Dzūkų žinios

Ilona Šaparauskienė: „Kol vandens bokštai priklauso privatiems asmenims, tol investuoti į vandens bokštus ir į tinklų techninę būklę savivaldybė galimybių neturi“

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė I. Šaparauskienė.

Lazdijų rajono savivaldybės Rudaminos miestelio gyventojai ne vienerius metus laukia, kada juos pasieks kokybiškas geriamasis vanduo. Nors rajono valdžia dar 2020 metais žadėjo Rudaminoje išspręsti geriamojo vandens problemą, tačiau iki šiol rudaminiečiai skundžiasi negaunantys kokybiško vandens. Merė 2020 metų lapkritį viešai pažadėjo, jog Rudaminoje 2021 metais bus įgyvendintas vandentvarkos projektas ir miestelio žmonės galės gerti švarų vandenį, tačiau tie pažadai nebuvo išpildyti.

Praėjusiame „Dzūkų žinių“ numeryje pateikėme Rudaminos gyventojų skundus dėl blogos vandens kokybės. Prašėme šią situaciją pakomentuoti Lazdijų rajono savivaldybės. Kadangi savivaldybės atsakymus gavome, kai laikraštis jau buvo atiduotas spaudai, kaip ir žadėjome, spausdiname juos dabar.

Į „Dzūkų žinių“ pateiktus klausimus atsakė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė.

– Ar vandentvarkos projektas Rudaminoje jau įgyvendintas? Jei ne, tai kokios priežastys?

– Tam, kad Rudaminos miestelio gyventojams būtų tiekiamas kokybiškas geriamasis vanduo, Rudaminoje buvo pradėtas rengti vandens tiekimo tinklų įrengimo projektas. Buvo skirtas ir finansavimas, ieškoma gyventojams tinkamiausio sprendimo. Atlikti trasos remonto darbai, atstatytas vandens tiekimas. Kad vandens tiekimo klausimas būtų galutinai  išspręstas, buvo priimtas sprendimas  perimti privatiems asmenims priklausančius vandens bokštus. Būtent iš jų vanduo tiekiamas Rudaminos gyventojams. Vandens bokštų savininkai bokštų perduoti nepanoro.

Tuomet intensyviai buvo ieškoma vietos, kurioje būtų galima įrengti vandens gręžinį, tačiau, apklausus gyventojus, paaiškėjo, kad prie UAB „Lazdijų vanduo“ tiekiamo vandens tinklų jungtųsi mažuma kaimo gyventojų.

Prašymų perimti šiuo metu eksploatuojamus bokštus savivaldybė iki šiol nėra gavusi. Kol vandens bokštai priklauso privatiems asmenims, tol investuoti į vandens bokštus ir į tinklų techninę būklę savivaldybė galimybių neturi. Kai tik gyventojai pareikš norą dėl bokštų perdavimo, galėsime toliau dirbti įpusėtus darbus ir spręsti vandens tiekimo problemas Rudaminoje.

– Kada bus išspręstas Rudaminos miestelio gyventojų aprūpinimas geriamuoju vandeniu? 

– Kaip jau minėjau atsakydama į pirmą klausimą – šiuo metu Rudaminos gyventojams vanduo tiekiamas iš dviejų vandens bokštų, kurie nuosavybės teise priklauso privatiems asmenims. Kaip ir dauguma  privačių vandens bokštų, taip ir Rudaminos miestelyje esantys vandens bokštai, prižiūrimi minimaliai, juose nėra vandens gerinimo įrenginių, į vandens kokybę neinvestuojama.

Tam, kad situacija pasikeistų ir savivaldybė galėtų vykdyti įpusėtus darbus, reikalingas pačių gyventojų, konkrečiai – vandens bokštų savininkų – sprendimas. Patys esame labai suinteresuoti, kad gyventojai būtų aprūpinami kokybišku geriamuoju vandeniu, kuris pasiektų ne tik gyvenamuosius namus, bet ir Rudaminos kapines.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: