Dzūkų žinios

Vasario 16-oji Lazdijuose paminėta maldomis, šventine eisena ir tradiciniais apdovanojimais

Dalintis:
Už nuopelnus Lazdijų kraštui ir valstybei Laisvės angelų statulėlėmis buvo apdovanoti (iš kairės) Salomėja Teresė Jotautienė, Edmundas Henrikas Jastramskas ir Onutė Juodkienė.

Mūsų krašte Valstybės atkūrimo dienos paminėjimai turi gilias ir prasmingas tradicijas.

Praėjusį penktadienį Vasario 16-osios – Valstybės atkūrimo dienos renginiai prasidėjo Lazdijų Šv. Onos bažnyčioje. Šv. Mišias už  Lietuvą, už kovojusius už jos laisvę, už jos laisvei dirbančius žmonės aukojo Lazdijų dekanato dekanas Nerijus Žvirblys. Mišių aukoje dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai, administracijos darbuotojai, gausus lazdijiečių būrys.

Po mišių per visą miestą nusidriekė Lazdijų šaulių, kitų miestelėnų iškilminga eisena, nešina trispalvėmis. Ji sustojo prie Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo, kur buvo uždegtos atminimo žvakelės, padėta gėlių. Laisvės kovų didvyriai pagerbti ir prie paminklo kritusiems už Lietuvos laisvę Nepriklausomybės aikštėje. Čia taip pat uždegtos  atminimo žvakelės, padėta gėlių. Karių šautuvų salvėmis ir tylos minute pagerbti kritusieji už Lietuvos laisvę.  

Iš Nepriklausomybės aikštės šventinė eisena pasuko į Lazdijų kultūros centrą, kur toliau tęsėsi šventė.

Kultūros centro salėje šventės dalyviams buvo parodyta įspūdinga meninė programa, kurią specialiai Vasario 16-ajai parengė kūrybingoji kultūros centro komanda.

Šventės kulminacija tapo Vasario 16-osios apdovanojimų – Laisvės angelų statulėlių ir premijų  už nuopelnus Lazdijų kraštui ir valstybei įteikimo ceremonija. Šiemet komisija apdovanojimams atrinko tris mūsų krašto iškilių asmenybių kandidatūras.

Laisvės angelas buvo įteiktas Salomėjai Teresei Jotautienei. 

2008 metais Salomėjos Teresės Jotautienės namų valdoje, jos broliui Benjaminui Kaluškevičiui inicijavus, buvo atidengtas paminklas Būdviečio krašto žmonėms, nukentėjusiems per Lietuvos okupacijas – knygnešiams, politiniams kaliniams, tremtiniams, partizanams. Giminės iniciatyva auga  vardinė Kaluškevičių ąžuolų ir beržų giraitė, kurią nuolat papildo ir atnaujina knygnešio Jono Kaluškevičiaus palikuonys. Salomėjos Teresės namo viename kambaryje  įrengtas kambarys, skirtas knygnešio atminimui.

Jos dėka išsaugotas senasis Būdviečio svirnas. Bendraudama su kunigu, inicijavo, kad svirnas būtų atgaivintas ir jame galėtų lankytis gyventojai, nuolat rūpinosi jo remontu.

Laisvės angelas buvo įteiktas ir Onutei Juodkienei.

Išėjusi užtarnauto poilsio, aktyviai įsijungė į Carito veiklą. Daugiau kaip dešimtmetį Onutė yra Lazdijų dekanato ir Lazdijų Šv. Onos parapijos Carito vedėja. Veikla yra labai  įvairi: nuo maldos kartu su Carito savanoriais iki jautraus, nuoširdaus rūpesčio nelegaliais migrantais, nuo karo bėgančiais ukrainiečiais, Lazdijų dekanato vargstančiais, labiausiai apleistais ir visų pamirštais žmonėmis, kurie yra tarsi visuomenės paraštėse. 

Per Onutės Juodkienės inicijuotas akcijas suteikta parama daugeliui žmonių, stokojančių ne tik duonos kąsnio, bet ir žmogiškos atjautos, dėmesio. Išdalinta daugybė krepšelių su maisto produktais, drabužių, lankomi vieniši seneliai.

Garbingas apdovanojimas įteiktas ir Edmundui Henrikui Jastramskui, kuris buvo vienas pirmųjų ūkininkų rajone. Pradėjęs ūkininkauti, susidomėjo ekologija, ūkyje niekada nenaudojo cheminių preparatų. Sertifikavęs savo ūkį kaip ekologinį, sukonstravo ir išbandė įvairių naujovių savo ūkyje ir namų buityje.

Pradėjęs auginti aliejinius augalus, pats pasigamino pirmuosius aliejaus spaudimo presus ir įsirengė savo ūkyje aliejaus spaudyklą. Kasmet rugpjūčio mėnesį  dėl įspūdingų saulėgrąžų laukų vaizdų Jastramsko ūkio valdos tampa turizmo traukos objektu, žmonės fotografuotis juose plūsta iš visos Lietuvos.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: