Dzūkų žinios

Šalies gynyba turi rūpintis visi, ne tik ūkininkai

Dalintis:
Finansų ministerija pasiūlė gynybos finansavimą didinti ir keliant akcizus visų rūšių kurui, įskaitant ir žaliąjį ūkininkų dyzeliną. (ELTA nuotr.)

Dineta Babarskienė

Gynybos finansavimą siekiama padidinti iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto, siekiant sparčiau vystyti diviziją Lietuvos kariuomenėje ir priimti Vokietijos brigadą. Finansų ministerija pasiūlė gynybos finansavimą didinti ir keliant akcizus visų rūšių kurui, įskaitant ir žaliąjį ūkininkų dyzeliną. Ką apie tai mano mūsų krašto ūkininkai, ar jie tokiu būdu pasiruošę prisidėti prie šalies gynybos?

Tiesa, kalbėjusieji sutiko išreikšti nuomonę, jei neminėsiu jų pavardžių. Sako nenorintys nereikalingų diskusijų ir debatų, bet savo nuomonę turi. Daugelis ūkininkų dabar šienauja, net neturi laiko ilgėliau kalbėtis, tad ilgai nepostringauja, rėžia tiesiai, ką nori pasakyti.

Kaip pranešama respublikinėje spaudoje, Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas sako, jog žemdirbiai į tokį pokytį reaguotų neigiamai. Nors, I. Hofmano teigimu, ūkininkai dar nėra aptarę Finansų ministerijos siūlymo ir neatmeta galimybės, jog pakėlus kuro akcizus galėtų vėl protestuoti.

Mūsų rajono ūkininkai neabejoja, jog savo šalį ginti privalu, tačiau nesupranta, kodėl visad atsiranda gudresnių. „Savo šalį reikia ginti, tačiau tai privalo daryti visi šalies gyventojai“, – teigia vienas jų. Atkreipia dėmesį, kad nereiktų sukrauti papildomos naštos vien tik kai kurioms žmonių grupėms – savo šalies gynyba – visų šalies gyventojų reikalas. „Jei visi vieningai pasiskirstytume, tai gal mažiau justume ir padidėjusius mokesčius, bet jei tai bus ženklus padidinimas, tai jau nė nežinau… Ant to kaimo žmogaus galvos visus šunis karia. Taigi tik sausį dėl kuro akcizų protestavome ir vėl naujas valdžios išmislas“, – mosteli ranka kitas. Anot jo, ūkininkai ir automobiliais važinėja, kaip ir kiti žmonės, tai jau mokės kaip visi ir dar jiems už žaliąjį dyzeliną reiks mokėti daugiau. „Vėl viskas brangs. Mes, pirkėjai, viską ir apmokėsime. O dabar dar ir tylėti turėsime, nes būsime apkaltinti, kad nenorime ginti savo šalies“, – svarsto. Ginti savo žemę ūkininkai tikrai pasiruošę, auginti duoną ir maitinti tautą taip pat, tačiau mano, kad bent kartais reiktų ir į jų kailį įlįsti, ne tik galvoti apie save. „Kas maitins Lietuvą? Ar pajėgsime tai daryti?“ – retoriškai klausia.

„Streikuok ar ant galvos atsistok, niekas nepadeda. Valdžia sumąsto, kaip vis padidinti mokesčius. Ir nieko tu, mažas žmogau, nepadarysi“, – atsidūsta. Iš traktoriaus išlipęs ir jau baigęs šienauti nemenką plotą ūkininkas sako, kad jau nė nenori galvoti, nes galvą paskausta. Jau, anot jo, bus, kaip bus. „Kad tik karo nebūtų: kažkaip vis tiek išgyvensime. O ir niekas neklaus, padidins, ir viskas. Šįkart nieko nė pasakyti negalėsime: juk gynybai“, – tarsteli. Sako, kad jei tik kas, tai vis didina mokesčius. „Duok ir duok. Jei reiks, mokėsiu. Kur aš dėsiuosi?“ – teigia. Anot jo, kuro reiks, reikia šienauti, arti, sėti, nesinori mokėti daugiau, bet jei jau kitos išeities nebus, teks mokėti, nors valdžia eina lengviausiu keliu, daug galvos nesuka ir net nesivargina to daryti. „Kaip visada, daugiausia prisidės mažiausias. Iš jo lengviausia paimti“, – taip mano.

Pagal Finansų ministerijos siūlymą, benzino, dyzelino, ūkininkų naudojamo žaliojo dyzelino akcizo gynybos dedamoji didėtų 6 centais už litrą. Ministerijos skaičiavimais, taip kasmet būtų galima surinkti apie 126 mln. eurų.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: