Dzūkų žinios

Kovo 10-ąją, 40-ies paukščių dieną, į Babrų kaimą parskrido pirmasis gandras

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Kovo 10-oji laikoma 40-ies paukščių diena, kai iš žiemojimo vietų sugrįžta paukščiai. Buvo tikima, kad šią dieną vietiniai kaimo gyventojai jau gali savo aplinkoje pastebėti iki 40 paukščių rūšių. Tačiau šiemet pavasaris ankstyvas, tad, anot gamtininkų, sugrįžo daug daugiau sparnuočių.

Pagal šią 40-ies paukščių dieną senoliai spėdavo ir orus. Tikėdavo, kad jei šiandien šąla, šalnos išsilaikys dar 40 dienų.

Lietuvoje įsigalėjus krikščionybei ši šventė buvo pervadinta 40-ies šventų kankinių diena, IV a. atidavusių gyvybę už krikščionybės išpažinimą.

Senoliai šią dieną priskaičiuodavo 40 paukščių rūšių, kurie žiemai išskrisdavo į pietus ir pavasariop grįždavo į gimtinę. Tačiau ornitologai sako, kad šylant klimatui ir orams ne tik, kad vis anksčiau galima pastebėti daugiau pavasario šauklių, kurie pranašauja pasibaigusią žiemą, šiais metais Lietuvos ornitologų draugijos stebėtojai jau yra užfiksavę 136 sparnuočių rūšis, iš jų 73 žiemojo ir 63 parskrido sekdamos pavasariškus orus. Štai Žuvinto biosferos rezervate šių metų kovo 1 dieną suskaičiuota 40730 žąsų, ryte kylančių iš Žuvinto ežero. „Tundrinės, baltakaktės, pilkosios žąsys, kelios baltaskruostės berniklės – kai jų tiek daug, išskirti dominuojančias nelengva. Ryte pirmosios pakyla apie 7 val., dauguma išskrido prieš 8 val. Dieną, apie vidurdienį, neretai sugrįžta atgal į ežerą. Tai pati didžiausia pavasarinė sankaupa, iki šiol stebėta Žuvinte, o pavasaris dar tik prasideda“, – buvo pateikiama tokia informacija. Jau sugrįžę vieversiai, pempės, kovai, gulbės, žąsys, gervės, varnėnai. Gamtininkai pataria, kad dabar pats metas kelti sparnuočiams inkilus.

Veisiejų šv. Jurgio parapijos „Carito“ vadovė Ona Rėkuvienė „Facebook“ paskyroje pranešė, kad į jos tėviškę, Babrų kaimą, kovo 10-ąją, 40-ies paukščių dieną, po pietų parskrido pirmas gandras. Moteris sako, kad pernai gandrai į sodyboje jau daugiau nei 20 metų įrengtą gandralizdį parskrido gerokai vėliau. Paklausta, ar tai tik nebus pirmas gandras rajone, sako, kad visai gali būti, nes kol kas niekur šių visų taip laukiamų paukščių dar nesimato, o ir Gandrinės – dar tik kovo 25 dieną.

Dabar pats paukščių sugrįžimo pikas.

Ir dar vieną nebūdingą ankstyvam pavasariui reiškinį pastebi gamtininkai. Gamtos fotografė Aušra Žilinskienė pamatė ir užfiksavo paskutinę vasario dieną Amalvo polderyje ant pernykščių augalų knibždėte knibždančių vorų gausybę.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: