Dzūkų žinios

Choreografė J. Dereškevičienė: „Mano darbo stažas 55 metai, manęs dar neužmuš, štai, ką reiškia šokis!“

Dalintis:
Daugiau nei penkis dešimtmečius Lazdijų kultūros centro šokių kolektyvui „Lazdija“ vadovaujanti J. Dereškevičienė sakė, jog labai tuo džiaugiasi.

Sulauksiu Dainų šventės ir tada nuspręsiu, ar toliau mokyti choreografijos, ar eiti auginti agurkų ir pomidorų“, – kalbėjo ilgametė šokių kolektyvo „Lazdija“ vadovė, žinoma mūsų krašto choreografė Janina Dereškevičienė.

Praėjusį savaitgalį Lazdijuose lankėsi šokių kolektyvų atrankos į vasarą vyksiančios Dainų šventę komisija. Ji peržiūrėjo mūsų rajono šokių kolektyvus ir nusprendė, jog trys iš jų – Veisiejų, Teizų ir „Lazdija“ – galės dalyvauti Dainų šventėje.

Daugiau nei penkis dešimtmečius Lazdijų kultūros centro šokių kolektyvui „Lazdija“ vadovaujanti J. Dereškevičienė sakė, jog labai tuo džiaugiasi.

„Dalyvavimas Dainų šventėje yra pats aukščiausias darbo įvertinimas, nes pasiekimus vertina ne vietinė valdžia, bet Lietuvos profesionalai. Mes sąžiningai dirbame, yra devynios poros, šoka Kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta, patys vyriausieji – Jurkevičiai, kurie sąžiningai dalyvauja ir repetuoja, jie nepalieka kolektyvo. Mes seniai šokame, keičiasi poros, bet pagrindas išlieka, kolektyvas yra stabilus, todėl galima rezultatais augti. „Lazdijai“ yra suteikta pirma kategorija“, – sakė kolektyvo vadovė.

„Lazdija“ įkurta 1969 metais, tais pačiais metais Lazdijuose choreografe pradėjo dirbti ir J. Dereškevičienė. Jau 1970 metais „Lazdija“ dalyvavo Dainų šventėje,

„Dalyvavome gal keturiolikoje Dainų švenčių, veždavau du kolektyvus – jaunuolių ir suaugusiųjų. Dabar liko suaugusieji. Mano darbo stažas 55 metai, manęs dar neužmuš, štai, ką reiškia šokis. Esu labai atsidavusi darbui, nuo pat jaunystės man visada pirmoje vietoje buvo ne šeima, bet darbas. Gerą vyrą turiu, kuris buvo mano užnugaris ir visada palaikė“, – sakė ponia Janina.

Paklausta, kaip jai pavyksta į kolektyvą surinkti žmones ir juos taip ilgai išlaikyti, Janina sakė, jog kolektyve yra tokie žmonės, kuriems buvimas „Lazdijoje“ yra labai svarbi jų gyvenimo dalis.

„Mes kartu važiuojame koncertuoti, į keliones, vasarą kartu atostogaujame. Gal tas bendras laisvalaikis ir suburia kolektyvą, nes nuolat vyksta judesys. Tai tam tikra draugiška bendruomenė. Mes švenčiame kartu šeimos šventes. Viskas priklauso nuo žmonių, pas mus labai draugiški žmonės. Laiką aukoja, išeigines aukoja. Jei tik vien dirbsi ir reikalausi, tai žmonės nelabai norės lankyti, o čia jie turi gyvenimo pilnatvę. Štai Jurkevičiai šoka jau 38-erius metus, kitos poros – 25–28-erius metus“, – sakė kolektyvo vadovė.

Pasidomėjus, kuo skiriasi Dainų šventės dabar ir anksčiau, J. Dereškevičienė sakė, jog anksčiau būdavo daugiau jaunimo kolektyvų, dabar jų sumažėjo.

„Galiu pasakyti, jog dabar labai pagerėjo gyvenimo sąlygos Vilniuje, kai atvykstame repeticijoms prieš Dainų šventes. Gyvename labai patogiose Vilniaus vietose, turime prasmingą laisvalaikį“, – sakė J. Dereškevičienė.

Choreografė pripažino, jog Lazdijuose labai sunku prišnekinti žmones dalyvauti šokių kolektyve, ypač trūksta vyrų.

„Lazdijuose vyresnio amžiaus žmonėms yra daug užimtumo galimybių, daug kas lanko Trečiojo amžiaus universitetą, kur nereikia fizinių pastangų, esi pasyvus klausytojas, o šokių kolektyve reikia fiziškai dirbti. Pas mus reikia mylėti šokį, dainą, reikia žmones mylėti, nes pas mus susirenka tokie žmonės, kurie sugeba su visais rasti bendrą kalbą. Jaunimo į kolektyvą negaliu prišnekinti, buvo šešios poros, o liko tik keturios. Nėra jaunimo Lazdijuose“, – sakė J. Dereškevičienė.

Paklausta, ar kiekvienas žmogus gali išmokti šokti, Janina galvoja, jog tai ne kiekvienam duota, reikia turėti muzikinę klausą, jausti muziką, reikia taktus jausti, reikia noro ir pastangų.

Pašnekovės pasiteiravus, ar nepavargo, J. Dereškevičienė atsako: „Mano variklis yra tai, kad kolektyvas gerai pasirodo. Vasarą galvoju, kad išeisiu agurkų ir pomidorų auginti bei gėlyčių laistyti. Iš kitos pusės, negaliu žmonių palikti, nes Lazdijuose nerandame choreografo. Nežinau, kaip bus toliau, kaip sveikata, kaip norai. Dabar svarbiausia – paruošti naują šokį Vasario 16-ajai ir gerai pasirodyti Dainų šventėje. O tada matysime.“

Dalintis:

1 komentaras apie “Choreografė J. Dereškevičienė: „Mano darbo stažas 55 metai, manęs dar neužmuš, štai, ką reiškia šokis!“”

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: