Dzūkų žinios

Gamtosauginė V. Adamkaus premija – buvusiam Alytaus RATC direktoriui A. Reipui

Dalintis:

Prezidentinė Valdo Adamkaus bibliotekos ir Danos Gedvilienės fondo gamtosauginė premija šiemet skirta buvusiam Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktoriui Algirdui Reipui.

Kaip nurodo Vytauto Didžiojo universitetas, premija A. Reipui skirta už nuopelnus ir indėlį kuriant bei modernizuojant atliekų tvarkymo sistemą Lietuvoje, už sukurtą pavyzdinę ir modernią atliekų tvarkymo sistemą Alytaus regione. Laureatui bus įteikta 5 tūkst. eurų bei skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio skulptūra.

„Jaučiu begalinį džiaugsmą, sulaukęs pačio didžiausio ir garbingiausio įvertinimo aplinkosaugos srityje. Valdo Adamkaus premija ir pripažinimas pagerbė visus žmones, su kuriais teko dirbti, svajoti ir kurti atliekų tvarkymo sistemą Lietuvoje“, – pranešime cituojamas A. Reipas.

A. Reipas yra buvęs pirmojo Lietuvoje įkurto regioninio atliekų tvarkymo centro vadovas ir vienas iš visos šalies regioninės atliekų tvarkymo sistemos pradininkų Daugiau nei 20 metų vadovavo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui.

Premijos laureato ir jo kolegų pastangomis buvo pašalintas 71 sąvartynas regione, iš jų 22 – nelegalūs. Taip pat buvo panaikinta apie 100 nelegalių šiukšlynų. Alytaus regionas pirmasis Lietuvoje įdiegė modernias atliekų rūšiavimo sistemas, o 2018 m. – atskirą maisto atliekų surinkimo sistemą.

Taip pat A. Reipo pastangomis regione buvo sukurta pakartotinio daiktų naudojimo sistema „Mainukas“ ir pakartotinio tekstilės naudojimo sistema „TikoTiks“.

Premijos nugalėtoją išrinko komitetas, kurį sudarė skirtingoms sferoms atstovaujantys savo sričių profesionalai.

Prezidentinės bibliotekos ir Danos Gedvilienės fondo premija teikiama nuo 2021 m. už visuomenės dėmesio ir pagarbos vertus pasiekimus bei pastangas apsaugoti ir atstatyti gamtinę aplinką Lietuvoje ir kaimynystėje bei užtikrinti išteklių tvarumą.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: