Dzūkų žinios

Sujungus savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigas – naujos galimybės ir dar daugiau paslaugų

Dalintis:
A. Miškinienė džiaugėsi, kad ne tik išliko, bet ir prasiplėtė visos iki sujungimo teiktos ligoninės paslaugos. (Nuotrauka iš Ausma Miškinienė – Lazdijų rajono merė FB paskyros)

Lazdijiečių nuogąstavimai, kad po savivaldybės sveikatos priežiūros įstaigų sujungimo sumažės teikiamų paslaugų skaičius, o kilus sveikatos problemoms pagalbos teks ieškoti kituose miestuose, visiškai nepasitvirtino. Maža to, viešąsias įstaigas – Lazdijų rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centrą sujungus su Lazdijų ligonine – mūsų krašto žmonėms atsivėrė dar daugiau galimybių gauti visas būtiniausias gydymo paslaugas.

Medicinos sektoriaus reformą Lietuvos Respublikos sveikatos ministerija pradėjo planuoti, o vėliau ir vykdyti prieš beveik dvejus metus. Buvo koreguojami galiojantys įstatymai ir kuriami nauji, sveikatos priežiūros įstaigos buvo skatinamos jungtis ar pasirašyti bendradarbiavimo sutartis. Kai kuriems rajonams tai buvo nenaudinga, bet Lazdijų rajono ligoninės vadovybė kartu su mere Ausma Miškiniene, savivaldybės administracija ir Taryba ieškojo variantų, geriausiai tinkančių Lazdijų krašto žmonėms.

„Įvertinome kitų rajonų patirtis ir sprendėme, kaip Lazdijuose išsaugoti maksimalias sveikatos priežiūros paslaugų apimtis ir atitikti nustatytas projektinio finansavimo sąlygas. Įvertinę tai, kad savivaldybė turi dvi sveikatos priežiūros įstaigas ir jas sujungus į vieną bei pasirašius bendradarbiavimo sutartis su atitinkamomis privačiomis įstaigomis mes atitiksime reformos tikslus, išsaugosime visas iki tol teiktas paslaugas ir turėsime galimybes gauti finansavimą jau tikrai būtiniems sveikatos priežiūros įstaigų remonto darbams, įrangos įsigijimui ir kitoms pacientams ir medikams svarbioms reikmėms, nedvejojome ir priėmėme atitinkamus sprendimus. Taip suteikėme galimybes įstaigoms gauti investicijas ir nesumažinti gyventojams teikiamų paslaugų kiekio bei gerinti jų kokybę“, – sakė merė.

Ji pripažino, jog jungti dvi savivaldybės įstaigas motyvavo ir tai, kad ilgainiui šio sprendimo dėka bus sutaupyta lėšų įstaigų administravimui, laboratoriniams tyrimams atlikti. Šios lėšos galės būti skirtos sveikatos paslaugų gerinimui.

Lazdijų rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centrą sujungus su Lazdijų ligonine mūsų krašto žmonėms atsivėrė dar daugiau galimybių savo rajone gauti visas būtiniausias gydymo paslaugas.

Sujungus įstaigas, šeimos gydytojų teikiamoms paslaugoms užtikrinti reikėjo įdėti nemažai pastangų. Ši sritis buvo šiek tiek apleista. Trūko tiek šeimos gydytojų, tiek jų paslaugų. Dabar situacija iš esmės pasikeitusi į gerąją pusę.

„Pirminės sveikatos priežiūros skyrius iš esmės atsinaujino. Dabar turime 4 šeimos gydytojus, prieš tai gydytojai dirbo teturėdami nepilnus 2 etatus. Galime didžiuotis, nes šiais metais į Lazdijus dirbti atvyko jau 13 naujų gydytojų, 1 jau pasirašė ilgalaikę 3 metų sutartį ir pasinaudojo galimybe gauti savivaldybės 10 000 eurų išmoką per metus pagal Lazdijų rajono savivaldybės gydytojų pritraukimo programą (iš viso tokių gydytojų turime 3). Taip pat gauta licencija psichiatro paslaugoms teikti, įkurtas Psichikos sveikatos centras, dirba psichoterapeutas, vaikų ligų gydytoja, odontologė“, – sakė merė.

A. Miškinienė džiaugėsi, kad ne tik išliko, bet ir prasiplėtė visos iki sujungimo teiktos ligoninės paslaugos – prisidėjo dienos geriatrijos ir dienos stacionaro paslaugos. Maža to, dabar atliekama daug daugiau operacijų. Prieš reformą, per visus 2023 metus buvo atlikta 580 operacijų, o vien per šių metų devynis mėnesius – net 650.

Jau numatytos papildomos lėšos ir rajone besigydančių pacientų sveikatos apsaugai – skirta investicija pagal Sveikatos centro sudėtyje teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų infrastuktūros modernizavimo projektą siekia 2.1 mln. Eur, iš jų 1,7 mln. Eur atiteks jau minėtam savivaldybės Sveikatos centrui. Lazdijų rajono savivaldybė sveikatos priežiūrai kasmet įneša ir savo 200 tūkst. eurų indėlį. Šie pasiekimai suteiks galimybes jau artimiausiu metu atnaujinti Priėmimo skyrių, operacinės instrumentus, šeimos gydytojų kabinetus.

„Džiugina tai, kad vis daugiau mūsų krašto žmonių savo sveikatą patiki naujai įkurtam savivaldybės Sveikatos centrui ir jo skyriams, nuolat daugėja prisirašiusiųjų. Kapčiamiestyje jau dirba šeimos gydytojas, planuojame, kad netrukus šeimos gydytojų kabinetai atsiras ir Seirijuose, Avižieniuose. Mūsų tikslas – priartinti sveikatos paslaugas arčiau žmonių, kad jie reikiamą pagalbą gautų kuo greičiau, kuo arčiau namų, o jei galima bei būtina – ir namuose. Mums labai svarbi kiekvieno mūsų krašto gyventojo sveikata“, – sakė A. Miškinienė.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: