Dzūkų žinios

Motiejaus Gustaičio gimnazijos auklėtiniams nebelieka keturis dešimtmečius vykusių vairavimo užsiėmimų

Dalintis:
Nuo 1983 metų automobilizmo ir vairavimo mokymus organizavusi M. Gustaičio gimnazija nuo ateinančio rugsėjo tokia paslauga savo auklėtinių nebedžiugins. (Redakcijos nuotr.)

Esu laimingas ir dėkingas savo gimnazijai, kuri suteikė ne tik išsilavinimą, bet ir galimybę turėti vairuotojo pažymėjimą. Kai kalbuosi su savo kurso draugais ir pasakoju, kad gimnazija man suteikė galimybę mokytis automobilio vairavimo, kolegos man pavydi“, – kalbėjo Mantas, prieš kelerius metus baigęs Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnaziją ir dabar besimokantis viename iš sostinės universitetų.

Tačiau panašu, kad labai greitai situacija gali pasikeisti, o tokių laimingųjų kaip Mantas likti mažiau.

Vairavimo užsiėmimų gimnazijoje nebeliks

Nuo 1983 metų automobilizmo ir vairavimo mokymus organizavusi M. Gustaičio gimnazija nuo ateinančio rugsėjo tokia paslauga savo auklėtinių nebedžiugins. Savivaldybė nusprendė naikinti gimnazijoje keturis dešimtmečius vykusius vairavimo mokymo užsiėmimus.

Tiesa, savivaldybės atstovai tikina, jog tokie užsiėmimai vyresniųjų klasių moksleiviams liks, bus pasamdytas privatus šios paslaugos tiekėjas, kuriam savivaldybė mokės kompensacijas, o vairavimo kursus galės lankyti ne tik M. Gustaičio gimnazijos, bet ir kitų rajono ugdymo įstaigų pilnamečiai moksleiviai.

Savivaldybės tarybos narys Artūras Margelis sakė, jog savivaldybė pakeitė mokymo tvarkos aprašą.

„Gimnazijoje daug metų buvo vairavimo mokymai, buvo priimti darbuotojai, kurie mokė moksleivius vairavimo. Moksleiviai, baigdami mokyklą, įgydavo vairuotojo pažymėjimus. Dabar keičiasi tvarka, skelbiamas šios paslaugos pirkimo konkursas privačioms įmonėms. Pikti liežuviai kalba, kad realiausi pretendentai laimėti konkursą yra marijampoliečiai, kuriuos galimai rekomenduoja vienas iš tarybos narių“, – sakė A. Margelis.

Ieškos privataus paslaugos tiekėjo

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Asta Zablackienė patvirtino, jog nuo 2024 metų rugsėjo 1 d. M. Gustaičio gimnazija vairavimo mokymo nevykdys.

„Kaip alternatyva yra patikslintas balandžio mėnesį priimtas tarybos sprendimas „Dėl Lazdijų rajono savivaldybės neformaliojo suaugusiųjų švietimo tęstinio mokymosi programų, finansuojamų savivaldybės biudžeto lėšomis, aprašo“. Aprašą turėjome ir anksčiau, jį patikslinome, vienai programai nusimatėme didesnę sumą, supaprastinome paraiškų pateikimą ir atsiskaitymą. Tikimės, kad pagal šią programą atsiras pareiškėjų, kurie vykdo vairavimo mokymą ir jie konkursiniu būdu gautų finansavimą. Taip būtų kompensuojama dalis išlaidų ne tik A. Gustaičio, bet ir Seirijų bei Veisiejų gimnazijų pilnamečiams moksleiviams. Vietoj gimnazijos instruktorių bus perkama paslauga iš išorės“, – sakė skyriaus vedėja.

Ji priminė, kad moksleiviai mokėdavo už vairavimo mokymo būrelį, o kitą dalį kompensuodavo savivaldybė. A. Zablackienės teigimu, galimybę mokytis vairavimo turėjo tik M. Gustaičio gimnazijos mokiniai, nepriimdavo mokinių iš kitų rajono mokyklų, o dabar vairavimo galės mokytis ir kitų ugdymo įstaigų pilnamečiai auklėtiniai.

„Siekiama, kad šią paslaugą teikti ateitų licencijuotos įmonės, joms bus skiriama dalinis savivaldybės finansavimas. Tai savivaldos lygmens sprendimas, gavome Vyriausybės atstovo pastabų, atsižvelgėme, jei reiks, koreguosim. Tikiu, kad bus ir paslaugų teikėjų, ir jų gavėjų“, – sakė A. Zablackienė.

M. Gustaičio gimnazijos direktorė Erika Poškevičienė teigė, jog ne gimnazija sprendžia, ar atsisakyti vairavimo mokymo.

„Vairavimo mokymus koordinuoja savivaldybė, jei, jų nuomone, reikia, kad prieiga prie šių užsiėmimų būtų visiems Lazdijų rajono vaikams, tai ir yra rajono vadovų sprendimas, ne gimnazijos. Mes savo nuostatuose turime numatę, kad galime vykdyti vairavimo mokymą. Dar niekas nėra įspėtas apie darbo sutarties pabaigą ar apie kitus dalykus. Šią minutę dokumentais nepatvirtinti jokie pasikeitimai, kas susiję su gimnazija, o ateityje bus matyti, tai savivaldybės sprendimai“, – kalbėjo direktorė.

Nepritaria valdžios planams

Vairavimo užsiėmimų pradininkas Lazdijų gimnazijoje Albinas Kamarūnas kalbėjo, jog žinia apie gimnazijoje naikinamas vairavimo pamokas jį šokiravo.

„1983 metais pradėjau Lazdijų mokykloje dirbti vairavimo instruktoriumi: ten mano kraujas, ašaros, prakaitas. Šį darbą palikau 2013 metais, atidirbęs 30 metų. Palikau sukurtą bazę, gausybę vairuoti išmokyto jaunimo. O dabar staiga – visko nebelieka. Nes taip nori rajono valdžia, kai kurie tarybos nariai“, – nuoskaudos neslėpė A. Kamarūnas.

Jis pasakojo, jog iki 1994 metų moksleiviai vairuoti buvo mokomi nemokamai, o paskui mokėdavo tik už kurą. Instruktorius nuspręsdavo, koks jaunuolio įgūdžių lygis, kiek jam reikia pamokų, kiek kuro įsipilti.

„Buvau įvedęs tvarką, kad jei nori lankyti vairavimą, turi gerai mokytis, tai jaunimą motyvavo, paskui atsirado tam tikra selekcija, ne visi patekdavo į vairavimo pamokas, tik tam tikrų tėvų vaikai. O kitiems tekdavo eiti mokytis pas privatininką. Tas man labai nepatiko. Vairuoti visi nori, nes vairuotojo pažymėjimas – gyvenimo duona, būtinybė kiekvienam žmogui“, – sakė A. Kamarūnas.

Jis labai neigiamai vertina tokį savivaldybės sprendimą ir teigia turįs informacijos, kad kai kas iš rajono politikų ruošia dirvą savo pažįstamiems privatininkams iš Marijampolės.

„Mano žiniomis, gimnazistų tėvai dėl šios problemos ketina prie Lazdijų rajono savivaldybės surengti protesto mitingą. Mokiniai lieka be nieko. Vietoj to, kad jie ruoštų namų darbus, turės eiti pas privatininką studijuoti automobilizmo ir naktimis mokytis praktinio vairavimo“, – kalbėjo ilgametis vairavimo instruktorius A. Kamarūnas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: