Dzūkų žinios

Lietuvos savaitė

Dalintis:

Ministerija: nenaudojamos užtvankos bus griaunamos

(T. Markelevičiaus / BNS nuotr.)

Aplinkos ministerija parengė tvarką, kada būtų galima šalinti upių užtvankas – tai būtų daroma, jei jos neatlieka vandens paėmimo ir saugojimo, hidroenergetikos funkcijų, nenaudojamos laivybai, žemės ūkiui, elektros gamybai, potvynių prevencijai.

Užtvankos būtų griaunamos ir tada, jei jų rekonstrukcijos išlaidos būtų didesnės už griovimo.

„Šalinti pavojingus, avarinės būklės ir nenaudojamus statinius iš upių numatyta norint atkurti upių vientisumą, praeivių ir pusiau praeivių žuvų rūšių populiacijas, pagerinti šalies vandens telkinių būklę“, – pranešė ministerija.

Atsižvelgusi į Vandens įstatymo nuostatą, nuo kitų metų įpareigojančią statinių savininkus ar valdytojus pašalinti juos iš upių, jeigu jie neteikia ekonominės, finansinės ar socialinės naudos visuomenei, ministerija parengė atitinkamą įsakymo projektą. 

Tai padės efektyviau nugriauti užtvankas, sumažins administracinę naštą, užtikrins aiškesnį teisinį reguliavimą ir upių vientisumo atkūrimą. 

Teisėjų taryba pritarė naujoms Alytaus ir Šiaulių teismų vadovų kandidatūroms

Teisėjų taryba per neeilinį posėdį antradienį vieningai pritarė naujoms Alytaus ir Šiaulių apylinkių teismų vadovų kandidatūroms.

Jais pretenduoja tapti abiejų teismų ligšiolinių pirmininkų buvę pavaduotojai – Agnė Petkevičienė ir Ernestas Šukys. Už patarimą prezidentui Gitanui Nausėdai skirti šiuos teisėjus teismų pirmininkais balsavo visi 12  posėdyje dalyvavę tarybos nariai.

Alytaus apylinkės teismo pirmininke pretenduoja tapti šio teismo pirmininkės pavaduotoja 45 metų A. Petkevičienė.

Ministerija nekeičia pozicijos dėl PVM lengvatos maistui: prekės dėl to nepigtų

Prezidentūrai pareiškus, kad Vyriausybė galėtų ir vėl ieškoti būdų mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto prekėms ir taip kovoti su aukštomis jų kainomis, Finansų ministerija kartoja, kad sumažinus mokesčio tarifą prekės vartotojams nepigtų.

Ministerijos teigimu, lengvatiniai PVM tarifai yra neefektyvūs, nes kainų mažėjimo jais nepasiekiama.

„Kaip rodo lengvatinio PVM tarifo taikymo praktika – prekės ir paslaugos, kurioms tiesiog sumažinamas PVM tarifas – iš esmės nepinga, arba nepinga tiek, kiek sumažinamas PVM tarifas. Tokios lengvatos pagrindinis tikslas – tiesioginė nauda vartotojams per produktų kainų mažėjimą – nėra pasiekiamas“, – teigiama ministerijos komentare.

Naujų lengvųjų automobilių registravimas liepą Lietuvoje išaugo 14 proc.

Lietuvos naujų lengvųjų automobilių registravimas šiemet liepą, palyginti su tuo pačiu metu pernai, išaugo 14 proc. iki 2,6 tūkstančio. Tai jau antras mėnuo iš eilės, kuomet rinka reikšmingai ūgtelėjo.

Greitojo reeksporto mastai išliko nedideli: 111 įregistruotų naujų automobilių buvo išregistruota iki mėnesio pabaigos, o dar 20 bus išregistruota artimiausiu metu, remdamasi „Regitros“ preliminariais duomenimis, skelbia bendrovė „AutoTyrimai“.

Liepą asmeninių automobilių registravimas padidėjo 9,7 proc. iki 2,3 tūkst., tuo tarpu lengvųjų komercinių transporto priemonių apimtis išaugo 71,5 proc. iki  271.

Tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradeda beveik 300 šauktinių

Pirmadienį į devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje išvyko beveik 300 karo prievolininkų, pranešė Lietuvos kariuomenė.

Daugiausia būsimųjų karių į brigados „Žemaitija“ štabui pavaldžias padalinius ir Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalioną išvyko iš Klaipėdos, Panevėžio, Vilniaus regionų.

Karo tarnybą pradedantiems kariams bus privalomi trijų mėnesių baziniai kario kursai, kuriuose jie įgis svarbiausių taktikos, inžinerijos, topografijos, rikiuotės, pirmosios medicinos pagalbos žinių, išmoks naudotis ginklais.

Lietuvos savivaldybėse pradedami steigti sveikatos centrai

Lietuvos savivaldybėse pradedami steigti sveikatos centrai, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot ministerijos, juose į vieną tinklą savivaldybėje bus telkiamos bazinės sveikatos paslaugos. Šie centrai užtikrins daugiau gaunamų paslaugų, jos bus teikiamos vieno langelio principu.

Numatoma, kad pradėsiančių veikti centrų šeimos gydytojų darbas bus sklandesnis, nes jie dėl pacientų sveikatos būklės galės iš karto pasikonsultuoti su centre dirbančiais gydytojais specialistais.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, kartu su sveikatos centrais savivaldybės galės konsoliduoti gydymo išteklius rajone, didžioji dalis būtiniausių sveikatos paslaugų pacientams bus teikiamos šalia namų.

Rugpjūtį policija keliuose tikrins blaivumą, greitį, dviratininkus ir paspirtukininkus

Rugpjūtį Lietuvos kelių policijos tarnyba keliuose tikrins eismo dalyvių blaivumą, važiavimo greitį, stebės, kaip Kelių eismo taisyklių laikosi dviratininkai ir paspirtukų vairuotojai.

Kaip antradienį pranešė policija, mėnesio pradžioje – rugpjūčio 1–3 dienomis ir pabaigoje – rugpjūčio 28–31 dienomis – bus stebima, ar transporto priemonės sustoja prieš pėsčiųjų perėją, kai to reikalauja Kelių eismo taisyklės.

Rugpjūčio 4–6 ir rugpjūčio 14–16 dienomis vyks transporto priemonių vairuotojų blaivumo, apsvaigimo nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų patikrinimai.

Rugpjūčio 7–13 dienomis vyks transporto priemonių leistino važiavimo greičio kontrolė, ją inicijuoja Europos kelių policijos tinklo ROADPOL (angl. European Roads Policing Network).

Rugpjūčio 19–21 dienomis policininkai stebės, ar dviračių (motorinių dviračių, elektrinių paspirtukų) vairuotojai laikosi Kelių eismo taisyklių.

Rugpjūčio 24–26 dienomis vyks pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolė.

LVŽS taryba į prezidento rinkimus kelia A. Verygos kandidatūrą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) taryba antradienį priėmė sprendimą į prezidento rinkimus kelti Aurelijaus Verygos kandidatūrą.

Parengta pagal BNS ir „Dzūkų žinių“ informaciją

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: