Dzūkų žinios

Lazdijų rajone įkurdinti neteisėti migrantai kelia nemažai problemų ir nerimo vietos gyventojams

Dalintis:
Antradienį po 15 val. buvo pastebėta, kad iš nelegalių migrantų laikinosios apgyvendinimo vietos Lazdijų r., Kapčiamiestyje, savavališkai pasišalino 6 asmenys (tamsaus gymio vyrai – irakiečiai).

Prieš dvi savaites prasidėjęs nelegalių migrantų antplūdis iš Baltarusijos į Lietuvą kelia nemažų problemų pasienio rajonų savivaldybėms. Lazdijų rajonas buvo vienas iš pirmųjų, pajutęs migrantų keliamas problemas. Savivaldybė pradžioje juos apgyvendino Kapčiamiesčio mokykloje, o vėliau jie buvo perkelti į globos centro „Židinys“ patalpas. Rajono merė yra viešai pareiškusi, jog centrinė šalies valdžia buvo nepasirengusi migrantų antplūdžiui, todėl daugelį problemų teko spręsti pačioms savivaldybėms.

Savivaldybė gavo nurodymą iš centrinės valdžios ieškoti dar kitų vietų, kur galima būtų apgyvendinti migrantus. Sužinojusios, jog migrantai gali būti apgyvendinti kai kuriose rajono mokyklose ir kitose laisvose patalpose, vietos bendruomenės ėmė nerimauti dėl savo narių saugumo. Rajono merė yra viešai pareiškusi, jog centrinė šalies valdžia buvo nepasirengusi migrantų antplūdžiui, todėl daugelį problemų teko spręsti pačioms savivaldybėms.

Direktorė atsakė ne į visus klausimus

Apie migrantų situaciją Lazdijų rajone pateikėme klausimus Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorei Ilonai Šaparauskienei: „Kiek šiuo metu Lazdijų rajone gyvena migrantų? Kuriose vietose jie patalpinti? Kas rūpinasi jų buitiniais ir kitais reikalais? Ar tarp migrantų yra sergančiųjų COVID-19? Kaip migrantai aprūpinami maistu? Kas jį gamina ir kas nustato valgiaraštį? Kiek savivaldybei jau kainavo migrantų išlaikymas? Kokį skaičių migrantų Lazdijų savivaldybė yra pasirengusi priimti, jei kiltų būtinybė? Su kokiomis problemomis susiduria savivaldybė, spręsdama migrantų klausimus?“.

Supažindiname „Dzūkų žinių“ skaitytojus su direktorės I. Šaparauskienės atsakymais. Pastebėsite, jog direktorė atsakė ne į visus redakcijos pateiktus klausimus.

„Šio pirmadienio duomenimis, buvusiose Kapčiamiesčio socialinės globos centro „Židinys“ patalpose gyvena 86 neteisėti migrantai. Praėjusį trečiadienį jie buvo perkelti į minėtas patalpas iš Kapčiamiesčio Emilijos Pliaterytės mokyklos. Mokykla sutvarkyta, patalpos dezinfekuotos ir ugdymo įstaiga toliau tęsia savo veiklą.

Lazdijų rajono savivaldybė dėl paskelbtos ekstremalios situacijos ir neteisėtų migrantų jau patyrė nemažai išlaidų. Jos priklauso nuo migrantų skaičiaus ir jiems suteiktų paslaugų kiekio. Šiam tikslui jau išleista apie 20 tūkst. eurų. Tai lėšos, panaudotos transportavimo paslaugoms, komunalinėms išlaidoms, elektros instaliacijos vidaus ir išorės darbams buvusiose „Židinio“ patalpose atlikti. Teko sutvarkyti kanalizaciją, įvesti vandentiekį, valyti patalpas, prižiūrėti teritorijos aplinką. Kaip Lietuvos savivaldybes, kurioms teko priimti migrantus, informavo LR vidaus reikalų ministerija, visos su migrantų apgyvendinimu patirtos išlaidos bus kompensuotos iš Valstybės biudžeto.

Neteisėti migrantai buvo aprūpinti higienos prekėmis, lovomis ir patalyne, turistiniais kilimėliais, miegmaišiais.

Atvykėliai sukelia tam tikrų problemų, nes jais reikia rūpintis, prižiūrėti, kad nepažeistų karantinavimosi sąlygų. Pastarąjį darbą atlieka policijos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. Savivaldybė rūpinasi, kad neteisėtiems migrantams būtų užtikrintos tinkamos higienos sąlygos. Jie sunaudoja labai daug vandens, dažnai užkemša kanalizaciją. Iškyla problemų dėl maitinimo, nes neteisėti migrantai valgo tik pagal jų religiją leidžiamą maistą. Stengiamės užtikrinti ir medicinines paslaugas, nors kai kurie ligas tiesiog simuliuoja. Tačiau yra sergančių ir kritiniais susirgimais. Tokiems asmenims kviečiama greitoji medicinos pagalba.

Jau šią savaitę daugumai neteisėtų migrantų baigiasi karantino laikas, todėl savivaldybė tikisi, kad 71 iš jų jau bus perkeltas iš Kapčiamiesčio į Pabradėje esantį Užsieniečių registracijos centrą.“

Negavome atsakymo į klausimą, ar tarp Lazdijų rajone apgyvendintų migrantų yra sergančiųjų COVID-19 liga.
Redakcijos duomenimis, tarp migrantų, gyvenančių Lazdijų rajone, buvo nustatyti du COVID-19 atvejai. Kodėl tai reikėjo nutylėti?

Sulaukė nemalonaus skambučio

Dėl migrantų apgyvendinimo nerimauja ir rajono bendruomenės.

Mantas Jančiukas, Stebulių ateities bendruomenės pirmininkas, teigė labai sunerimęs, kai jam paskambino vyriškis iš savivaldybės, norėjęs daugiau sužinoti apie Stebulių mokyklos patalpas ir jose esančią inžinerinę infrastruktūrą.

„Jis domėjosi, kokios yra mokyklos patalpos, klausė, ar yra dušai. Pasakiau, kad yra kriauklės ir tualetai, o dušų nėra. Mes nuomojamės mokyklos patalpas, kurioje dar yra oficialiai veikianti biblioteka. Ten bendras praėjimas. Taip pat domėjosi, ar teritorija aptverta, ar neaptverta, sakė, kad domisi dėl pabėgėlių, nes reikia sudaryti pabėgėlių potencialių apgyvendinimo vietų sąrašą“, – sakė bendruomenės pirmininkas.

Stebuliečiai jaustųsi nesaugiai

Mantas sakė, jog šią informaciją jis paviešino socialiniuose tinkluose, kad apie tai sužinotų Stebulių bendruomenės žmonės.

„Kiek kalbėjau su mūsų žmonėmis, tai nebuvo tokių, kurie norėtų tokių gyventojų. Nebūtų gerai, jei jie būtų apgyvendinti šalia kaimo žmonių, šalia ir mano paties sodyba, nesaugiai jaustumėmės, nes nežinome, kokius žmones atveža ir kuriam laikui“, – sakė Mantas.

Jis teigė, jog sunku įsivaizduoti, kad pabėgėliai atsirastų ne šalia pasienio užkardų, o vidury rajono.

„Mes suprantame ir tuos migrantus, gal kai kas iš tikro bėga nuo to vargo, gali būti įvairiausių situacijų, bet mes apie juos visai nieko nežinom“, – sakė Mantas.

Jis teigė iš pokalbio su savivaldybės atstovu supratęs, jog Stebulių mokykla nelabai atitinka tuos reikalavimus, kurie keliami pabėgėlių apgyvendinimo vietoms.

„Pats įspėjau bendruomenę, bent jau žinome, kad domėjosi, kad svarstė, jei tuo skambučiu viskas nesibaigs, tada reikia rinkti argumentus, kodėl čia negali būti migrantų buveinė. Kalbėjau su buvusia mokyklos direktore, tai ji sakė, kad čia vanduo iš gręžinio ir nėra tinkamas gerti. Mokykloje sudėti dideli plastikiniai langai, juk nestovės prie lango po pasienietį, kad migrantai nepabėgtų per kaimą“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkas.

Įspėjo gyventojus būti budrius

Antradienį po 15 val. buvo pastebėta, kad iš nelegalių migrantų laikinosios apgyvendinimo vietos Lazdijų r., Kapčiamiestyje, savavališkai pasišalino 6 asmenys (tamsaus gymio vyrai – irakiečiai).

Įtariama, kad pabėgėliai traukia Lenkijos Respublikos kryptimi.

Norime nuraminti gyventojus, nelegalų ieško gausios Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų pajėgos, kinologai su šunimis, į orą pakeltas sraigtasparnis. Apgyvendinimo vietoje Kapčiamiestyje taip pat užtikrinama pabėgėlių fizinė apsauga.

Pastebėjus ne europinio gymio asmenis, prašome kuo skubiau skambinti skubios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Nelegalai sulaikyti

Policija Lazdijų rajone trečiadienį sulaikė šešis neteisėtus migrantus, antradienį pasišalinusius iš apgyvendinimo vietos Kapčiamiestyje.

Kaip pranešė Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, vyrai sulaikyti apie 12 val. 40 min. Ivoškų-Kalvių kaimų sankryžoje.

Pabėgusių vyrų nuo antradienio ieškojo gausios policijos ir VSAT pajėgos. Trečiadienį paieškose dalyvavo policijos pareigūnai iš Lazdijų ir Alytaus, taip pat pasieniečių kinologas su šunimi.

Pasak pranešimo, apskrities teritorijoje dirba Vilniaus ir Kauno mobiliosios policijos pareigūnų ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pajėgos.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: