Dzūkų žinios

Vicemerui nebuvo šansų išsilaikyti valdžios balne

Dalintis:
Per posėdį A. Miškinienė pasakojo apie jos atžvilgiu darytą spaudimą, kai konservatorių frakcijos narė bandė paveikti merę išpildyti tam tikras A. Klėjaus sąlygas.

Praėjusį penktadienį kai kurie savivaldybės tarybos nariai turėjo spręsti sudėtingą dilemą – ar išsaugoti valdančiosios koalicijos susitarimus, ar aukščiau visko iškelti politinio padorumo ir moralės klausimą.

Šio pasirinkimo priežastimi tapo merės pavaduotojas konservatorius Audrius Klėjus, dėl kilusio skandalo prieš mėnesį parašęs atsistatydinimo prašymą, tačiau posėdžio dieną panoręs jį atsiimti ir pabandyti išlikti valdžios balne.

Daugelis atleidimui pritarė

Lazdijų rajono savivaldybės taryba penktadienį priėmė svarbų sprendimą – iš pareigų atleido rajono merės pavaduotoją A. Klėjų. Už atleidimą balsavo 16 iš 25 tarybos narių. Šeši politikai balsavo prieš, o trys susilaikė.

Už atleidimą balsavo septyni tarybos valdantieji „valstiečiai“, aštuonis narius turinti opozicijoje esanti Artūro Margelio vadovaujama frakcija „Pirmyn“ ir „tvarkietis“ Albinas Žymančius. Prieš A. Klėjaus atleidimą balsavo du liberalai ir keturi iš penkių konservatorių. Pats A. Klėjus taip pat dalyvavo balsavime ir balsavo prieš savo atleidimą. Susilaikė socialdemokratai Birutė Vėsaitė ir Arūnas Vaišnoras bei konservatorių frakcijai priklausanti nepartinė Janina Ražukienė.

Vicemeras A. Klėjus prieš mėnesį rajono merei pateikė prašymą atleisti iš užimamų pareigų. Jis tai padarė kilus skandalui dėl jo sportavimo viename iš Lazdijų sporto klubų pandemijos laikotarpiu, kai to daryti nebuvo leidžiama bei pajutęs opozicijos ir dalies valdančiųjų jam galandamą interpeliacijos peilį.

Merė prakalbo apie spaudimą

Praėjusio ketvirtadienio vakarą, likus 12 valandų iki tarybos posėdžio, A. Klėjus staiga persigalvojo ir nusprendė atšaukti savo prašymą atleisti iš vicemero pareigų. Pagal galiojantį reglamentą, toks prašymas taryboje negalėjo būti svarstomas, nes buvo pateiktas per vėlai. Todėl taryba penktadienio posėdyje svarstė A. Klėjaus atleidimo klausimą, kuris buvo į darbotvarkę įtrauktas pagal pirmąjį vicemero prašymą.

Per posėdį A. Miškinienė pasakojo apie jos atžvilgiu darytą spaudimą, kai konservatorių frakcijos narė bandė paveikti merę išpildyti tam tikras A. Klėjaus sąlygas. Tam, kad jis atsiimtų savo atsistatydinimo prašymą, A. Miškinienė esą turėjo penktadienį rajono laikraštyje paskelbti viešą prašymą vicemerui pasilikti pareigose.

Po tarybos narių balsavimo, kai paaiškėjo, jog taryba atleido A. Klėjų iš vicemero pareigų, merė A. Miškinienė kritiškai įvertino A. Klėjaus prašymo dėl atleidimo pateikimą ir skubotą bandymą jį atsiimti. „Nežinau, ar tai buvo manipuliavimas, ar nuoširdus atsakomybės prisiėmimas, tai nėra atsakingo politiko pozicija, nėra garbės suteikiantys veiksmai“, – apie A. Klėjų kalbėjo merė.

TS-LKD partijos Lazdijų skyriaus pirmininkas A. Klėjus.

Išlikti poste nebuvo galimybių

Pats A. Klėjus padėkojo kolegoms už priimtą sprendimą ir vylėsi, kad toks jo poelgis – kilus skandalui, atsistatydinti – bus elgesio pavyzdys kitiems politikams. Tiesa, jis nepasakė, kodėl paskutinę minutę pakeitė savo sprendimą ir bandė išsilaikyti poste.

Net jei ir būtų įvykęs stebuklas ir vicemerui būtų leista atsiimti savo prašymą, jis anksčiau ar vėliau būtų išmestas iš valdžios balno, nes penktadienio balsavimas parodė, jog taryboje susiformavo tvirta jo poelgius kritiškai vertinančių ir rajono politikų prestižą gerbianti dauguma.

Kitame tarybos posėdyje laukia nauja intriga – kas taps naujuoju merės pavaduotoju. Tai bus lakmuso popierėlis, parodantis, kuria kryptimi ateinančius 23 mėnesius plauks Lazdijų valdžios laivas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: