Dzūkų žinios

Kultūros ministras: Lazdijai pavyzdys visai Lietuvai

Dalintis:
Naujasis kultūros ministras M. Kvietkauskas: „Lazdijų biblioteka galėtų tapti pavyzdžiu visoms Lietuvos bibliotekoms – ji veikia kaip kultūros centras.“

Turime dar vieną akivaizdų įrodymą, jog kultūrinis gyvenimas Lazdijuose labai aktyvus ir kryptingas, kad iš mūsų darbų gali mokytis kiti šalies regionai. Tai dar kartą patvirtino naujasis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas apie tai kalbėdamas savo pirmajame interviu.

Pristatė savo strategiją
Naujasis ministras žada siekti, kad būtų didinami ne tik kultūros darbuotojų atlyginimai, bet ir jų kompetencijos bei bendras kultūros lygis. Per mažiau nei dvejus šiai Vyriausybei likusius metus ministras nori „padėti gerus pagrindus“ strateginiams pokyčiams kultūros srityje, kurie, anot jo, didintų darbuotojų pasitenkinimą finansine situacija, pačiu darbu, o visuomenė pajustų, „jog kultūra traukia dalyvauti, kad yra įdomu“. M. Kvietkauskas Lazdijus laiko pavyzdžiu.
Prisistatymo visuomenei interviu metu žurnalistams uždavus klausimą: „Pernai paviešinti „darbiniai“ ministerijos planai optimizuoti teatrų tinklą, vėliau jie buvo paneigti. Ar imsitės teatrų, muziejų tinklo pertvarkos?“, naujasis ministras atsakė: „Planai, kurie buvo paskelbti, mano žiniomis, buvo tik svarstymų stadijos. Tokie modeliai, kokie pasirodė viešojoje erdvėje, tikrai pernelyg radikalūs. Klausimas dėl kultūros įstaigų tinklo spręstinas, reikia žiūrėti, kaip įstaigos sąveikauja, ypač savivaldybių lygmeniu. Bet situacija skirtinga: vienur turime puikiai veikiančias įstaigas, jų tinklą, kitur matome stagnaciją. Vieno principo, kad tik absoliuti centralizacija, sutelkimas į didelius darinius, yra atsakymas – aš tokios nuomonės nepalaikyčiau.“

Pagyrė Lazdijų biblioteką
Kalbėdamas apie šalies bibliotekas, naujasis ministras pastebėjo, jog jos labai skirtingos.
„Pažiūrėkime, yra skirtingų bibliotekų: yra puikiai veikiančių, renovuotų savivaldybių viešųjų bibliotekų, kurios net ir nelengvomis sąlygomis puikiai veikia. Tarkime, kad ir Lazdijų viešoji biblioteka, ten neseniai teko lankytis – ji veikia ir kaip kultūros centras – miesto centre, renovuotas pastatas su labai įvairiomis erdvėmis, su bendruomene, kuri telkiasi. Matau nemažai tokių pavyzdžių, kur tokie dalykai padaryti, tad jie tikrai įmanomi. Svarbu, kad kultūra iš didžiųjų miestų, centrų taip pat būtų prieinama platesnei žmonių daliai. Tam prasidėjo „kultūros paso“ programa, pirmasis etapas įgyvendintas, laukia svarbus antrasis etapas vyresnėms moksleivių klasėms. Ši programa nuteikia viltingai. Man atrodo, kad muziejai taip pat turėtų labiau skatinti įsitraukti jaunimą, labiau traukti vaikus, tapti patrauklesni. Jei centrai patrauklūs, jei jie pritraukia daugiau jaunąją kartą, nebūtinai pagal privalomąją švietimo programą, didėja ir lankytojų srautas, jie taip pat tampa patrauklūs“, – sakė ministras.

Bibliotekos direktorė R. Rudienė: „Žmonėms labai svarbu, kad biblioteka būtų patraukli, įkvepianti, jauki, informatyvi.“

Mūsų biblioteka – atvira kiekvienam
Lazdijų rajono viešosios bibliotekos direktorę Renatą Rudienę maloniai nustebino naujojo kultūros ministro pastebėjimai.
Ji teigė, jog yra malonu, kad kultūros bendruomenėje esame pastebėti ir sudarome gerą įspūdį. Žmonėms labai svarbu, kad biblioteka būtų patraukli, įkvepianti, jauki, informatyvi, o kartu ir labai paprasta naudotis. Atvira kiekvienam!
„Aš manau, kad mūsų Lazdijų viešoji biblioteka tokia ir yra. Tikslingai sudėliojus veiklos prioritetus galima daug pasiekti. Mūsų biblioteka išskirtinė tuo, kad ne tik skatiname knygų skaitymą, orientuojamės į naujas technologijas, teikiame elektronines paslaugas gyventojams, organizuojame susitikimus su žymiais žmonėmis, bet turime ir Atvirą jaunimo centrą, dirbantį vakarais, taip pat didelę salę, kuria laisvai naudojasi visos bendruomenės ir vietiniai gyventojai. Kiti tokių privalumų neturi“, – sakė bibliotekos vadovė.
Ji pasidžiaugė, kad rajono vadovai taip pat didelį dėmesį skiria kultūros darbuotojams, įstaigoms ir jų modernizavimui. Direktorės teigimu, nuo šių metų viešojo interneto prieigos taškuose pradedama atnaujinti kompiuterinė įranga.
„Kviečiu registruotis į nuo kovo mėnesio prasidėsiančius informacinio raštingumo mokymus, kurie vyks visose rajono bibliotekose. Šie mokymai skirti žmonėms, kurie vis dar nesinaudoja internetu arba kurių skaitmeniniai įgūdžiai yra nepakankami. Susitikime bibliotekoje“, – sakė R. Rudienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: