Dzūkų žinios

Norinčius užsidirbti vilioja sraigių rinkimas: kaina gera

Dalintis:
Sraigių rinkėjai trina rankomis, jog kaina šiemet gera, bus galima užsidirbti.

Dineta Babarskienė

Prasidėjo vynuoginių sraigių rinkimo sezonas. Dėl šių moliuskų naršo pievas ir pamiškes tie, kurie nori užsidirbti. O tai šiemet tikrai įmanoma: kaina gera.

Reikia žinoti sraigingas vietas

Paskambinusi į Lazdijų supirktuves, sužinojau kainą: 0,70 Eur už kilogramą sraigių. Ne veltui sraigių rinkėjai trina rankomis, jog kaina šiemet gera, bus galima užsidirbti. Juolab, kad dabar dar ir palyja. Atšilus orams, palijus, išlindo pirmieji moliuskai. „Kieme jau šliaužioja, ant savo takučio matau“, – sako Albinutė. Ji kasmet renka sraiges. Toli neina, kaip pati prisipažįsta, tik „savo teritorijoje“ renka. O ta jos teritorija – netoli namų esantis griovys, pamiškė ir net savame sename sode po lietaus šių moliuskų galybė. „Perkūnas jas žino, iš kur čia jų tiek. Kasmet randu ir nė kiek nemažėja“, – nusikeikia senolė. Kita vertus, gerai, kad jų yra, nereikia toli eiti.

Prisirenka, su supirkėjais gerai sutaria: parduoda – užsidirba. „Atvažiuoja „ant kiemo“, paima, aš taip susitariu. Nuvežti neturiu kuo, tai jei nepaimtų iš namų, kur aš jas dėčiau? O dabar užsiėmimo turiu, parenku, arbatėlės atsigeriu ir vėl renku“, – kalba ji, nors prisipažįsta, kad šiemet dar tik apsidairyti išėjo: nepririnko tiek, kad reiktų kviestis supirkėją.

Prityrusi sraigių rinkėja tvirtina, kad sraigių rinkimas kaip grybavimas – jei žinai vietas, pririnksi ir greit, ir daug, o jei nežinai sraigingų vietų, gali ir nieko nepešti arba pririnksi tiek, kad net supirktuvėn važiuoti neapsimokės, o jau kad paimtų iš namų, pasak jos, supirkėjo neprisišauksi: dėl mažo kiekio nieks nevažiuoja. „Svarbu, kad būtų šilta ir lietinga, tada jų daugiausia“, – teigia ji.

Džiaugiasi prasidėjusiu sraigiavimo sezonu, sako, kad daugiau ar mažiau, bet kasmet prie pensijos šiek tiek prisiduria.

Paklausta, ar ji pati kada nors ragavo sraigių, sako, kad ne, jai geriau lašinių gabalėlis. „Tegu jas prancūzai valgo“, – tiesiai sako senjorė.

Daugiausia Lietuvoje surinktų sraigių išties keliauja į Prancūziją, dalis pasiekia ir Japoniją.

Vaikams iš miesto sraigiavimas – smagi atrakcija, už kurią dar ir pinigus moka

Rastomis sraigėmis neatsidžiaugia ir kitas sraigiautojas. Pakalbintas sako, kad žvalgytuvėse jau buvęs, dabar tik šilumos, lietaus ir „nuo dūšios“ padirbėtų. „Nei sėti, nei akėti, nei šerti, prirenki, parduodi ir jau turi kišenėje šiek tiek“, – sako Vitas. Darbo neturi, tad po žiemos sraigiavimas jam – savotiškas sportas. Paskui grybaus, uogauti nemėgsta, bet mėlynių pardavimui parenka, dar spanguoliauja – spanguoles pelkynuose renka.

Kiek daugiausia kilogramų sraigių pririnkęs? Pagalvoja ir atsako: „Apie 40 kilogramų. Bet jau rinkau nuo ankstyvo ryto. Skubėjau, be parūkymų rinkau ir, aišku, kad gerai radau. Ne visada taip sekasi.“ Nors lankstytis jam nesunku, sveikata nesiskundžia, po darbingos dienos kartais vis tik paskausta kojas, o ir rankos visad šlapios, tai pamaudžia, bet praeina ir vėl traukia į gamtą. „Jau per žiemą ant pečiaus išsigulėjau – užtenka“, – rėžia vyriškis. Šiemet rinks, nes ir kaina dar, pasak jo, padoresnė. „O būdavo metų, kad kone už dyką renki, visai mažai mokėdavo. Vis tiek rinkdavau. Veikti neturėjau ką, tai sraiges rinkau“, – aiškina.

„Nereikia varyti Dievo į medį. Tik netingėk ir nors kiek pririnksi“, – vis tik sako jis. Pernai Vitas nusivedė sesers anūkus sraigių rinkti. „Miesčioniukai. Iš Kauno. Iš pradžių bijojo, spiegė, rėkė, pamatę sraiges, paskui įsidrąsino. Trise rinkome, kai pardavėme, pinigus visi trys po lygiai pasidalinome. Tai paskui tie vaikai man ramybės nedavė. Kitą rytą jie vėl su manim ėjo. Ir man visai patiko su jais. Sesuo pasakojo, kad mokykloje vaikai pasipasakojo, kad su dėde sraiges rinko ir pinigų dar gavo, tai draugai nepatikėjo, bet, žinote, dabar vaikai – gudrūs. Jie prisifotografavo, prisifilmavo telefonuose, parodė. Sesuo sako, ot, kokią atrakciją vaikams aš padariau“, – pasakoja juokdamasis Vitas. Šiemet vėl laukia savo jaunųjų padėjėjų: savaitgalį jau žada atvažiuoti – sraigiaus.

Taisyklių privalu laikytis

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad nors sraiges rinkti leidžiama, privalu laikytis tam tikrų taisyklių, antraip galima gauti baudą.

Vynuoginės sraigės – saugoma rūšis, įtraukta į Europos Bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių sąrašus.

Lietuvoje vynuogines sraiges galima rinkti visur, išskyrus gamtinius rezervatus, zoologinius ir botaninius zoologinius draustinius bei kitas saugomas teritorijas, jeigu tai numato šių teritorijų veiklą reglamentuojantys teisės aktai. Fiziniams asmenims (rinkėjams) ir juridiniams asmenims (supirkėjams) leidžiama rinkti ir supirkti sraiges nuo vynuoginių sraigių vegetacijos pradžios iki liepos 1 d. Rinkėjams leidžiama moliuskus rinkti tada, kai jų skersmuo yra ne mažesnis kaip 28 mm.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: