Dzūkų žinios

Sujungus dvi Alytaus apskrities ligonines gerės paslaugos gyventojams

Dalintis:

Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė bus prijungta prie didžiausios Alytaus regiono ligoninės ir ateityje galės pasiūlyti gyventojams platesnį paslaugų spektrą. Trečiadienį Vyriausybė pritarė, kad Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė, kurios savininkės teises ir pareigas įgyvendina Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), būtų reorganizuota ją prijungiant prie Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės.

„Sujungiant Alytaus ligonines užverčiamas vienas Lietuvos sveikatos sistemos lapas – Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė buvo likusi vienintele tokio pobūdžio monoprofiline ligonine šalyje. Baigus įstaigų pertvarkymą, tuberkuliozės gydymo paslaugas teikusios įstaigos bus galutinai perorientuotos į daugiaprofilinių paslaugų teikimą. Tai reiškia, kad pacientams bus užtikrintos įvairesnės ir kokybiškesnės paslaugos, o sutaupyti administraciniai ištekliai bus nukreipti tiesiogiai pacientų gydymui“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pertvarkymą planuojama užbaigti kitų metų pavasarį, o jo procesą koordinuos darbo grupė, kurį rugpjūčio mėnesį bus sudaryta iš reorganizuojamų ligoninių ir dalininkų atstovų.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės dalininkai yra valstybė, kurios teises ir pareigas įgyvendina SAM, ir Alytaus miesto savivaldybė.

Monoprofilinių ligonių, tokių kaip Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninė, integracija į daugiaprofilines ligonines yra vykdomos sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformos dalis. Taip siekiama gerinti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, jų prieinamumą ir kokybę, užtikrinti efektyvesnį įstaigų valdymą ir veiklą, racionaliai naudoti asmens sveikatos priežiūros paslaugoms teikti skirtus infrastruktūros, finansinius ir žmogiškuosius išteklius.

Kitos tokio tipo ligoninės jau anksčiau buvo prijungtos prie didžiųjų šalies asmens sveikatos priežiūros įstaigų. Pavyzdžiui, Klaipėdos tuberkuliozės ligoninė reorganizuota prijungiant prie tuo metu veikusios Klaipėdos apskrities ligoninės (šiuo metu Respublikinė Klaipėdos ligoninė), Romainių tuberkuliozės ligoninė reorganizuota prijungiant prie Kauno medicinos universiteto klinikų (šiuo metu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos).

Lietuvoje sergamumas plaučių tuberkulioze mažėja. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, sergamumas plaučių tuberkulioze per pastaruosius penkis metus (2019–2023 m.) sumažėjo – nuo 31,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų 2019 m. iki 21,3 atvejo 100 tūkst. gyventojų 2023 m. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, mažėjant sergamumui tuberkulioze, turėtų būti mažinamos stacionarinio gydymo lovos, didinamos ambulatorinių paslaugų apimtys ir integruotos paslaugos, kurios užtikrina pacientams paslaugų kokybę ir saugumą ir reikiamų paslaugų prieinamumą.

SAM Komunikacijos skyrius

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: