Dzūkų žinios

Į šventes – pasilinksminti ir pasiskiepyti nuo koronaviruso

Dalintis:
Matant, kad į tradicines šventes atvyksta labai daug žmonių, priimtas sprendimas mobilias „skiepų stoteles“ įkurdinti ir jose. „Skiepų stotelė“ šeštadienį buvo įsikūrusi bendruomenių sąskrydyje Gegutės kaime, o sekmadienį – Rudaminoje vykusioje Žolinės šventėje.

Nors koronavirusas iš Lazdijų rajono vis dar nesitraukiau, tačiau situacija šiek tiek gerėja. Per savaitę rajone sumažėjo sergančiųjų COVID–19, o pasiskiepijusiųjų skaičius per savaitę padidėjo trimis procentais. Panašu, jog prie to prisidėjo nauja tradicija – lazdijiečiai skiepijami ne tik vakcinavimo punktuose, bet ir „skiepų stotelėse“, kurios įsikuria ten, kur vyksta masinės šventės.

Apie COVID-19 situaciją, sveikatos apsaugos ministro vizitą Lazdijuose, spartėjančius vakcinavimo tempus kalbamės su savivaldybės administracijos direktore Ilona Šaparauskiene.

– Gerbiamoji direktore, kokia yra šiuo metu susirgimų COVID-19 situacija rajone?
– Rugpjūčio 17 dienos duomenimis, Lazdijų rajone COVID-19 iš viso serga 27 asmenys.

– Ar situacija dėl susirgimų protrūkio stovykloje jau suvaldyta? Ar išsiaiškintas užkrato šaltinis? Kiek stovyklautojų susirgo COVID–19?
– Jūsų minima situacija buvo suvaldyta labai operatyviai. Paaiškėjus susirgimui, COVID-19 testai buvo atlikti visiems stovyklos dalyviams bei nustatyti jų kontaktiniai asmenys. COVID-19 liga buvo nustatyta 18 jaunimo stovykloje buvusių asmenų.

– Praėjusią savaitę Lazdijuose lankėsi sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys. Kokių pastabų, pasiūlymų išgirdote iš ministro dėl COVID-19 situacijos valdymo?
– Susitikime kalbėjome apie COVID-19 ligos situaciją rajone ir Lietuvoje, ministras pasidžiaugė, kad mūsų pastangos vakcinaciją kaip įmanoma priartinti prie gyventojų duoda rezultatų.  Bent viena vakcinos doze jau yra paskiepyta 59,5 proc. Lazdijų rajono gyventojų, kai tuo tarpu Lietuvoje, pagal interneto svetainėje www.koronastop.lt skelbiamą informaciją, šis skaičius siekia 55,99 proc.

– Kaip vyksta rajono žmonių vakcinacija? Koks procentas gyventojų jau paskiepytas? Kokių priemonių imatės, kad vakcinavimo tempai padidėtų? Su kokiomis problemomis susiduriate?
– Siekiame, kad gyventojams pasiskiepyti būtų kuo patogiau. Iki šiol pasiskiepyti buvo galima Lazdijuose ir atskirose rajono seniūnijose. Matant, kad į tradicines šventes atvyksta labai daug žmonių, priimtas sprendimas mobilias „skiepų stoteles“ įkurdinti ir jose. „Skiepų stotelė“ šeštadienį buvo įsikūrusi bendruomenių sąskrydyje Gegutės kaime, o sekmadienį Rudaminoje vykusioje Žolinės šventėje. Džiugu, kad šventėse pageidaujančių pasiskiepyti buvo: bendruomenių sąskrydyje pasiskiepijo 13, Žolinės šventėje Rudaminoje – 60 asmenų. Sunkiai vaikštančius ir neįgaliuosius skiepijame namuose. Darome viską, ką galime, kad užtikrintume galimybę gyventojams pasiskiepyti.  Rugpjūčio 17 dienos duomenimis, Lazdijų rajone bent vieną vakciną yra gavę 59,5 proc. gyventojų. Aktyviausiai skiepijasi 35–44 metų amžiaus asmenys, bent vieną vakciną gavę 85,6 proc.

– Ar ketinate siekti, kad būtų vakcinuoti nelegalūs migrantai, gyvenantys Kapčiamiestyje?
– Noriu atkreipti Jūsų dėmesį, kad mūsų rajone apgyvendintiems nelegaliems migrantams jau yra sudarytos sąlygos pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos. Dalis jų jau yra paskiepyti. Tikiuosi, kad artimiausiu metu norą skiepytis išreikš daugiau mūsų rajone gyvenančių nelegalių migrantų, nes tai svarbu ne tik minėtiems asmenims, bet ir su jais būtiną kontaktą turintiems mūsų rajono gyventojams.

– Kaip Jums atrodo, ar įvedami ribojimai asmenims, neturintiems skiepų, nepersirgusiems COVID–19, netestuotiems gali rajone sukelti socialinių nepasitenkinimo pasekmių? Kaip ketinate apie tai komunikuoti su rajono gyventojais?
– Vakcinacijos tempai rodo, kad rajono gyventojai atsakingai žiūri į šią ligą ir stengiasi nuo jos apsisaugoti. Ribojimus priima ne savivaldybės vadovai, o vyriausybė. Mūsų pareiga apie tai informuoti savo gyventojus. Dar kartą atkreipiu dėmesį, kad mes savo ruožtu darome viską, kad norintiems pasiskiepyti būtų sudarytos kuo palankesnės sąlygos.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: