Dzūkų žinios

Lietuva ruošiasi ypatingos svarbos įvykiui

Dalintis:

Iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje lieka kelios dienos, tarnybos jau suskaičiavo, kiek delegacijų ir valstybių vadovų sulauks sostinė, kiek pareigūnų reikės jų apsaugai.

Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) pirmasis direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira kalbėjo, kad NATO viršūnių susitikimas yra tokio masto renginys, kokio Lietuvoje iki šiol nėra buvę.

Planuojama, kad liepos 11–12 dienomis sostinėje lankysis 48 užsienio delegacijos arba apie 2 400 žmonių, tarp kurių – 40 valstybių vadovai. Planuojama, kad į Vilnių atvyks ir JAV prezidentas Dž. Bidenas.

Per viršūnių susitikimą bus saugomi ne tik valstybių vadovai, bet ir kiti aukšto rango politikai. Numatoma sulaukti apie 150 tarptautiniu mastu saugotinų politikų.

Numatoma, kad delegacijoms aptarnauti prireiks apie 800 transporto priemonių.

VAT pasiruošimą NATO viršūnių susitikimui pradėjo dar 2021-ųjų lapkritį. Pasak P. Nemiros, nustatyta aibė rizikos sričių, kurias reikėjo suvaldyti.

„Nuo pasikėsinimų visais įmanomais būdais iki įslaptintos informacijos nutekinimo, šnipinėjimo, kibernetinio saugumo, dezinformacijos, įvairių provokacijų ar net renginio nutraukimo rizikų. Visoms šioms rizikoms suvaldyti ir saugumo užtikrinimo operacijų planams parengti 2021 metų gruodį suformuotas saugumo užtikrinimo pogrupis, kuriame aktyviai dalyvavo visos pasitelktos Lietuvos teisėsaugos institucijos, žvalgybos tarnybos ir Lietuvos kariuomenė“, – vardijo VAT direktoriaus pavaduotojas.

Kaip sakė P. Nemira, skaičiuojama, kad NATO viršūnių susitikimo saugumu rūpinsis iki 12 tūkst. pareigūnų ir karių. Jis teigė, kad liepos 10–12 dienomis Vilniaus gyventojams ir svečiams bus tikrai sunku nepastebėti pareigūnų, todėl prašoma supratingumo ir kantrybės, susidūrus su eismo ribojimais, be kurių šis renginys, anot P. Nemiros, neįvyktų.

NATO viršūnių susitikimo karinių apsaugų pajėgų vadas plk. ltn. Liutauras Bagočiūnas teigė, kad renginio saugumui užtikrinti Lietuvos kariuomenė skiria 3 tūkst. karių. Taip pat atvyks iki 1 000 NATO sąjungininkų, kurie rūpinsis renginio saugumu ir dirbs su Lietuvos kariuomene bei kitomis institucijomis.

„Visi esame susikoncentravę į bendrą veiksmų koordinaciją, sąveiką, kad renginys įvyktų kuo sklandžiau. Pagrindinis Lietuvos uždavinys per NATO viršūnių susitikimą – saugumo užtikrinimas ir parama kitoms institucijoms. Kariuomenė ir toliau vykdys daug mažiau matomų užduočių ir pagrindinį uždavinį – pasirengimą šalies gynybai“, – dėstė L. Bagočiūnas.

NATO viršūnių susitikimas. (Prezidentūros nuotr.)

Jis teigė, kad kariuomenė pasitelkiama užtikrinti kritinių objektų, svarbios infrastruktūros – tiltų, viadukų – saugumą, remti kitas institucijas atliekant sprogmenų paiešką. Taip pat rūpinsis oro erdvės gynyba ir stebėjimu, kariai vairuos delegacijų automobilius.

„Pagrindinis tikslas – renginio saugumas. Kariai bus ginkluoti, dėvės atitinkamą ekipuotę, todėl labai visų prašytume bendradarbiavimo, nes kariai užduotis atliks griežtai, profesionaliai. Jei visi elgsimės atsakingai, tai prisidės prie sklandaus renginio saugumo užtikrinimo“, – sakė kariuomenės atstovas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Antanas Montvydas teigė, kad nuo liepos 7-osios 8 val. iki liepos 13-osios 8 val. bus atnaujintas pasienio patikrinimas prie vidinių Europos Sąjungos sienų, taip pat oro uostuose, jūrų uoste. Kaip sakė A. Montvydas, ES piliečiai turės pateikti tapatybės kortelę arba pasą, trečiųjų šalių piliečiai – pasą arba vizą.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis teigė, kad per NATO viršūnių susitikimą policija, be neoficialių užduočių, daugiausia rūpinsis oficialių delegacijų palyda, viešosios tvarkos ir eismo saugumo užtikrinimu mieste.

„Pačiais intensyviausiais laikotarpiais bus pasitelkiama nuo 1 000 iki 1 500 policijos pareigūnų, policijos pareigūnai bus telkiami iš visos Lietuvos“, – sakė M. Akelaitis.

Jis pridūrė, kad į Lietuvą atvyks Latvijos ir Lenkijos policijos pareigūnai, kurie taip pat padės užtikrinti viešąją tvarką. Todėl, anot jo, nereikėtų nustebti Vilniaus gatvėse išvydus nelietuvišką uniformą vilkinčius policijos pareigūnus. Tiesa, jis užtikrino, kad su užsienio pareigūnais visada kartu bus bent vienas Lietuvos policijos pareigūnas.

„Pasitelktų pareigūnų įgaliojimai yra tokie patys, kaip ir Lietuvos policijos pareigūnų“, – teigė M. Akelaitis.

M. Akelaitis prašė eismo dalyvius – ir automobilių vairuotojus, ir paspirtukininkus, ir dviratininkus, ir pėsčiuosius – būti itin atidžius ir dėmesingus.

„Jei girdite įjungtas sirenas, matote specialiąsias transporto priemones su švyturėliais, imkitės visų atsargumo priemonių. Vairuotojai privalo elgtis taip, kaip numato Kelių eismo taisyklės – duoti kelią artėjančioms specialioms transporto priemonėms ir netrukdyti eismui“, – kalbėjo policijos atstovas.

M. Akelaitis taip pat ragino žmones, pastebėjusius įtartinus daiktus arba įtartinus asmenis, skambinti pagalbos numeriais. Kartu jis teigė, jog reikėtų vengti dviprasmiško elgesio.

Jis ragino žmones, per NATO viršūnių susitikimą būsiančius miesto centre, nesinešti daug daiktų, neturėti didelių kuprinių, nes tam tikru metu, esant tam tikroms aplinkybėms, pareigūnai gali tikrinti ir praeivių daiktus.

„Kalbame daugiausia apie Vilniaus miestą, bet delegacijos judės ne tik Vilniaus mieste, bet ir už jo ribų. Būkime budrūs kelyje, laikykimės eismo taisyklių ir kartu sukurkime saugų renginį“, – sakė M. Akelaitis.

Parengta pagal BNS, LRT ir „Dzūkų žinių” inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: