Dzūkų žinios

Didesnė pusė tarybos narių reikalauja administracijos direktorės galvos

Dalintis:
Ilona Šaparauskienė
Interpeliaciją administracijos direktorei planuojama svarstyti rugsėjo 27 dieną. Kad ji būtų patvirtinta, reikia paprastos balsų daugumos.

Gali būti, jog artimiausiame Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdyje iš pareigų bus atstatydinta administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė. To reikalauja didesnė pusė tarybos narių.

Praėjusią savaitę visi opozicijos atstovai ir du valdančiosios daugumos tarybos nariai pasirašė raštą dėl interpeliacijos administracijos direktorei.

Rašte buvo nurodytos net devynios administracijos direktorės galimai padarytos „nuodėmės“, dėl kurių ji prarado didesnės pusės tarybos narių pasitikėjimą ir, jų nuomone, turėtų palikti savo postą.

Vengdami galimų interpretacijų, pateikiame interpeliacijoje pateiktus galimus I. Šaparauskienės tarnybinius nusižengimus, kuriuos užfiksavo interpeliacijos autoriai:

1. Neturėdama uždarosios akcinės bendrovės „Lazdijų paslaugos“ akcininko – Lazdijų rajono savivaldybės tarybos įgaliojimų, organizavo atranką ir priėmė į darbą Lazdijų rajono savivaldybės įmonės – uždarosios akcinės bendrovės „Lazdijų paslaugos“ direktorius Aidą Simanyną ir Karolį Babecką, tuo galimai padarydama tarnybinį nusižengimą – įgaliojimų viršijimą.

2. Neužtikrino, kad Lazdijų rajono savivaldybės tarybai būtų pateiktas sprendimo projektas dėl Lazdijų rajono savivaldybės įmonės – uždarosios akcinės bendrovės „Lazdijų paslaugos“ 2021-ų metų veiklos bei finansinių ataskaitų tvirtinimo ir pačios ataskaitos.

3. Neturėdama uždarosios akcinės bendrovės „Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras“ akcininko – Lazdijų rajono savivaldybės tarybos įgaliojimų, 2022 m. sausio mėnesį dalyvavo bendrovės visuotiniame akcininkų susirinkime ir balsavo dėl bendrovės valdymo organo – valdybos panaikinimo, tuo galimai padarydama tarnybinį nusižengimą.

4. Neužtikrino teisėtai išrinktiems atstovaujamosios valdžios atstovams – Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicinių frakcijų nariams prieigos prie savivaldybės administracijos administruojamos dokumentų valdymo sistemos, ignoravo ir nepaisė teisėtų Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių paklausimų ir prašymų pateikti informaciją apie savivaldybės administracijos veiklą. Tokiu savo veiksmu Ilona Šaparauskienė galimai padarė tarnybinį nusižengimą – trukdė teisėtai išrinktiems Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariams tinkamai atlikti jiems įstatyme patikėtas pareigas.

5. Vienašališkai, nesuderinusi su Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariais, 2022 m. paskyrė 400 000 (keturis šimtus tūkstančių) eurų Lazdijų rajono savivaldybės biudžeto lėšų vaikų žaidimų aikštelės Lazdijų miesto parke projektavimui ir įrengimui. Tokiu savo veiksmu Ilona Šaparauskienė galimai padarė tarnybinį nusižengimą – įgaliojimų viršijimą, lėšų iššvaistymą, netinkamai naudojo itin didelės vertės Lazdijų rajono savivaldybės turtą.

6. Savo tarnybinių atostogų metu 2022 m. rugpjūčio mėnesį atliko ne mažiau kaip 400 000 (keturių šimtų tūkstančių) eurų vertės banko operacijų – bankinių pavedimų. Tokiu savo veiksmu Ilona Šaparauskienė galimai padarė tarnybinį nusižengimą – įgaliojimų viršijimą, piktnaudžiavimą tarnyba, galimai iššvaistė itin didelės vertės Lazdijų rajono savivaldybės turtą.

7. Būdama Lazdijų rajono savivaldybės tarybos sudaryto vykdomojo organo – savivaldybės administracijos vadove, galimai padarė tarnybinį nusižengimą – piktnaudžiavimą tarnyba, sukėlė viešųjų ir privačių interesų konfliktą, kai 2022 m. rugpjūčio mėnesį ne mažiau kaip 5 (penkias) dienas asmeniniais tikslais naudojosi tarnybiniu transportu, t. y. skyrė Lazdijų rajono savivaldybės administracijai priklausantį automobilį su vairuotoju jos pačios, t. y. Ilonos Šaparauskienės atvežimui ryte iš jos faktinės gyvenamosios vietos Druskininkėlių kaime, Lazdijų rajone, į darbo vietą Lazdijų rajono savivaldybės administracijos pastate, Vilniaus g. 1, Lazdijuose, ir po darbo valandų parvežimui į namus tuo pačiu maršrutu.

8. Neturėdama Lazdijų rajono savivaldybės viešosios įstaigos „Lazdijų ligoninė“ steigėjo – Lazdijų rajono savivaldybės tarybos įgaliojimų, Lazdijų rajono savivaldybės vardu pateikė Sveikatos apsaugos ministerijai ir Valstybinei ligonių kasai siūlymus dėl sveikatos įstaigų reformos įgyvendinamo sveikatos paslaugų teikimo modulio Lazdijų rajono savivaldybėje ir priemonių jo įgyvendinimui. Tokiu savo veiksmu Ilona Šaparauskienė galimai padarė tarnybinį nusižengimą – įgaliojimų viršijimą, piktnaudžiavimą tarnyba.

9. Su rangovu pasirašė rangos sutartį dėl Lazdijų sporto centro statybų, kurios vertė – 14,5 mln. eurų, o sutarties įvykdymo terminas 48 mėnesiai, neinformuodama Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių. 2019 m. atsisakė parengto techninio projekto ir sudarytos sutarties pastato statybai, neįsisavino Valstybės investicijų programos lėšų. Dėl netinkamai priimtų sprendimų Lazdijų rajono vaikai, jaunimas, suaugusieji beveik trejus metus gyvena be sporto centro, neturi tinkamų sąlygų sportuoti, o treneriai priversti ugdyti vaikus apsunkintomis sąlygomis.

Interpeliaciją administracijos direktorei planuojama svarstyti rugsėjo 27 dieną. Kad ji būtų patvirtinta, reikia paprastos balsų daugumos.

„Ji neatlieka savo funkcijų, švaisto biudžeto pinigus, ignoruoja tarybos nuomonę, manau, kad tai teisingas žingsnis. Dabar surinkome tarybos narių 13 parašų – pasirašė visa opozicija, taip pat liberalų atstovas bei „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašo tarybos narys. Gali būti, jog per balsavimą pasisakančiųjų už interpeliaciją padaugės“, – sakė opozicijos atstovas Artūras Margelis.

Balsavimo dėl interpeliacijos procedūra bus slapta, todėl sunku prognozuoti, kaip balsuos visi tarybos nariai. Įdomu, ar tie tarybos nariai, kurie pasirašė po interpeliacija, per slaptą balsavimą laikysis savo nuostatų?

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: