Dzūkų žinios

Lazdijų savivaldybės opozicijos tarybos nariai nenusileidžia: toliau reikalauja mažinti Žemės mokesčius ūkininkams

Dalintis:

Tarybos valdantieji vilkina priimti sprendimą dėl Žemės mokesčio lengvatų

Neseniai prabėgusio ūkininkų protesto fone nerimsta aistros ir dėl žemės mokesčio dydžio Lazdijų rajono taryboje. (Romo Sadausko-Kvietkevičiaus nuotr.)

Lazdijų savivaldybės tarybos valdantiesiems toliau vilkinant Žemės mokesčių sumažinimo ir šių mokesčių lengvatų klausimus rajono ūkininkams, savivaldybės opozicijos tarybos nariai toliau atkakliai reikalauja merės ir savivaldybės tarybos daugumos skubiai svarstyti šiuos klausimus taryboje bei priimti Lazdijų rajono ūkininkams ir žemės savininkams jų finansinę naštą palengvinančius sprendimus.

Kodėl Lazdijų krašto žmonės į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą renka tokius politikus, kurie neatstovauja jų interesams ir nenori palengvinti savo rajono žmonių finansinės naštos? Toks klausimas natūraliai kilo po trečiadienį vykusio Tarybos posėdžio, kai valdantieji atsisakė į posėdžio darbotvarkę įtraukti klausimus dėl Žemės mokesčio sumažinimo mūsų rajono ūkininkams ir žemės savininkams.

Kaip žinome, dėl padidėjusių žemės verčių 2023 metais buvo perskaičiuotas Žemės mokestis, kuris padidėjo iki trijų kartų.

Praėjusiais metais savivaldybės vadovai galėjo sumažinti tą mokestį, tačiau reikšmingai pratylėjo. Kai kilo šaršalas, ūkininkams ir žemės savininkams gavus didžiules Žemės mokesčių sąskaitas, Tarybos opozicija ėmė ieškoti būdų, kaip tą mokestį sumažinti.

Kadangi, pagal galiojančią tvarką, naujas mokestis galėjo būti perskaičiuotas tik 2025-iems metams, opozicija pasiūlė greitą sprendimą, kuris įsigaliotų jau šiemet – daugumai žemės savininkų mokestį sumažinti 60 procentų, o jau nuo 2025-ųjų triskart sumažinti kainos koeficientą – nuo 1,5 iki 0,5 proc.

Opozicija dar vakar užregistravo raštą dėl klausimų įtraukimo į Lazdijų rajono 10-tosios savivaldybės tarybos 12-tojo posėdžio darbotvarkę.

Savivaldybės opozicijos tarybos nariai parengė Tarybos sprendimo projektus:

1. Dėl žemės mokesčio tarifų nustatymo.

2. Dėl Lazdijų rajono savivaldybės tarybos 2020 m. rugpjūčio 28 d. sprendimo Nr. 5TS-468 „Dėl žemės mokesčio lengvatų nustatymo“ pakeitimo.

Kadangi dėl biurokratinių trikdžių šio projekto darbo tvarka nepavyko įtraukti į sausio 31 d. Tarybos posėdžio darbotvarkę, opozicija trečiadienio Tarybos posėdžio pradžioje paprašė šį sprendimo projektą įtraukti į posėdžio darbotvarkę. Šiuo klausimu vyko balsavimas. „Už“ pasisakė visi aštuoni opozicijos atstovai, o „prieš“ – 11 valdančiosios daugumos atstovų (posėdyje nedalyvavo konservatorius A. Klėjus ir socdemas S. Petrauskas). Kodėl valdantieji nenorėjo operatyviai pagelbėti savo krašto žmonėms ir sumažinti jų finansinę naštą, labai sunku suprasti.

Opozicijos vadovas Artūras Margelis sakė, jog opozicija ir toliau sieks Žemės mokesčio mažinimo.

„Iškart po šio Tarybos posėdžio mes parengėme raštą, kuriame pareikalavome šiuos du klausimus įtraukti į vasario mėnesio Tarybos posėdžio darbotvarkę. Įdomu, kokių dar vilkinimo būdų sugalvos savivaldybės vadovybė“, – kalbėjo A. Margelis.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: