Dzūkų žinios

Išskirtinis konkursas: „Šv. Kazimieras – ko galėčiau iš jo pasimokyti šiandien?“

Dalintis:
Nuotrauka atminčiai. (Nuotraukos Astos Dimšienės.)

Dineta Babarskienė

Vilniaus arkikatedros organizuotas tradicinis Šv. Kazimiero skulptūrėlių, piešinių ir filmukų konkursas, kurio šių metų tema „Šv. Kazimieras – ko galėčiau iš jo pasimokyti šiandien?“, sulaukė ir Lazdijų krašto atstovių darbų.

Apie išskirtinį konkursą

Vilniaus Šv. vysk. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedra bazilika pakvietė dalyvauti tradiciniame, jau 8 kartą surengtame, šv. Kazimiero skulptūrėlių, piešinių ir filmukų konkurse. Konkurso tema – „Šv. Kazimieras – ko galėčiau iš jo pasimokyti šiandien?“. Konkurso rengėjai klausia: „Jei šv. Kazimieras šiandien ateitų pas tave kaip draugas – ką su juo veiktum? Ar atpažintum jį, ko iš jo galėtum pasimokyti?“.

Taip siekiama atkreipti dėmesį į šv. Kazimierą kaip Lietuvos ir jaunimo globėją.

Dalyviams reikėjo sukurti skulptūrėlę, nupiešti piešinį, nufilmuoti filmuką ar vaidybinį etiudą apie šv. Kazimierą.

Visi darbai buvo eksponuojami (statulėlės, piešiniai ir filmukai) Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, vienoje iš koplyčių, nuo vasario 27 iki kovo 11 d. Už juos buvo galima balsuoti gyvai iki kovo 5 d. Tiesa, darbus dar vertino ir kompetentinga komisija.

Šiemet rekordinis dalyvių skaičius

„Džiaugiamės, kad tarp klebono išvardintų miestų, mokyklų, parapijų nuskambėjo ir Lazdijų rajono mažas Šlavantų kaimelis, buvo paminėta mūsų parapija. Džiaugiamės, kad ir iš mūsų namučių iškeliavę du darbeliai dalyvavo šioje parodoje“, – iškart pasidžiaugia Asta Dimšienė, dviejų mergyčių, kurios dalyvavo konkurse, mama.

Gabios mergaitės nepraleido progos dalyvauti konkurse. Sesutės Austėja ir Kotryna Dimšaitės – tarp gausaus būrio dalyvių. Tiesa, Austėjai – tai jau ne pirmas kartas šiame konkurse, o Kotrynai – dar tik pradžia. Austėja – Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos antrokė, Kotryna rudenį startuos. Mergaičių mama Asta Dimšienė pasakoja, kad pernai metais išgirdo skelbimą apie konkursą, klausydami Šv. Mišių transliaciją per TV iš Vilniaus arkikatedros bazilikos. „Susidomėjome. Su vyresnėle nupiešėme reljefinį šv. Kazimiero paveikslą. Tuomet tema buvo „Šv. Kazimieras – Dievo meilės žiburys“, – prisimena mama. Pernai Austėjai labai pasisekė: pavyko laimėti pirmąją vietą piešinių kategorijoje. Tad šiemet jau gavo pakvietimą dalyvauti konkurse dar kartą. Nutarė dalyvauti abi sesės. „Pernai mažoji tik morališkai palaikė sesę“, – tarsteli mama.

„Šiemet Austėja nupiešė Kazimierą ir save, kartu sodinančius lelijas, kaip skaistumo simbolius, panaudojant obuolių sėklas ir išlankstant žiedus, o Kotryna nupiešė karūną tarp daug žiedų. Savo piešiniu norėdama pasakyti, kad ją moko grožio“, – apibūdina dukrų piešinius mama.

Konkurse dalyvavo mokyklų, gimnazijų, meno mokyklų vaikai iš visos Lietuvos. „Beje, konkursas įdomus tuo, kad neturi amžiaus cenzo. Konkurse gali dalyvauti visi, net suaugusieji“, – atkreipia dėmesį A. Dimšienė.

Sulaukta nemenko visuomenės susidomėjimo: suskaičiuota 1352 balsai. „Darbelių buvo 203 (statulėlių per 50, piešinių per 120 ir įvairaus žanro filmukų). Kaip patys organizatoriai patvirtino, kad šiemet buvo sulaukta rekordiškai daug darbų“, – dėsto Asta. Tad savo darbelius susirasti tarp daugybės kitų darbų buvo ir savotiška atrakcija, ir iššūkis: darbeliai buvo be pavardžių ir vietovardžių, tik sunumeruoti.

Džiugu, kad visi dalyviai sulaukė dėmesio, buvo pagerbti bei apdovanoti.

Konkursas puiki proga ir traukiniu pasivažinėti

Mergaitės labai džiaugiasi galėjusios dalyvauti konkurse. Juolab, kad ir kelionė į Vilnių nusimatė. „Tai savotiška piligrimystė: iš namų automobiliu į Kauną važiavome, o iš Kauno traukiniu į Vilnių ir atgal“, – paaiškina mama. Juk ne kasdien tenka važiuoti traukiniu: dažniausiai šeima keliauja automobiliu arba pėsčiomis.

„Labai smagu buvo sudalyvauti. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis vaikams. Pamokslas apie Šv. Kazimierą buvo skirtas būtent jiems. Dargi visi vaikai buvo pakviesti prie altoriaus“, – pastebi Asta.

Vyko garsieji šv. Kazimiero atlaidai, šurmuliavo Kaziuko mugė. „Tai puiki proga sudalyvauti Šv. Kazimiero atlaiduose ir padėkoti Jam bei paprašyti globos jaunimui“, – teigia A. Dimšienė. Tiesa, ir Kaziuko mugėje pabuvota, tik vis tik, anot mamos, kelionės tikslas buvęs kitas: „Mugės tik labai mažą kraštą aplankėme, kai ėjome nuo arkikatedros iki Aušros vartų. Teisingiau būtų sakyti, žmonių sraute plaukėme: žmonių gatvėse buvo labai daug.“

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: