Dzūkų žinios

Apeliacinio teismo sprendimas „čekučių byloje“ gali sukelti sniego gniūžtės efektą

Dalintis:
(Juliaus Kalinsko / ELTA nuotr.)

Praėjusį ketvirtadienį Apeliacinis teismas atmetė Jonavos rajono mero Mindaugo Sinkevičiaus skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą. Po šio sprendimo M. Sinkevičius lieka kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ir turto pasisavinimo, pasinaudojant jam skirtomis savivaldos išmokomis. Išliko galioti pirmosios instancijos jam skirta 12,5 tūkst. eurų bauda ir trejiems metams atimta galimybė dirbti valstybės tarnyboje.

M. Sinkevičius jau paliko Jonavos rajono mero kabinetą, jo nebėra ir socialdemokratų partijos rinkimų į Seimą sąraše.

Prognozuojama, jog po tokio teismo sprendimo gali suveikti sniego gniūžtės efektas ir rimtų kaltinimų bei analogiškų bausmių gali sulaukti ir kitų savivaldybių politikai, minimi „čekučių skandale“.

Atsiprašė jonaviečių

M. Sinkevičius nuosprendžio paskelbime nedalyvavo. Apeliaciniam teismui palikus galioti apkaltinamąjį nuosprendį, jis teigė gerbiantis šį sprendimą ir atsiprašė Jonavos rajono gyventojų.

„Apeliacinis teismas ką tik priėmė savo verdiktą. Deja, jis man nėra palankus. Nesiruošiu teismo sprendimo vertinti, nes savo vertinimais būsiu subjektyvus. Teismo sprendimą gerbiu ir jis bus vykdomas. O tai reiškia, jog netrukus nutrūks mano, kaip Jonavos rajono savivaldybės mero, įgaliojimai, – savo feisbuko paskyroje paskelbė politikas. – Apgailestauju ir atsiprašau, kad gavęs didžiulį jonaviečių rinkėjų pasitikėjimą 2023 metų mero rinkimuose, nepateisinau Jūsų lūkesčių ir nuvyliau.“

Anot jo, „gyvenimas su šiuo sprendimu nei baigiasi, nei sustoja“, jis teigė po trumpo atokvėpio judėsiąs pirmyn.

Sulaukė rimtų kaltinimų

Kauno apygardos teismas dabar jau buvusį Jonavos rajono merą gegužės pabaigoje pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ir turto pasisavinimo, pasinaudojant jam skirtomis savivaldos išmokomis.

Politikui skirta 12 500 Eur bauda ir draudimas trejus metus eiti pareigas valstybės institucijose, tarp jų – ir būti meru.

Tuomet M. Sinkevičius savo kaltės nepripažino ir tokį nuosprendį apskundė, teigdamas, kad pirmos instancijos teismas ne iki galo įvertino visą bylos medžiagą, selektyviai vertino pateiktus įrodymus.

Buvusiam Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovui M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 metais būnant tarybos nariu ir meru, savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 487 Eur dydžio turtinės, taip pat neturtinės žalos, pakirtus pasitikėjimą mero institucija.

Jonavos rajono meras kaltintas suklastojęs 16 dokumentų, juose įtvirtindamas tikrovės neatitinkančius duomenis apie pirkinius, nesusijusius su tarybos nario veikla. 

Į tarybos nario išlaidų avanso apyskaitą M. Sinkevičius kaltinamas įtraukęs sąskaitas už „Telia Lietuva“ ryšio paslaugas, du televizorius „Samsung“, taip siekdamas pagrįsti tarybos nario išlaidas.

Politikas pirmosios instancijos teisme anksčiau pripažino, kad vienu iš trijų tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis apmokėtų telefono abonementų retkarčiais naudodavosi žmona.

M. Sinkevičius, prieš atverčiant bylą, į savivaldybės biudžetą grąžino 4 015 Eur, jis tvirtino, jog „Telia Lietuva“ asmeninės sąskaitos tarnybinėmis lėšomis buvo apmokėtos netyčia ir yra žmogiška klaida. 

Sūnų pakeis tėvas?

Apeliaciniam teismui ketvirtadienį palikus galioti apkaltinamąjį nuosprendį M. Sinkevičiui, šis pasitraukė iš Seimo rinkimų ir Jonavos rajono mero pareigų.

Tai ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

„Teismo sprendimas yra gerbtinas, jis turi būti vykdomas. Mes tikėjomės daugiau to proporcingumo, nes tų žmonių, kurie, kaip sakoma, turėjo reikalų su „čekiukais“, su teisėsauga, labai nemažai, bet ne visų atžvilgiu tokia, kaip sakoma, griežta sankcija“, – sake R. Budbergytė.

Praėjusį penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija panaikino M. Sinkevičiaus, kaip Jonavos rajono mero, įgaliojimus, išbraukė jį iš Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų į Seimą sąrašo.

Jau šį penktadienį Jonavos rajono savivaldybės taryba turės išrinkti laikinąjį merą, kuris eis pareigas iki naujų mero rinkimų ir kurie turi įvykti ne vėliau, kaip per pusmetį.

Redakcijos duomenimis, naujieji Jonavos mero rinkimai mokesčių mokėtojams kainuos apie 3 mln. Eur.

Jonavos rajono savivaldybės taryba išplatino informaciją, jog laikinuoju meru ketinama skirti buvusį susisiekimo ministrą, M. Sinkevičiaus tėvą Rimantą, kuris yra Jonavos rajono savivaldybės tarybos narys.

Ši žinia visuomenėje ir tarp politikų sukėlė prieštaringų reakcijų. Daugelis piktinosi tokiu siūlymu, laikė tokį variantą neetišku. Socialiniuose tinkluose net atsirado kalambūras: Jonava be Sinkevičių, Jonava – be ateities“. Kiti priminė, jog R. Sinkevičius yra socialdemokratų partijos kandidatų į Seimą sąraše. Jei jis būtų išrinktas į Seimą, negalėtų eiti mero pareigų.

Kadangi Jonavos rajono taryboje valdančiąją daugumą sudaro socialdemokratai, tai didelė tikimybė, jog jie laikinuoju meru rytoj patvirtins R. Sinkevičių.

„Čekučių skandalą“ inicijavęs visuomenininkas Andrius Tapinas pripažino, jog šis teismo sprendimas, skirtas M. Sinkevičiui, nereiškia, kad M. Sinkevičius vienintelis bus visų „čekutininkų“ atpirkimo ožiu. Jis įsitikinęs, jog panašių ar kiek kitokių teismo sprendimų sulauks ir kiti, įsivėlę į „čekučių skandalą“ savivaldos politikai.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: