Dzūkų žinios

Lazdijų krašto žmonės rinkimuose savo simpatijas skyrė socialdemokratams

Dalintis:
Rinkėjai balsavo už kandidatus vienmandatėje, o daugiamandatėje balsavo už politinių partijų sąrašus. (Oresto Gurevičiaus / ELTA nuotr.)

Praėjusią savaitę, o ypač sekmadienį, visa Lietuva buvo palinkusi prie balsavimo urnų – vyko Seimo rinkimų pirmasis turas, kuriame rinkome tuos, kuriems patikėsime laikyti Lietuvos valstybės vairą ateinančius ketverius metus.

Lazdijų rajono savivaldybės gyventojai kartu su Druskininkų savivaldybės gyventojais balsavo Jotvingių rinkimų apygardoje Nr. 70. Rinkėjai buvo aktyvūs: balsuoti atvyko 51,71 proc. balsavimo teisę turinčiųjų, tai yra 16 793 rinkėjai. Tiesa, aktyvumo rodiklis mūsų krašte buvo žemesnis nei Lietuvos vidurkis, kuris sudarė 52,06 proc.

Lazdijiečiai balsavo už kandidatus vienmandatėje, o daugiamandatėje balsavo už politinių partijų sąrašus. Kai kurie partijų sąrašuose įrašyti lazdijiečiai po reitingavimo pasigerino savo pozicijas.

Daugiausiai balsų – Druskininkų vicemerui

Suskaičiavus balsus vienmandatėje paaiškėjo, jog į antrąjį rinkimų turą pateko Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Linas Urmanavičius, gavęs 31,14 proc. rinkėjų balsų.

Antrasis liko Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Povilas Jagelavičius, už kurį balsavo 17,27 proc. rinkėjų. Antrasis rinkimų turas vyks spalio 27 dieną, kur šie du kandidatai susirungs dėl Seimo nario mandato.

Kiti devyni Jotvingių vienmandatėje apygardoje kandidatavę politikai vietomis pasiskirstė taip: trečiasis pagal gautą rinkėjų balsų skaičių buvo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Vilius Semeška – 13,37 proc. rinkėjų balsų. Toliau – politinės partijos „Nemuno aušra“ kandidatas Ramūnas Krugelis (10,47 proc.), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Donatas Mizaras (8,62 proc.), Liberalų sąjūdžio kandidatas Gerardas Sokolovas (6,03 proc.), Lietuvos regionų partijos kandidatas Zenonas Streikus (5,52 proc.), Tautos ir teisingumo sąjungos atstovas Juozas Vaičiulis (1,84 proc.), partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatas Rimvydas Žagunis (1,43 proc.).

Į antrą turą patekęs L. Urmanavičius pirmąją vietą laimėjo visose Druskininkų savivaldybės rinkimų apylinkėse, kai kuriose iš jų jis sulaukė net keturis kartus daugiau palaikymo balsų nei jo konkurentas P. Jagelavičius. L. Urmanavičius savo konkurentą įveikė ir penkiose Lazdijų rajono rinkimų apylinkėse.

Kitose Lazdijų rajono rinkimų apylinkėse nežymia persvara rinkimus laimėjo P. Jagelavičius.

Geriausiai jam sekėsi Noragėliuose, Verstaminuose, A. Kirsnoje, Meteliuose.

Galime daryti prielaidą, kad šių rinkimų pirmajame ture mūsų krašto rinkėjai balsavo ne už asmenybes, o už kandidato priklausomybę vienai ar kitai partijai. Panašu, jog nemaža dalis rinkėjų balsavo už kandidatus, kurių net nebuvo matę, nežinojo apie jų veiklą ir deklaruojamas vertybes.

Štai „Nemuno aušros“ kandidatas Ramūnas Krugelis nedalyvavo pretendentų debatuose, nesireklamavo spaudoje, nedėstė savo vertybių, o jo nuotraukos viešumoje pasirodė likus šiek tiek daugiau nei savaitei iki balsavimo datos. Tačiau jis rinkimuose sulaukė nemažo rinkėjų palaikymo – net 10,47 proc., pralenkė žinomus politikus D. Mizarą ir Z. Streikų.

Palaikė socdemus

Suskaičiavus Jotvingių daugiamandatės balsus paaiškėjo, jog mūsų krašto žmonės už partijas balsavo šiek tiek kitaip nei visa Lietuva.

Pagal visos Lietuvos rinkėjų duomenis, daugiausiai balsų gavo Lietuvos socialdemokratų partija – 19,36 proc. Antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 17,96 proc., treti – „Nemuno aušra“ – 14,99 proc., ketvirti – demokratai „Vardan Lietuvos“ – 9,24 proc., penkti – Liberalų sąjūdis – 7,7 proc., šešti – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 7,02 proc. Tai visos politinės partijos, peržengusios nustatytą 5 ir 7 proc. barjerą ir patekusios į Seimą.

Jotvingių apygardoje simpatijos partijoms buvo šiek tiek kitokios. Mūsų rinkėjai stipriau palaikė socialdemokratus ir jiems skyrė net 23,31 proc. savo balsų. Mūsų krašto rinkėjai antrąją vietą skyrė demokratams „Vardan Lietuvos“ – 19,31 proc., treti – „Nemuno aušra“ – 15,46 proc., o ketvirti liko konservatoriai, gavę tik 14,11 proc. Penktoji vieta atiteko „valstiečiams“, jie surinko 6,92 proc. Liberalai Jotvingių apygardoje nesulaukė reikšmingo palaikymo, už juos balsavo tik 4,34 proc. mūsų krašto žmonių, beveik dvigubai mažiau nei visos Lietuvos vidurkis. Su tokiu rezultatu liberalai nepatektų į Seimą.

Socdemai daugiausiai palaikymo sulaukė Avižieniuose, Seiliūnuose, Būdvietyje, Verstaminuose. „Vardan Lietuvos“ daugiausiai simpatijų sulaukė A. Kirsnoje, Šventežeryje, Rudaminoje.

„Nemuno aušrą“ labiausiai palaikė Krosna, Noragėliai, Kirsna. „Valstiečiams“ geriausiai sekėsi Kirsnoje, Kučiūnuose Lazdijuose.

Jei analizuosime rinkėjų aktyvumą, tai reikia pastebėti, jog aktyviausiai balsuoti atvyko Seiliūnų (56,78), Metelių, Šventežerio (po 55 proc.) rinkėjai. Pasyviausiai balsavo Krosnos, Noragėlių rinkėjai.

Jei lyginsime, kurios savivaldybės rinkėjai – Lazdijų rajono ir Druskininkų – labiau palaikė dvi daugiausiai balsų apygardoje surinkusias partijas, tai akivaizdu, jog Druskininkų savivaldybės gyventojai daugiau savo simpatijų skyrė demokratams „Vardan Lietuvos“, o lazdijiečiai labiau palaikė socialdemokratus.

Reitingavo kandidatus

Keletas lazdijiečių dalyvavo rinkimuose įvairių politinių partijų sąrašuose. Po reitingavimo vieni iš jų pakilo į aukštesnes vietas, kiti nusmuko žemyn.

Geriausiai šioje srityje sekėsi Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narei, „valstiečių“ sąraše 140-uoju numeriu įrašytai Vilmai Danauskienei. Ji rinkimų metu sulaukė didelio palaikymo ir po reitingavimo pakilo į viršų daugiau nei per šimtą pozicijų ir galutinėje kandidatų rikiuotėje atsirado 33-oje vietoje.

Tarybos narys, „Vardan Lietuvos“ atstovas Mantas Valukonis po reitingavimo pakilo į viršų per aštuoniolika pozicijų – iš 52-os į 34-ą.

Neblogai rinkimuose sekėsi ir Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centro vadovui Vladimirui Jelisejevui, kandidatavusiam „Vardan Lietuvos“ sąraše. Jis iš 46-os pozicijos po reitingavimo pakilo į 38-ą.

Blogiau sekėsi Tarybos nariui, socialdemokratui Kęstučiui Bartuškevičiui, jis socdemų sąraše iš 52-os vietos po reitingavimo nukrito į 103-ą.

Lietuvoje po pirmojo turo daugiausiai mandatų iškovojo socialdemokratai, vos vienu mandatu nuo jų atsiliko konservatoriai, toliau rikiuojasi „Nemuno aušra“, „Vardan Lietuvos“, Liberalų sąjūdis ir vos 7 proc. kartelę įveikę „valstiečiai“ su Igno Vėgėlės kompanija.

Saulius Petrauskas

Saulius Petrauskas, Tarybos narys, Lietuvos socialdemokratų partijos Lazdijų skyriaus pirmininkas:
„Mus džiugina rinkimų rezultatai Lazdijuose, tai teikia vilties Lazdijų socialdemokratams. Manau, kad galime laikyti sėkme ir tai, kad mūsų partijos kandidatas pateko į antrąjį turą. Dėkoju visiems, dalyvavusiems rinkimuose, ypač balsavusiems už Lietuvos socialdemokratų partiją. Džiugina, kad Jotvingių apygardoje Lazdijai daugiausiai balsavo už mus, čia mūsų partijos palaikymas viršijo Lietuvos vidurkį. Tikimės, kad nežiūrint tų politinių svyravimų, mes sugebėjome Lazdijuose išsaugoti socialdemokratines vertybes, kurios yra svarbios šio krašto žmonėms. Rinkimai dar nesibaigė, galutiniai rezultatai paaiškės po dviejų savaičių. Kviečiu visus lazdijiečius aktyviai dalyvauti ir antrajame ture.“

Vilma Danauskienė, Tarybos narė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė:
„Savo asmeniniu rezultatu rinkimuose esu labai patenkinta, nors nevykdžiau aktyvios rinkimų kampanijos. Tai yra mano ilgų metų įdirbio rezultatas. Tie rinkimai man buvo tam tikras pasitikrinimas, ar nepadariau klaidos, sukdama į politiką. Man rinkėjai pasakė, kad tai nebuvo klaida, kad tai buvo teisingas žingsnis, priimu tai kaip didelį įvertinimą ir įpareigojimą. Dėkoju visiems, kurie mane palaikė. Tas rezultatas maloniai nustebino mane pačią. Tikrai žinau, kad už mane balsavo ir rajono konservatoriai, ir „krikščionys“, ir „valstiečiai“, ir dalis „demokratų“. Žmonės balsavo, atsižvelgdami į kandidatų darbus, bet ne į tai, kokiai partijai jie priklauso.
Jei kalbėsime apie rinkimų rezultatus mūsų krašte, tai noriu pastebėti, jog kai kurie kandidatai sulaukė dviejų savivaldybių administracijų palaikymo, įtraukiant ir viešuosius resursus. Tai buvo neskanu. Liūdna, kad mūsų partijos kandidatas nesulaukė tinkamo palaikymo, bet toks buvo žmonių pasirinkimas. Antrame ture palaikysiu tą kandidatą, kuris pirmajame ture sulaukė didžiausio lazdijiečių palaikymo.“

Artūras Margelis, Tarybos narys, Krikščionių sąjungos atstovas:
„Lazdijai per rinkimus atspindėjo visos Lietuvos tendencijas, daugiausia balsavo už socdemus. Žmonės vis dar balsuoja taip – už partiją ir tos pačios partijos vienmandatininką. Bet reiktų geriau pagalvoti ir balsuoti už asmenį, kurio darbai yra žinomi, kurį žmonės pažįsta ir pasitiki. Prieš rinkimus socdemų vienmandatės kandidatas Lazdijuose beveik nevykdė rinkimų kampanijos, čia niekada nebuvo žinomas. Tačiau žmonės, balsuodami už socdemus, palaikė ir tos partijos kandidatą, jo visai nepažinodami. O „Nemuno aušros“ kandidato savo akyse lazdijiečiai apskritai nebuvo matę, jis net debatuose nedalyvavo. Žmonės klaidingai galvoja, kad, balsuojant už partiją, reikia balsuoti ir už tos partijos kandidatą. Šie rinkimai parodė, kad konservatorių populiarumas mūsų krašte labai sumenkęs. Jei Lietuvos mastu konservatoriai buvo antri, tai pas mus – tik ketvirti. Manau, kad tai yra ydingo šios partijos viršūnių valdymo rezultatas.“

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: