Dzūkų žinios

Artėjant naujiems mokslo metams, pasirūpinkite savo vaikų sveikata iš anksto!

Dalintis:

Primename, kad registruotis vaikų profilaktiniam sveikatos patikrinimui prieš sugrįžtant į ugdymo įstaigas galite jau dabar.

Daugiau nei pusė mokinių profilaktiškai sveikatą tikrinasi tik prieš pat mokslo metus ar jiems jau prasidėjus. Tuo metu gydymo įstaigos ir šeimos gydytojai bei kiti specialistai patiria papildomą krūvį dėl išaugusių srautų, tėvams bei vaikais tenka ilgiau palaukti apžiūros. Primename, kad privalomas sveikatos patikros pažymėjimas galioja visus metus, todėl galima sveikatos patikrą atlikti anksčiau, taip išvengiant nepatogumų.

Kartą per metus profilaktiškai pasitikrinti sveikatą turi visi ikimokyklinio, priešmokyklinio amžiaus vaikai ir mokiniai iki 18 metų, taip pat pilnamečiai moksleiviai, kurie mokosi pagal bendrojo ugdymo programas.

Vaikų ar pilnamečių mokinių sveikatą tikrina šeimos, vaikų ligų ar vidaus ligų gydytojas. O dantų ir burnos higienos būklę vertina pirminio lygio odontologas, odontologas specialistas arba burnos higienistas. 

Kreiptis į pasirinktą šeimos ar kitą gydytoją, taip pat odontologijos specialistą reikia įprasta tvarka, užsiregistruojant iš anksto. Vaiką iki 16 metų į patikrinimą turi lydėti vienas iš tėvų arba atstovų, o šešiolikmečiai ir vyresni tikrintis sveikatos gali atvykti vieni.

Gydytojai įvertina vaiko raidą, bendrą sveikatos būklę, atlieka kitus reikalingus tyrimus, o esant būtinybei – siunčia gydytojo specialisto konsultacijai gauti. Tokie patikrinimai padeda laiku pastebėti galimas vaiko sveikatos problemas, taip pat vaiko sveikatos pažymėjime gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl jo galimybių dalyvauti ugdymo veikloje.

Tikrindami mokinių sveikatą gydytojai odontologai ar burnos higienos specialistai įvertina dantų būklę, primena apie galimybę sveikus nuolatinius dantis padengti silantinėmis medžiagomis.

Mokinio sveikatos pažymėjimas, išduodamas po vaiko patikrinimo, ugdymo įstaigai pateikiamas automatiškai, jis galioja metus nuo užpildymo sistemoje datos. Šį dokumentą tėvai ar vaiko atstovai gali pamatyti prisijungę prie elektroninės sveikatos sistemos asmeninės paskyros. Naujas pažymėjimas gali būti išduotas dar nebaigus galioti anksčiau išrašytam.

Parengta pagal Sveikatos apsaugos ministerijos informaciją

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: