Dzūkų žinios

Lazdijai jau nebe galvos skausmas

Dalintis:
Lazdijų rajono policijos komisariate vyko 2023 metų veiklos rezultatų aptarimas.

Jei anksčiau į Lazdijus vykdavome su galvos skausmu, tai dabar – su džiaugsmu“, – pasidžiaugė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alvydas Jurgelevičius, penktadienį atvykęs į Lazdijų rajono policijos komisariate vykusį 2023 metų veiklos rezultatų aptarimą. Anot jo, tai viso policijos kolektyvo nuopelnas, taip pat neabejotinai ir didelis darbas paties Lazdijų rajono komisariato viršininko Manto Strucko.

Ataskaitiniame susirinkime dalyvavo ir Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas pavaduotojai Raimundas Jaciunskas bei Virginijus Jaruševičius. Sulaukta ir Alytaus apylinkės prokurorės Linos Eviltienės. Atvyko Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė su komanda bei rajono seniūnijų seniūnai, taip pat pasienio pareigūnai bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai.

Ypatinga padėka seniūnijų seniūnams: „Jūs — mūsų akys ir ausys“

Rajono policijos komisariate šiuo metu dirba 47 pareigūnai. „Mūsų komisariate pareigūnų pakanka. Pareigūnai gerai parengti, tad ne paslaptis, jog sulaukia pasiūlymų pereiti dirbti į kitas tarnybas“, – pastebi Lazdijų rajono policijos komisariato viršininkas Mantas Struckas. Ne veltui, įteikdamas padėkas Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos direktorei Erikai Poškevičienei už aktyvų bendradarbiavimą ir pagalbą policijos pareigūnams vykdant bendrąją prevencinę veiklą ugdymo įstaigoje bei Lazdijų rajono savivaldybei už aktyvų bendradarbiavimą, partnerystę bei iniciatyvas, kuriant saugią aplinką Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje, rajono policijos komisariato viršininkas M. Struckas dėkojo ir savo kolegoms, visiems kartu ir kiekvienam atskirai, rajono komisariate dirbantiems pareigūnams. Taip pat visiems partneriams, ypač rajono seniūnijų seniūnams, kurie, anot viršininko, itin geri pagalbininkai. „Jūs – mūsų akys ir ausys. Viską žinote savo seniūnijų teritorijose“, – sakė viršininkas.

Eismo įvykių neišvengta: 5 žmonės žuvo

Rajono policijos komisariato viršininkas M. Struckas pristatė praėjusiais metais pasiektus rezultatus, aptarė svarbiausius pasiekimus, tiriant nusikalstamas veikas, apžvelgė praėjusių metų nusikalstamumo padėtį, atkreipė dėmesį į nusikalstamumo tendencijas mūsų rajone.

2023 metais užregistruota mažiau nusikaltimų – 175, nei užpernai (2022 m.) – 231. Daugiausia, net 65, ikiteisminiai tyrimai pernai pradėti dėl smurto artimoje aplinkoje, kurių metu nukentėjo 6 nepilnamečiai. Dėl vagysčių – 30, o dėl neblaivių vairuotojų pradėti 36 ikiteisminiai tyrimai.

Skaudūs eismo įvykiai neaplenkė ir mūsų rajono. Įvyko 178 eismo įvykiai. 5 žmonės žuvo, 7 buvo sužeisti.

Rūpesčiai: nesaugiai paliekamas savas turtas, vagiama mediena

Daugiausiai pranešimų gauta iš Lazdijų miesto – 817, mažiausiai – 63 – iš Kučiūnų seniūnijos. Nemažai iš Veisiejų – 552, Seirijų – 434, Lazdijų kaimiškosios seniūnijos – 372, ženkliai mažiau iš Šventežerio seniūnijos – 191.

Viršininkas atkreipė dėmesį, kad vagys dažnai nusižiūri negyvenamas sodybas, vienkiemius ar tas sodybas, kuriose tik vasarojama, gyvenama tik šiltuoju metų laiku, o žiemą jos stovi niekieno neprižiūrimos. Policijos pareigūnai primena, jog reikia ir patiems saugoti savo turtą: nepalikti jo be priežiūros. Pasitaiko atvejų, kai nepigiai kainuojanti technika, pavyzdžiui, žoliapjovės, paliekamos tiesiog kieme, pavėsinėse, o tai itin masina vagis.

Aktuali problema – vagystės, iškertant svetimą mišką ir pasisavinant medieną, malkas.

Išaugo nepilnamečių nusikalstamumas

Viršininkas atkreipė dėmesį, kas pareigūnus itin neramina. Tai net 300 proc. padidėjęs narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo atvejų skaičius. Net 273 procentais išaugęs nepilnamečių nusikalstamumas. „Jeigu 2022 metais užregistruota 26 atvejai, tai pernai 97. Pernai net 7 nepilnamečiams pateikti įtarimai dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų“, – atkreipė susirinkusiųjų dėmesį viršininkas.

Nepilnamečių nusikalstamumo išaugimas, jų įsitraukimas į rūkymą, alkoholio vartojimą, elektroninių cigarečių vartojimą („veipinimą“) – tai galvos skausmas daugeliui institucijų. Pernai rajono savivaldybė skyrė 5 tūkstančius eurų prevencinių programų įgyvendinimui. Žadama, kad tam lėšų bus rasta ir šiemet.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alvydas Jurgelevičius sakė, kad pagal nusikalstamų veikų išaiškinamumą tarp 10 apskričių policijos komisariatų Alytaus apskrities policijos komisariatas – 2 vietoje. Tai priklauso ir nuo Lazdijų policijos komisariato pareigūnų gero darbo, tačiau pabrėžė, kad policijos pareigūnai ant laurų nemiega. „Ginti. Saugoti. Padėti“ – tai Lietuvos policijos šūkis, tai kiekvieno pareigūno darbas dieną ir naktį.

Po ataskaitinio susirinkimo pareigūnai pakvietė bendradarbiaujančiųjų institucijų atstovus puodeliui kavos ir draugiškam pokalbiui. O iš jaunųjų policijos rėmėjų rankų gauti Angelai sargai saugos kiekvieną, tądien apsilankiusį Lazdijų rajono policijos komisariate. „Nelėk greičiau nei skrenda Tavo Angelas sargas“, – primena Lazdijų policija.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: