Dzūkų žinios

Prezidentas G. Nausėda liuoktelėjo į reitingų viršūnę

Dalintis:

Praėjusį šeštadienį, birželio 22 dieną, dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė birželio 7–15 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atliktos reprezentatyvios apklausos duomenis, kuriuose atsispindi politikų, politinių partijų ir įvairių institucijų populiarumas ir jo pokyčiai.
Iš pradžių apklausos respondentams buvo užduotas klausimas: kurie Lietuvos visuomenės veikėjai, jūsų nuomone, geriausiai atstovauja jūsų interesams? Anksčiau toks klausimas buvo užduotas beveik prieš metus – 2018 metų liepos 5–14 dienomis. Pirmoje vietoje atsidūrė naujai išrinktas prezidentas G. Nausėda, kuris surinko 12,9 procento apklaustųjų balsų. Į antrą vietą nusirito D. Grybauskaitė – 10,1 procento balsų. Dar prieš metus ši politikė gavo 17,6 procento balsų. Trečioje vietoje liko premjeras S. Skvernelis, už kurį pasisakė 9,3 procento apklaustųjų. Prezidento G. Nausėdos šuolis į pirmąją vietą nieko neturėtų stebinti, ir tai galima pavadinti tikėta staigmena. Žinoma, naujai išrinktas prezidentas dar nieko konkretaus nenuveikė, bet už jį balsavo itin daug rinkėjų ir dabartinės pastarųjų simpatijos jam – tiesiog avansas ir tebesitęsiantis medaus mėnuo tarp jo ir rinkėjų.
Kitas užduotas klausimas buvo: palankiai ar nepalankiai vertinate šiuos Lietuvos visuomenės veikėjus? Pirmoje vietoje vėl įsitaisė prezidentas G. Nausėda, kurį palankiai įvertino net 64,7 procento respondentų. Nepalankiai prezidentą įvertino tik 7,9 procento apklaustųjų, 27,4 procento teigė, kad apie šį politiką sunku ką nors pasakyti. Antroje vietoje atsidūrė prezidentė D. Grybauskaitė: palankiai ją įvertino 61,3 respondentų. Prieš du mėnesius, balandžio 4–13 dienomis, atliktoje apklausoje palankiai ją vertino beveik 64 procentai apklaustųjų. Stabiliai palankiai atsakiusieji į šį klausimą vertina Kauno merą V. Matijošaitį – 57,1 procento. Prieš du mėnesius šį politiką palankiai vertino 59,4 procento apklaustųjų. Į tikrai aukštą ketvirtą vietą užkopė Seimo pirmininkas V. Pranckietis. Jeigu balandžio mėnesį jį palankiai vertino 42,5 procento respondentų, tai birželį – jau net 53,7 procento apklaustųjų. Tikrai įspūdingas šuolis į viršų: per du mėnesius Seimo pirmininko populiarumas padidėjo net 11 procentų. Tokį gerą rezultatą nulėmė tvirta šio politiko laikysena ir nepasidavimas „žaliųjų valstiečių“ vado R. Karbauskio spaudimui, kuris reikalavo, kad V. Pranckietis pasitrauktų iš Seimo pirmininko posto. O paties Ramūno reitingai, palyginus su partijos kolegos, tikrai prasti: jeigu palankiai jį vertina 25 procentai apklaustųjų, tai nepalankiai net 51,7 procento respondentų.
Šio mėnesio „Vilmorus“ apklausoje taip pat buvo užduotas dar vienas klausimas: už kurią partiją balsuotumėte rinkimuose į Seimą, jeigu rinkimai vyktų kitą sekmadienį? Pirmoje vietoje, kaip ir prieš du mėnesius, išliko pagrindinė opozicinė partija – Tėvynės sąjunga–Krikščionys demokratai. Šį mėnesį už juos pasisakė 17 procentų apklaustųjų. Tai beveik trimis procentais prasčiau nei balandžio mėnesį. Antroje vietoje išliko valdančioji Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, už kurią pasisakė 15 procentų respondentų. Trečią vietą užėmė socialdemokratų partija, surinkusi 8,1 procento balsų. Nors konservatoriai šiuo metu užimą pirmąją vietą pagal populiarumą tarp politinių Lietuvos partijų, vargu, ar tai lems sėkmę jiems kitų metų Seimo rinkimuose. Net jeigu jie išlaikytų dabartinį populiarumą ir sudarytų koaliciją su dabar gana populiaria ir atsinaujinusia socdemų partija, jiems vis tiek neužtektų balsų norint atsidurti valdžioje.
Konservatoriams kyla reali grėsmė vėl atsidurti opozicijoje. Kodėl ši partija nesugeba patraukti daugiau rinkėjų pasisakyti už juos? Visų pirma, partiją į dugną tempia jos politika regionų atžvilgiu. Nors jie šia tema daug kalba, bet tai ir telieka kalbomis. Konservatoriai tebėra miestų partija ir tokia išliks ateityje, o kaip parodė G. Nausėdos išrinkimas prezidentu, pergalę lemia ne tik (ir ne tiek) miestų, o vadinamosios antrosios Lietuvos balsai. Nėra populiarus ir konservatorių pirmininkas G. Landsbergis, kurį politologas V. Valentinavičius pavadino hipsteriu milijonieriumi. Tai rodo ir „Vilmorus“ bendrovės reitingai. G. Landsbergį palankiai vertina 25,2 apklaustųjų, o nepalankiai net 47,8 procento respondentų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: