Dzūkų žinios

Atnaujintas transporto priemonių eismas Lazdijų–Ogrodnikų punkte

Dalintis:
Krovininių transporto priemonių eilė link Ogrodnikų pasienio kontrolės punkto.

Vytautas Šeštokas

Išplitus koronavirusui pasaulį ištiko didžiulė krizė, kokios niekad nebuvo – paskelbta pasaulinė pandemija. Prieš keletą mėnesių net negalima buvo pagalvoti, kad taip gali atsitikti, jog šios ligos virusai taip greitai paplis po pasaulį ir šalys turės uždarinėti sienas bijodamos šio užkrato plitimo, paskelbti karantinus bei kitas griežtas priemones. Gyvenimas sustings, o žmonės užsidarys namuose. O juk prisimenam, kad pirmieji šia klastinga liga susirgo tolimos Kinijos gyventojai, po to Pietų Korėjos, Irano. Atrodo, tuomet daug kartų drąsinome save, raminome ir nuolat kartojome, kad šios šalys yra labai toli ir mūsų užkratas nepasieks, tačiau apsirikome ir po savaitės pamatėme, kad jis jau Europoje. Pasaulis toks didžiulis, o kartu ir mažas, nes šalys yra susietos, tampriai surištos ekonominiais, turistiniais, prekybiniais, politiniais ir kitokiais ryšiais – vyksta intensyvus judėjimas, bendravimas tarp žmonių atstumus įveikiant lėktuvais, laivais, traukiniais, automobiliais. Esant tokiam žmonių judėjimo srautui sparčiai užkratas iš Azijos buvo atvežtas į Europą ir pasklido daugiausiai tarp pagyvenusių žmonių Italijoje, Ispanijoje, Vokietijoje. Šiose šalyse dėl to pradėjo mirti žmonės, o po to pavojingasis pasiekė mūsų kaimynus estus ir latvius, galiausiai sugrįžę iš užsienio kelionių, atostogų sunegalavę buvo patikrinti ir mūsų tautiečiai, kurie parvežė šį užkratą. Iš viso trečiadienio ryte mūsų šalyje yra užfiksuota 26 susirgimo atvejai ir visi jie atvežtiniai. Vieni parsivežė šias bacilas iš Italijos, nes ten buvo nuvykę slidinėti, kiti sugrįžę iš kelionės po saulėtą Ispaniją pasijuto blogai, dar kiti apsirgo grįžę iš Vokietijos, Danijos, Austrijos, Olandijos, Dominikos Respublikos, net iš Pietų Afrikos. Pastarasis atvejis sunkesnis, su komplikacijomis. O štai pirmoji šalyje susirgusi moteris jau pasveiko ir išleista iš ligoninės. Vieni saviizoliavosi, kad neplatintų užkrato, kaip numato įstatymas, buvo namuose 14 dienų, o buvo ir kitokių, ypač jaunų asmenų, kurie nepaisė šių draudimų, režimo – susitikinėjo su artimais, pažįstamais, lankė barus, restoranus, puotavo juose. Buvo tokių, kurie įtariami susirgę šia liga pabėgo iš ligoninės. Vyriausybė pagrasino, kad nesilaikantiems saviizoliacijos reikalavimų, esantiems rizikos sąrašuose ir nesėdintiems namuose gresia baudžiamoji atsakomybė ir net iki trejų metų nelaisvės bausmė. Tokį elgesį griežtai smerkė medikai, nes taip elgiantis galima labai daug žmonių užkrėsti šia liga ir po to atsekti, kur ir su kuo viruso nešiotojas bendravo ir galbūt užkrėtė tuos asmenis virusu, medikams labai sudėtinga arba net neįmanoma. Susirgusiojo kontaktus atsekti būtina norint užkirsti kelią šios pavojingos ligos plitimui šalies viduje. Netgi ruošiamasi skelbti, kokiose vietose buvo apsilankę užkrėstieji.
Medikai mano, kad susirgusiųjų šalies viduje, užsikrėtusių nuo parvykusių iš užsienio tikrai bus. Todėl siekdama sustabdyti šios ligos plitimą šalies valdžia nuo pirmadienio ir paskelbė šalyje karantiną, uždraudė masinius žmonių susibūrimus – visus viešus renginius ir šventes, koncertus, konferencijas, spektaklius. Sustabdyti lėktuvų skrydžiai į kitas šalis, uždaromos sienos, neveikia mokyklos, darželiai, kultūros namai, kavinės bei restoranai gamina maistą tik išsinešimui, veikia tik maisto prekių parduotuvės ir vaistinės, o kitos parduotuvės nedirba, pas medikus galima patekti tik užsiregistravus ir t. t. Savivaldybės darbuotojai, pedagogai dirba nuotoliniu būdu. Visos šios priemonės naudojamos siekiant sustabdyti pavojingos ligos plitimą ir padėti medikams, nes nuo jų darbo priklausys, ar šis susirgimas bus pažabotas. Jie šioje kovoje yra svarbiausi.
Taigi, pirmadienį visa Lietuva užsidarė karantinui, Lenkija irgi, o ir visą pasaulį dėl pandemijos ištiko savotiškas paralyžius. Lenkija paskelbė uždaranti sienas ir leido krovininiams automobiliams įvažiuoti ir išvažiuoti tik per Kalvarijos postą, per Lazdijų-Ogrodnikų postą judėjimą sustabdė. Lengvaisiais automobiliais išvis neleido kirsti Lenkijos sienos. Sekmadienį prie Vokietijos-Lenkijos sienos susidarė tautiečių, latvių, estų automobilių eilės, nusidriekusios 30 kilometrų ir daugiau. Manoma, kad tame pasienyje buvo įstrigę apie 400 vairuotojų. Vairuotojai pikti, tris paras prastovėję šiame pasienyje, jie pradėjo blokuoti kelius. Iš pradžių Vyriausybė pažadėjo suorganizuoti Lenkijoje koridorių, kad tautiečiai mikroautobusais galėtų lydimi Lenkijos policijos pervažiuoti į Lietuvą, tačiau tokie siekiai strigo. Tik vakar tokiu būdu dalis tautiečių parvyko į Lietuvą. Tuo tarpu čia įstrigusiems lengvųjų automobilių vairuotojams su keleiviais teko grįžti atgal į Vokietijos uostus ir iš ten keltais grįžti namo. Dalis tautiečių į Lietuvą grįš traukiniu, o kai kurie atsiųstu kariškių lėktuvu „Spartan“. Dėl susidariusių spūsčių pasienyje antradienį atnaujintas transporto priemonių eismas per Lazdijų-Ogrodnikų pasienio punktą. Per Lazdijus vykti nukreipti automobiliai, kurie laukia pasienyje ties Kalvarijos-Budzisko kontrolės punktu, nes Kalvarijoje buvo susidariusi 40 ir daugiau kilometrų automobilių eilė. Nukreipus eismo srautus link Lazdijų, antradienio vakare krovininiais automobiliais kelias nuo Krosnos link Lazdijų ir Turistų gatvė ir iki pat pasienio tiesiog užsikimšo dėl labai intensyvaus eismo. Iki pasienio buvo susiformavusi didžiulė, apie 7 kilometrų, krovininių automobilių eilė. Vakar ryte eilė jau buvo ženkliai sumažėjusi.
Specialistai mano, kad tokių krizių metu itin svarbu, kad gyventojai išlaikytų blaivų protą, nepanikuotų, o ramiai reaguotų į iškilusius sunkumus, žmonės daugiau laiko praleistų namuose, vengtų didesnių susibūrimų.
Vakar rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija informavo, kad nuo kovo 18 dienos Alytuje pradeda veikti mobilus patikros punktas, į kurį savarankiškai atvykę gyventojai galės pasitikrinti, ar neužsikrėtę koronavirusu. Ten dirbs ir Lazdijų medikai. Kol kas mūsų rajone dar nėra nustatyto nė vieno koronaviruso COVID-19 atvejo. Šiuo metu jau yra visiškai parengti ir šiam reikalui pritaikyti 5 socialiniai būstai, kuriuose galėtų gyventi 7 žmonės. Taip pat yra sudarytos sutartys su 2 viešbučiais, kurie galėtų patalpinti dar 19 žmonių. Iš viso saviizoliacijai yra parengtos 26 vietos, taip pat pasirūpinta lovomis, patalyne dezinfekcijos priemonėmis. Numatyta, kas ir kaip tieks šiems gyventojams maitinimą, jei jie neturi artimų žmonių, kurie jais pasirūpintų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: