Dzūkų žinios

„Lazdijų šilumos“ vadovas: „Reikia skubiai ieškoti elektros tiekimo alternatyvos“

Dalintis:
Šilumos gamybos procesas Lazdijuose vyksta sklandžiai ir ekonomiškai. Jei ne tas kuro ir elektros pabrangimas, tai Lazdijai, anot R. A. Viniarsko, gyventų visai neblogai.

Didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai, gavę sąskaitas už šildymą, buvo šokiruoti, nes jos labai stipriai padidėjo. Ypač dideles sąskaitas už šildymą gavo sostinės gyventojai – kai kurie vartotojai turės mokėti beveik dukart daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Maža to, sostinės šilumos tiekėjai prisipažino, jog jau nebeturi pinigų dujoms įsigyti.

Lazdijų gyventojai taip pat gavo didesnes sąskaitas už šildymą, tačiau jos buvo mažesnės nei sostinėje.

Bendrovės „Lazdijų šiluma“ direktoriaus Remigijaus Aleksandro Viniarsko teigimu, kaip ir buvo prognozuota, šilumos kaina Lazdijuose pakilo ketvirtadaliu. Tam įtakos turėjo ir pabrangęs kuras, bet ypač dvigubai pabrangusi elektros energija. R. A. Viniarskas įsitikinęs, jog situaciją pagerintų nepriklausomų elektros tiekėjų paslaugų atsisakymas ir saulės arba vėjo jėgainių įsirengimas.

Paklaustas apie situaciją Lazdijų šilumos ūkyje, R. A. Viniarskas pripažino, jog naujienos nėra džiuginančios, Lazdijuose panašios problemos, kaip ir visoje Lietuvoje.

„Mums paguoda yra ta, kad kūrename biokurą, mums nereikia dujų. Biokuras pabrango nuo 16 eurų už megavatvalandę iki 26 eurų. Dujos pabrango daugiau. 100 proc. pakilo elektros kaina, kai Vyriausybė leido veikti nepriklausomiems elektros tiekėjams. Tai labiausiai iškelia paslaugos kainą. Didžiausia bėda toms įmonėms, kurios gamina ir tiekia šilumą gyventojams. Tai jautriausiai žmonių grupei labiausiai atsiliepė elektros kainos liberalizavimas“, – sakė R. A. Viniarskas.

Jo teigimu, šilumos gamybos procesas Lazdijuose vyksta sklandžiai ir ekonomiškai. Jei ne tas kuro ir elektros pabrangimas, tai Lazdijai, anot R. A. Viniarsko, gyventų visai neblogai.

R. A. Viniarskas teigė turįs idėjų, kaip išspręsti aukštos elektros kainos problemą.

„Mes privalome galvoti apie tai, kaip būtų galima investuoti į saulės ir vėjo jėgainių įrengimą, kad galėtume atsiriboti nuo nepriklausomų elektros tiekėjų ir patys pasigamintume elektros energijos. Stengiuosi įtikinti savivaldybę, kad tai būtina kuo skubiau daryti. Reikia atlikti galimybių studiją, tada žinotume, ką geriau pasirinkti: saulę ar vėją“, – kalbėjo „Lazdijų šilumos“ vadovas.

Jo teigimu, dabar tam tinkamas laikas, nes Vyriausybė ir ES suteikia paramą toms įmonėms, kurios nori įsirengti atsinaujinančius energijos šaltinius. Įmonei reiktų dengti tik 20 proc. saulės ar vėjo jėgainių įrengimo sąnaudų.

„Pastačius 2 megavatų vėjo jėgainę, mes suvartotume apie trečdalį jos pagamintos energijos, būtų galima kooperuotis su „Lazdijų vandeniu“. Abi įmonės ir Lazdijų gyventojai iš to išloštų. Pasidengtų elektros vartojimas, atpigtų šiluma. Per metus mes naudojame nemažai elektros energijos – 320 tūkst. kilovatvalandžių. Reikia skubiai ieškoti alternatyvos, nes prognozuojama, kad elektros kaina gali nukristi tik 20 proc.“, – kalbėjo R. A. Viniarskas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: