Dzūkų žinios

Savivaldybės tarybai teikiamas rekordinis – 33,2 mln. eurų – biudžeto projektas

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Penktadienį Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo teikiamas tvirtinti Lazdijų rajono savivaldybės 2022 m. biudžeto projektas. Svarbiausia žinia – jis šiais metais yra rekordinis. Didesnio biudžeto savivaldybės veiklos istorijoje nėra buvę. Biudžetą sudarys 33,2 mln. eurų ir tai yra 2,4 mln. daugiau nei pernai.

Daugiausia lėšų biudžete siūloma skirti švietimo ir sporto plėtojimui – 10,3 mln., infrastruktūrai, teritorijų planavimui ir aplinkos kokybės gerinimui – 5,8 mln., investicijoms – 5 mln. eurų. Biudžeto projektas orientuotas į kokybišką švietimo sistemą, infrastruktūros gerinimą, jaunimo užimtumo stiprinimą.

„Tarybai bus pristatomas ir teikiamas tvirtinti ne formaliai, o realiai išdiskutuotas ir suderintas biudžeto projektas. Atliepta į visus argumentuotus raštu ir žodžiu gautus siūlymus. Biudžeto projektas pradėtas rengti dar 2021 m. spalio mėnesį. Išklausyti savivaldybės reguliavimo srityje esančių įstaigų vadovų, seniūnų, administracijos skyrių vedėjų lūkesčiai. Dvi savaites po biudžeto projekto pristatymo visuomenei buvo laukiama gyventojų pastabų. Dar spalį raštu buvo kreiptasi į visus tarybos narius. Jų buvo prašoma išsakyti savo siūlymus, įvardyti prioritetus. Deja, pasiūlymų sulaukta tik prieš kelias dienas, vasario mėnesio pradžioje. Tai nėra gerai. Siekiant geriausio rezultato, darbus reikia padaryti laiku. Visgi kompromisus radome. Viliuosi, kad visiems tikrai atidžiai ir atsakingai atlikus namų darbus – penktadienį biudžeto projektą patvirtinsime ir galėsime nedelsdami imtis konkrečių darbų mūsų krašto gyventojų labui“, – sako savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Didėja finansavimas švietimo ir sveikatos sričiai

Švietimo ir sporto plėtrai biudžete numatyta daugiau kaip 10 mln. eurų. Finansavimas šiai sričiai didėja beveik 1 mln. eurų. Šios lėšos skirtos ugdymo procesui užtikrinti, neformaliojo užimtumo veikloms ir švietimo bendruomenių darbo užmokesčiui.

Sveikatos sričiai taip pat numatytos reikšmingos lėšos iš savivaldybės biudžeto, nors iš esmės gyventojų sveikatos priežiūros paslaugų finansavimas yra valstybės, ne savivaldybės atsakomybė.

„Kol centrinė valdžia, nepaisydama regionų poreikių ir interesų, buldozeriu stumia Sveikatos reformą, didelė atsakomybė tenka savivaldybėms. Siekdami užtikrinti gyventojų interesus ir gydymo kokybę, rajono biudžete numatėme tam reikalingas lėšas. Atliepiant VšĮ „Lazdijų ligoninė“ bei VšĮ „Lazdijų pirminės sveikatos priežiūros centras“ vadovų ir Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko Arūno Vaišnoro argumentus siūlymus, Lazdijų ligoninei numatoma skirti 200 tūkst., Lazdijų pirminės sveikatos priežiūros centrui – 20 tūkst. eurų. Tiek viena, tiek kita įstaiga už šias lėšas įsigis labai reikalingą medicininę įrangą“, – teigia merė Ausma Miškinienė.

Dėmesys vaikų ir jaunimo užimtumui

Nuo 2019 metų finansavimas jaunimo politikos įgyvendinimui išaugo kone 11 kartų – nuo 2019 m. skirtų 6 tūkst. eurų iki pernai skirtų 65 tūkst. eurų. Šiais metais jaunimui planuojama skirti taip pat ženklią sumą – 56 tūkst. eurų. Mūsų jaunuoliai vėl turės išskirtines galimybes žinių ir nuotykių ieškoti stovyklose, galės įsidarbinti – ir taip ne tik užsidirbti, bet ir kaupti patirtį.

Šiais metais, be infrastruktūrinių projektų, papildomas finansavimas numatytas ugdymo įstaigoms – startuoja mokyklų iniciatyvos. Nuo šių metų jos galės kartu su bendruomenėmis dalyvauti dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvose. Bendruomenių ir mokyklų idėjoms įgyvendinti numatyta 25 tūkst. eurų. Gera naujiena gimnazinių klasių moksleiviams – nuo rugsėjo 1-osios jiems iš dalies bus kompensuojami vairavimo kursai ir lėšos vairuotojo pažymėjimui įsigyti.

2022 metų biudžete numatytos lėšos visiškai aprūpinti rajono teritorijoje veikiančius šešis vaikų dienos centrus, užtikrinant visų juos lankančių vaikų reikmes.

Infrastruktūra išlieka prioritetu

Rajono kelių ir gatvių remontui savivaldybė skiria ypač daug dėmesio ir tai atsispindi skiriamame darbų finansavime. Šiame biudžeto projekte kelių remontui bei priežiūrai, prie daugiabučių namų esančių stovėjimo aikštelių atnaujinimui yra numatyta 2,7 mln. eurų. Tai yra beveik dvigubai daugiau nei tam buvo skirta 2019 m., kuomet šiai sričiai skirta suma nesiekė 1,5 mln. eurų.

Suplanuota gatvių, kitų viešųjų erdvių apšvietimo, centralizuotai tiekiamo vandens ir nuotekų šalinimo sistemų plėtra. 2022-ųjų metų biudžeto projekte – ir rajono turgavietės. Numatyti Lazdijų, Seirijų bei Veisiejų turgaviečių rekonstrukcijos ar plėtros techniniai projektai.

Svari suma biudžete numatyta dviejų didelių rajono objektų – Lazdijų sporto centro ir Laisvės kovų muziejaus saugyklų statyboms – joms planuojama skirti beveik 2 mln. eurų.

Numatytos lėšos Lazdijų miesto parko įveiklinimui. Šiemet planuojama įrengti vaikų žaidimo aikšteles bei jaunų šeimų poilsiui pritaikytas erdves.

Numatytos lėšos ir naujoms, gyventojams labai reikalingoms programoms

Naujovė laukia privačių gyvenamųjų būstų savininkų – iš dalies bus kompensuojamos lėšos biologiniams valymo įrengimams įsigyti ir prisijungimui prie centralizuotų šilumos tinklų – tam numatyta 30 tūkst. eurų.

Taip pat gyventojai galės savivaldybės lėšomis prisijungti prie Lazdijuose ir Veisiejuose centralizuotai tiekiamo šildymo – numatyta kompensuoti dalį jų patirtų išlaidų. Numatytos lėšos ir asbesto stogo dangų surinkimui iš gyventojų.

Siekiant skatinti vyresnio amžiaus žmonių užimtumą, suplanuotas senjorams aktualių užsiėmimų III amžiaus universitete finansavimas.

Naujiena šių metų biudžete – rajono ūkininkų rėmimas. Pagal pateiktus siūlymus projekte numatytos lėšos iš dalies kompensuoti ūkiuose panaudotų polietileno plėvelių išvežimą. Skaičiuojama, kad šia parama pasinaudos kelios dešimtys rajono ūkininkų. Tarybos nariams pritarus, planuojama gyventojams suteikti galimybę nemokamai važiuoti vietinio reguliaraus susisiekimo maršrutais Lazdijų rajone.

Biudžeto Kaimo ir žemės ūkio plėtros, melioracijos programoje Seiliūnų melioracijos projektui numatyta 52 tūkst. eurų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: