Dzūkų žinios

Kontrabandininkų „vandens paštas“ stringa – cigarečių krovinius išgriebia pasieniečiai

Dalintis:

Kapčiamiesčio pasieniečiai eilinį kartą kontrabandininkams sutrukdė Nemunu gauti cigarečių krovinį iš Baltarusijos. Rūkalų kontrabanda vėl plukdyta ją maskuojant it lytį.

Nemunu einantį sienos su Baltarusija ruožą kontroliuojantys VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kapčiamiesčio užkardos pareigūnai antradienį monitoriuose išvydo upės srovės nešamą įtartiną „lytį“.

Tikras ledo lytis nuo kontrabandininkų darytų pasieniečiai nesunkiai atskiria, todėl jie nedelsdami reagavo. Gerdašių kaimo (Druskininkų sav.) link buvo nusiųstas patrulių ekipažas. VSAT pareigūnai į vandenį nuleido tarnybinę valtį ir įtartiną „lytį“ partempė į krantą.

Paaiškėjo, kad kontrabandininkų bendrininkai Baltarusijoje į Lietuvą siuntė rūkalų plaustą, užmaskuotą tarsi lytį. Cigarečių pakelius jie supakavo į baltą polietileną, o iš viršaus aplipdė sniegu ir ledu. Jau ne pirmus metus pažeidėjai griebiasi tokio metodo, stengdamiesi cigarečių krovinius padaryti panašius į srovės nešamus ledus.

Baltarusių siuntinį prapjovus, viduje rasti 1 498 pakeliai cigarečių „Fest“ ir du – „Minsk Capital QS“ su tenykštėmis banderolėmis.

Apieškoję vietovę VSAT pareigūnai daugiau nieko įtartino neaptiko.

Krovinys laikinai saugomas Kapčiamiesčio pasienio užkardoje. Įvykis tiriamas.

Nemunui iš Baltarusijos įtekėjus į Lietuvą, 17 kilometrų juo eina abiejų valstybių siena. Baltarusijos krante kontrabandininkai jaučiasi laisvai ir neretai veikia netrukdomi vietinių pasieniečių.

Rūkalų kroviniai nuleidžiami į Nemuną Baltarusijos pusėje tikintis, kad srovė juos sėkmingai atneš iki Lietuvos krantų ar į jos gilumą. Čia veikiančių kontrabandininkų tikslas yra cigaretes kuo skubiau ištraukti iš upės ir nepastebėtiems jas išgabenti sausuma.

Šaltuoju metų laiku kontrabandininkai renkasi nekart išbandytą metodą – rūkalų plaustus bandoma užmaskuoti ir padaryti panašiais į plaukiančias ledo lytis. Jie apvyniojami balta polietileno plėvele arba medicinine marle, apkraunami sušalusiu sniegu, ledu bei purvu, o plūdrumui reguliuoti parenkamos įvairios statybinės medžiagos – plytos, betoniniai blokeliai, šaligatvio trinkelės ir pan.

VSAT Varėnos pasienio rinktinės inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: