Dzūkų žinios

KAM skambina pavojaus VARPAI?

Dalintis:

DŽ redakcijos nuomonė

Anksčiau buvo labai populiarus kalambūras, kad laikraščiu galima užmušti musę ir politiką. Dabar, pasikeitus situacijai, galima sakyti, jog politiką galima užmušti ne su laikraščiu, bet su kuro čekučiu.

Neseniai pasibaigęs Jonavos mero, Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovo ir LSDP sąrašo Seimo rinkimuose vedlio Mindaugo Sinkevičiaus teismas parodė, jog Lietuvoje teisingumas egzistuoja. Nesąžiningai tarybos nariui skirtus pinigus naudojęs jaunas ir perspektyvus politikas staiga atsidūrė prie suskilusios geldos. Dėkui Andriui Tapinui, pradėjusiam akciją „Skaidrinam“. M. Sinkevičiui teismas skyrė solidžią baudą ir atėmė galimybę trejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Teismo sprendimui įtakos neturėjo ir ta aplinkybė, jog prieš Prezidento rinkimus Jonavoje apsilankė tuo metu dar kandidatas į Prezidentus Gitanas Nausėda ir sakė, jog „meras kol kas nekaltas“.

Be abejo, teismo sprendimas dar neįsiteisėjęs ir greičiausiai bus skundžiamas, bet LSDP vadovai jau išgyvena gedėjimo stadijas – neigimą, pyktį, derybas, depresiją ir susitaikymą. Tačiau partijos vadovybė, nelaukdama kito teismo sprendimo, suskubo pranešti, kad M. Sinkevičius nedalyvaus Seimo rinkimuose.

Jei viskas vyks pagal teismo sprendimą, tai M. Sinkevičius negalės dalyvauti ir po mažiau nei trejų metų vyksiančiuose tiesioginiuose mero rinkimuose, nekalbant apie tai, jog, įsiteisėjus nuosprendžiui, jis turės atsistatydinti iš Jonavos mero pareigų.

Perfrazuojant žinomą žurnalistą Martyną Starkų, norisi paklausti: „O kas toliau“?

Jei teismo sprendimas įsiteisės, bus dar neramesnės dienos tiems politikams, kuriuos irgi galima užmušti su kuro čekučiais. A. Tapinas pateikia galimai analogiškų teismo verdiktų laukiančių politikų sąrašą.

Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas (LSDP)

12 skirtingų mokėjimo kortelių, 242 kuro pylimai, nepagrįstai didelis „nuvažiuotas” kilometražas. Jis jau grąžino daugiau kaip 1740 eurų, kad „nekiltų spekuliacijų”.

Marijampolės meras Povilas Isoda (LSDP)

Kompensavosi daugiau kaip 11 000 eurų, pateikė 13 skirtingų kortelių tik per 7 mėnesius, kai gavome dokumentus. Greičiausiai ėmė svetimus čekius iš automatinių „Neste“ degalinių, nes skirtumai tarp pylimų yra vos kelios minutės.

Birštono merė Nijolė Dirginčienė (LSDP)

Kompensavosi 13 700 eurų. Pateikė čekius, apmokėtus 23 skirtingomis kortelėmis, neadekvačiai dažni kuro pylimo intervalai – keturi kartai per keturias dienas. Kurą pylėsi tuo pačiu metu, kai vadovavo tarybos posėdžiams.

Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas

Kompensavosi 14 000 eurų, keisti kuro pylimo intervalai – benzinas esą buvo pilamas kas tris minutes, ryte pilamas benzinas, vakare dyzelinas, didžiuliai nuvažiuoti atstumai.

Lazdijų merė Ausma Miškinienė („Vardan Lietuvos“)

Kompensavosi beveik 11 000 eurų, atsiskaitė 42 skirtingomis mokėjimo kortelėmis, pasitaikydavo dienų, kai kuras buvo pilamas keturis kartus per dieną, sugauta kaltino buhalteriją dėl padarytų klaidų.

Buvęs Ignalinos meras, dabar opozicijos lyderis Justas Rasikas (LSDP)

Pateikė čekius, apmokėtus 70 skirtingų kortelių. Paviešinus tyrimo rezultatus, atsiprašinėjo ir visus kompensuotus pinigus grąžino.

Visas Jonavos LSDP skyrius

Faktiškai visas skyrius, pradedant vicemere Gailiene ir baigiant skyriaus pirmininko pavaduotoja Platkauskiene, nešė dešimtimis svetimų kortelių apmokėtus čekius. Beje, vicemerė Gailienė jau yra buvusi nuteista už lažybų kortelių klastojimą, kai ji dirbo vienos lažybų bendrovės tarpininke.

Prokuroras Darius Valkavičius užsiminė, kad įtarimai bus pareikšti ir daugiau Jonavos politikų, o šie savo noru į kasą grąžino jau daugiau kaip 100 000 eurų.

Pinigų grąžinimas irgi įsibėgėjo – jau grąžinta beveik 600 000 eurų. Štai jums parama šalies gynybai! Tai, kad politikai grąžina savo savivaldybių žmonių į rajono biudžetus suneštus, vėliau politikų vėjais paleistus pinigus, įrodo tai, kad politikai prisipažįsta suklydę ir stengiasi bet kokia kaina išvengti M. Sinkevičiaus likimo.

Taigi, čekučiais galima ne tik užmušti politikus, bet ir iš esmės pakeisti politikų ir partijų likimus, o daliai merų ir tarybos narių leisti kelerius metus pailsėti nuo politikos.

Beje, yra duomenų, jog nemalonumų dėl čekučių gali sulaukti 10–12 Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių.

O kas toliau?

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) – redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: