Dzūkų žinios

Rajono švietimo sistemos situacija – kaip zebras: yra ir gerų, ir blogų žinių

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras Dalius Mockevičius.

Liepą rajono abiturientams palikus mokyklas, baigėsi paskutinis šių mokslo metų etapas. Dabar dėliojami planai naujiesiems mokslo metams, kur laukia daug nežinios ir neapibrėžtumo. Aišku tiek, kad moksleivių skaičiaus mažėjimo rajono ugdymo įstaigose neįmanoma sustabdyti. Kitais metais abiturientų rajono gimnazijose bus dar mažiau nei šiemet.

Apie situaciją rajono mokyklose, laukiamus iššūkius, „Dzūkų žinios“ kalbasi su Lazdijų rajono savivaldybės vicemeru Daliumi Mockevičiumi.

Šiemet rajono gimnazijas baigė 163 abiturientai. Kokios prognozės kitiems metams?

– Abiturientų skaičius išlieka stabilus, tiesa, jų bus mažiau, bet pačių klasių lieka tiek pat. Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje turėtų būti trys abiturientų klasių komplektai, Šeštokų skyriuje – vienas komplektas ir po vieną komplektą Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus ir Veisiejų Sigito Gedos gimnazijose. Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje prognozuojama, kad mokysis 71 abiturientas, Šeštokuose – 12, Seirijuose – 15, Veisiejuose – 26.

Kaip kitais mokslo metais atrodys mokinių skaičiai Lazdijų rajono ugdymo įstaigose?

– Bendrai ugdymo įstaigose sumažėja 42 mokiniais, nors yra įvairių svyravimų, pagal ikimokyklinio ugdymo programą – 24 vaikais, o pagal priešmokyklinę – padidėja 40 vaikų. Reiškia, kad dar po metų mes pirmokų turėsime 40 daugiau nei dabar. Ateinančiais mokslo metais pirmokų penkiais padaugėja, bet bendrojo ugdymo srityje sumažėja apie 50 mokinių.

Ar nė vienai mokyklai negresia uždarymas?

– Iki šios dienos, pagal patvirtintą komplektavimą, nėra tokios grėsmės, bet viskas paaiškės rugsėjį, kai bus tikslinami komplektai pagal faktinius duomenis. Yra mokyklų, kurios yra ties tam tikra rizikos riba. Tai – Aštriosios Kirsnos pagrindinio ugdymo skyrius. Pagal dabartinį komplektavimą numatyti aštuoni klasių komplektai, vienas iš jų yra jungtinis. Tačiau yra daug klasių komplektų, kur yra minimalus mokinių skaičius – po aštuonis. Ar nebus mokinių skaičiaus pokyčio, sunku pasakyti, tai matysime prieš rugsėjį.

Jei būtų priimtas ministerijos sprendimas neriboti gimnazijos klasių mokinių skaičiaus 21 mokiniu, ar daugėtų komplektų?

– Gimnazinių klasių daugiau nebūtų. Šiemet su gimnazinėmis klasėmis viskas lyg ir tvarkoje, bet štai Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijoje dešimtoje (antrojoje gimnazijos) klasėje yra 13 mokinių. Jei nebūtų pakeistas reikalavimas – 21 mokinys, tai ten negalėtų būti formuojama trečioji gimnazinė klasė. Jei bus pakeitimai iki minimalaus dvylikos mokinių skaičiaus, kaip yra siūloma – bus gerai, bet jei ne, tai gali būti problemų.

Kaip vyksta ugdymo įstaigų remontai?

– Didžiausios remontų apimtys Lazdijų Motiejaus Gustaičio ir Veisiejų Sigito Gedos gimnazijose ir kurie vykdomi Lietuvos tūkstantmečio mokyklos programos lėšomis. Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijoje atlikta labai didelė dalis numatytų remonto darbų, keli korpusai suremontuoti. Visos ugdymo įstaigos atlieka einamuosius remontus. Sporto centre darbai vyksta sklandžiai, šiais mokslo metais jau bus galima sportuoti naujoje sporto salėje.

Kokia naujaisiais mokslo metais pedagogų, įstaigų vadovų situacija?

– Kiek turiu informacijos iš mokyklų, pedagogų trūkumo nebėra. Išėjo vienas kitas mokytojas, skelbiama atranka, priimami nauji mokytojai. Turiu žinių, kad į Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnaziją ateina du nauji jauni mokytojai – lietuvių kalbos ir literatūros bei geografijos. Tai geros naujienos.

Nėra vadovų Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje ir Lazdijų mokykloje-darželyje „Kregždutė“. Yra paskelbti konkursai, jie vyks spalio mėnesį.

Ačiū už pokalbį.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: