Dzūkų žinios

Kapčiamiesčio mokykla merdi – vaikai skaičiuojami ant rankų pirštų

Dalintis:
Nuo ateinančių metų Kapčiamiestyje turėtų likti pradinės klasės ir aštunta bei devinta klasės.

Seniau gyvas ir pilnas gyvenimo Kapčiamiestis kasmet po truputį nyksta. Vis mažiau jame girdėti vaikų klegesio, o anksčiau nemažu moksleiviu skaičiumi džiaugtis galėjusi Kapčiamiesčio mokykla po truputį užveria klasių duris. Pagal naujausią Lazdijų valdžios sprendimą, nuo kitų mokslo metų Veisiejų gimnazijos Kapčiamiesčio pagrindinio ugdymo skyriuje nebeliks penktų, šeštų, septintų klasių.

Kaip teigia Kapčiamiesčio bendruomenės pirmininkė Raminta Zelenauskaitė-Karauskienė, dėl tokios situacijos miestelio gyventojams šiek tiek liūdna, nes nemaža dalis jų dirba mokykloje, todėl gali netekti darbo. Kita vertus, bendruomenės pirmininkė pripažįsta, jog klasės uždaromos dėl objektyvių priežasčių – tiesiog Kapčiamiestyje nebeliko mokyklinio amžiaus vaikų.

Nuo ateinančių metų Kapčiamiestyje turėtų likti pradinės klasės ir aštunta bei devinta klasės, tačiau bendruomenės pirmininkė abejoja, ar pastarosios išliks.

Raminta pastebėjo, jog viena iš priežasčių, kodėl Kapčiamiesčio mokykloje mažai moksleivių, yra ta, kad nemažai miestelio vaikų važiuoja mokytis į Veisiejus. Jie važinėja jau ne pirmus metus, gyvena prie mokyklos, bet važinėja į Veisiejus.

Kapčiamiesčio bendruomenės pirmininkė Raminta Zelenauskaitė-Karauskienė (FB paskyros nuotr.)


„Tėvai išsigandę, kad visai Kapčiamiestyje neliks klasių, tai vaikus iškart perkelia į Veisiejus“, – sakė Raminta.

Jos teigimu, dėl uždaromų klasių nepasitenkinimą išreiškia ir vaikų tėvai, nes daugelis jų dirba mokykloje.

„Nuspręsta atsisakyti jungtinių klasių, kurios šiuo metu egzistuoja Kapčiamiestyje. Jei vaikai sugrįžtų iš Veisiejų į Kapčiamiestį, tai situacija pagerėtų. Bet taip nebus, nes vaikams patinka mokytis didesnėse klasėse, turėti daugiau draugų. Vardan teisybės, reikia pripažinti, kad mūsų vaikai gelbėja Veisiejų gimnaziją, nes jei nebūtų mūsų vaikų, tai jie nesukomplektuotų gimnazinių klasių“, – sakė bendruomenės pirmininkė.

Tokia situacija turi ir objektyvių priežasčių. Kapčiamiestyje mažėja jaunų šeimų, per metus gimsta tik po vieną vaiką.

„Šiuo metu būsimųjų pirmokėlių yra tik du. Darželyje yra 10 vaikų, nesurenkame net darželio grupės, nes tėvai veža savo vaikus į darželį Veisiejuose. Kapčiamiesčio miestelio vaikų apskritai mažai, jie suvežami iš kaimų. Mokykloje darbuotojų yra daugiau nei mokinių, pripažinkim, jog tai nelogiška. Skaudu, sunku, žiūri į pastatą, kuris tuštėja, tačiau realybė yra tokia“, – pasakojo Raminta.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: