pradžios Jurginių apeigos

Dalintis:
Skambiausiu Jurginių akordu taps šeštadienį, balandžio 27 dieną, šalia Veisiejų rengiama tradicinė „Pirmosios vagos“ šventė.

Ateinančią savaitę Veisiejų ir viso mūsų krašto gyventojai budins žemę, kvies pavasarį – dalyvaus Jurginėms skirtuose renginiuose.

Kaip pasakojo Lazdijų kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Ingrida Neverdauskienė, Jurginėms yra parengta daug įdomybių.

„Jurginėms turime daug renginių. Įdomybė ta, kad balandžio 23 dieną Veisiejus turėtų aplankyti šventasis Jurgis. Tai bus teatralizuotas reginys – šv. Jurgio prajojimas per Veisiejus su raktais, budinant, žadinant visus pavasario darbams. Pagal tradiciją, žemę galima arti tik po Jurginių, kai žemė pažadinta, todėl svarbiausias Jurginių akcentas – „Pirmosios vagos“ – šventė vyks balandžio 27 dieną, šeštadienį“, – pasakojo Ingrida.

Taip pat Jurginių proga vyks Žemės meno festivalis, po to Veisiejų ir viso krašto žmonės bus pakviesti į kapelų šventę „Pagal Jurgį ir kepurė“, į kurią suvažiuos gausybė muzikantų, o sekmadienį vyks šv. Jurgio atlaidai, kur dar gyva tradicija dalintis ant šventoriaus jurginų gumbais.

„Manau, kad Veisiejai pateisina Šv. Jurgio parapijos vardą, jie turi daug etnokultūrinių ir krikščioniškų bei savo sukurtų dalykų, kuriuos gražiai sudeda į vieną puokštę“, – sakė I. Neverdauskienė.

Žinoma, skambiausiu Jurginių akordu taps šeštadienį, balandžio 27 dieną, šalia Veisiejų rengiama tradicinė „Pirmosios vagos“ šventė, kur numatyta plati ir spalvinga programa.

Kaip pasakojo Lazdijų kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Ingrida Neverdauskienė, Jurginėms yra parengta daug įdomybių.

Ši šventė jau turi ilgametę tradiciją, mūsų krašte vyksta nuo 2000-ųjų metų. Į ją susirenka arkliais arti mokantys žmonės ne tik iš Lazdijų rajono, bet ir iš kitų Lietuvos savivaldybių.

Arimas arkliais Lazdijų rajone, I. Neverdauskienės pastangomis, neseniai buvo įtrauktas į Lietuvos nematerialaus paveldo registrą.

„Man svarbūs tie žmonės, kurie tikrovėje, savo namuose aria arkliais, kuriuos pernai pavasarį per talką užfiksavau. Mes siekiame saugoti tą tradiciją. Aišku, kaip priemonė „Pirmoji vaga“ yra labai svarbi. Jei tas renginys nebūtų vykęs 24 metus, tai šiandien gal mes apskritai neturėtume artojų, smagu, kad jų vis dar atsiranda. Tai yra priemonė, kad artojai išliktų, jei jie važiuoja į varžybas, jie turi kažkur arti“, – sakė Ingrida.

Šiemet „Pirmosios vagos“ renginį ketinama praplėsti, bus surengtos ir komandinės varžybos. Taip pat bus galima pasimokyti arimo paslapčių, žirgininkai rengs karietų varžytuves – važiavimą su kliūtimis.

Šventės metu numatytas tradicinis kiaušinienės kepimas, kur bus naudojama didelė keptuvė, kurioje vienu metu galės darbuotis keletas kepėjų.

„Ši šventė – tradicinis dalykas, tai dar velykinio laikotarpio aidas, susijęs su žemės budinimu ir prikėlimu naujam gyvenimo ciklui. Gaila, kad Veisiejuose neturime artojų, bet gal atsiras jaunimo, gal komandinė rungtis įkvėps ir daugiau artojų jungtis prie šios tradicijos išlaikymo“, – kalbėjo Kultūros centro direktoriaus pavaduotoja.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: