Dzūkų žinios

„Gėdos lentos“ iniciatorius Donatas: „Manau, kad Lazdijų krašto gyventojai yra nusivylę“

Dalintis:
Lazdijų gėdos lenta

Jau du mėnesius veikia socialinių tinklų paskyra „Lazdijų miesto ir rajono gėdos lenta“, į kurią pilietiški lazdijiečiai ir mūsų rajono svečiai kelia informaciją apie pastebėtą netvarką mūsų rajone. Tai neleidžia snausti valdžios institucijoms, rajono tvarkdariams, ugdo žmonių pilietiškumą.

Apie šią iniciatyvą, jos rezultatus, rajono gyventojų aktyvumą kalbamės su šios grupės sumanytoju ir įkūrėju Donatu.

Kokius klausimus gyventojai kelia, ar pasiteisino iniciatyva, ar gyventojai aktyvūs, ar į pateiktus faktus reaguoja valdžia?

– Lazdijų rajono savivaldybės merei 2022-08-29 parašiau ilgą keturių lapų raštą, registracijos Nr. 4-978, kuriame išdėsčiau mažą dalį Lazdijų krašto gyventojų problemų, apie kurias gyventojai mane informavo, dalį užfiksavau aš pats jų neieškodamas, vaikščiodamas ar važinėdamas su dviračiu po Lazdijus. Netrukus baigiasi atsakymui duotas terminas, įtvirtintas Viešojo administravimo įstatymo 4 straipsnio 4 punkte, laukiu merės atsakymo. Turiu nuojautą, kad merės komanda į visus mano užduotus klausimus atsakymų nepateiks. Atsakymo pateikimo terminas yra 2022-09-26, t. y. artimiausias pirmadienis.

O dėl valdžios reakcijos į Gėdos lentos faktus, tai reakcija būna įvairi. Į kai kurias problemas bando greitai reaguoti, pavyzdžiui, medžius prie darželio-mokyklos „Kregždutė“ nugenėjo labai greitai. Klausimas retorinis, gal todėl, kad šį darželį-mokyklą lanko merės dukra. Į kitus, kad ir smulkius darbus, nematau jokios reakcijos, pvz., priešais parduotuvę „Vaivora“ suoliukai vis dar atrodo taip pat, kaip Maironio eilėraštyje „Trakų pilis“, o darbas tikrai labai paprastas.

Mane nustebino pėsčiųjų perėjos prie Adolfo Ramanausko-Vanago skvero situacija. Ten nudažyta dalis perėjos, bet apie tai, jog čia yra perėja, jokio ženklo nėra. Grupės dalyviai parašė, kad ji panaikinta prieš kurį laiką, bet kai ateinu taku perėjos link ir matau pirmąją baltai nudažytą perėjos juostą, tai kelio ženklo bent aš neieškau, vadovaujuosi kelio ženklinimu, neatidus aš. Tai galėjo tą baltą liniją nuvalyti, kad neklaidintų gyventojų ir svečių. Lyg ir elementaru, bet ne visiems.

Ar gyventojai siunčia daug informacijos apie problemas?

– Taip, sulaukiu daug pranešimų. Jie kviečia mane atvažiuoti į vieną ar kitą vietą ir užfiksuoti netvarką, bet fiziškai ne visur galiu pats suspėti. Prašau pranešėjų, kad jie patys fotografuotų negeroves ir man siųstų, o aš jas paviešinsiu. Vien tik pranešti apie netvarką neužtenka. Viešinu tik tai, kas paremta konkrečiais vaizdais, nuotraukomis, ir stengiuosi patikrinti faktines aplinkybes, kai neturiu galimybės patikrinti pats, randu, kas jas patikrina.

Ar mūsų krašto gyventojai pilietiški?

– Manau, kad Lazdijų krašto gyventojai yra nusivylę ir susitaikė su tokia „tvarka“. Yra vienas kitas, kuris gali už save pastovėti, tačiau daugelis galvoja: „Yra čia ta netvarka, apeisiu, man kojos nekliūna, tai tegul ir būna.“ Kai įdėjau informaciją apie negreideriuotus kelius, tai gavau daug žinučių, bet kai paprašiau atsiųsti nuotraukų, tai gavau vieną kitą nuotrauką, bet situacija su žvyro dangos keliais Lazdijų rajone (ne tik prižiūrimais savivaldybės, bet ir Kelių priežiūros tarnybos), kaip asmeniškai susidariau nuomonę, yra apgailėtina. Gyventojai patys nenori kištis, nori, kad tas problemas išspręstų kas nors kitas.

Prašymas. Žmonės, nebūkite abejingi ir prisidėkite prie šio darbo kiek įmanoma daugiau patys, aš vienas visur nespėsiu.

Ar gyventojai nebijo siųsti pranešimų apie netvarką Lazdijų rajone?

– Dauguma gyventojų bijo pranešinėti. Dauguma gyventojų vienaip ar kitaip susiję su valdiškomis institucijomis ir tiesiog bijo arba visai nedalyvauja šiame procese, nebent tiesiogiai juos paliečia grupėje esamas straipsnis, tada ateina pasiguosti arba pasiaiškinti, pasibarti privačiomis žinutėmis, bet stengiuosi nesivelti į konfliktus. Pasistengiu paaiškinti situaciją iš gyventojų pusės. Visiems, kuriems nepatinka šios grupės veikla, siūlau tiesiog nedalyvauti, neskaityti grupėje, mano asmenine nuomone, realių ir nepagražintų, paremtų faktinėmis nuotraukomis pranešimų. Konfliktus ar savo sąlygas keliančius grupės dalyvius ar grupės narius stengiuosi įspėti, jei nesilaiko grupės nustatytų taisyklių, tiesiog neturiu kito pasirinkimo ir įspėju, po to šalinu iš šios grupės. Kol kas pašalintų iš grupės veiklos yra vienas kitas, ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti. Vienam piktybiškai nusiteikusiam grupės dalyviui, kurio artima giminaitė dirba Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje, už realybės neatitinkančius faktus apribojau dalyvavimą grupėje 28 paroms. Lauksiu sugrįžtant ir tvarkingai dalyvaujant grupės veikloje, jeigu nesugebės, bus pašalintas iš grupės.

Kaip vertinate tvarką Lazdijų miesto parke?

– Paskutiniu metu, jeigu nueinu į Lazdijų miesto parką, dar nebuvo taip, kad nebūtų ką nufotografuoti ir paviešinti, kalba eina apie parko nepriežiūrą. Nesu pedantas, bet, tiesą pasakius, graudu.

Ar matai grupės veiklos prasmę?

– Mano asmenine nuomone, negalima tylėti, kai matome netvarką, kuri trukdo visaverčiam Lazdijų krašto ir svečių gyvenimui, prisidėkite kuo nors prie šios grupės gyvenimo, viešinimo, nebijokite kreiptis asmeniškai. Niekas kitas už Jus to nepadarys ir problemos, kurią Jūs matėte, galbūt taip ir neišviešins, problema liks nepastebėta ir neišspręsta. Norėčiau, kad kuo daugiau žmonių praneštų apie Lazdijų krašte esančias ir įsisenėjusias problemas.

Prašau Jūsų, kvieskite kuo daugiau Lazdijų kraštui neabejingų gyventojų aktyviai dalyvauti grupės „Lazdijų miesto ir rajono gėdos lenta“ veikloje.

Supraskite mane teisingai, aš tik paprastas žmogus, neabejingas Lazdijų kraštui, neturintis jokių kitų tikslų, ir užtikrinu Jus, kad nedalyvauju jokiuose politiniuose žaidimuose ir nežadu dalyvauti ateinančiuose Lazdijų rajono vietinės valdžios ar Seimo rinkimuose, ir jokio politinio kapitalo nerenku. Kitokio užmokesčio iš nieko taip pat negaunu. Deklaruoju, kad jei kas nors man pasiūlys kokį nors užmokestį (kyšį), aptarsime jį su Jumis ir visi kartu nuspręsime, ką su juo daryti.

Lazdijų mieste, Vytauto gatvėje, Nepriklausomybės kovų dalyvių žūties pagerbimo vieta. Neprižiūrėto šulinio vaizdas labai jau nesižiūri, gal jau būtų pats laikas sutvarkyti…
Melioratorių brokas Lazdijų miesto parke. Po pirmo lietaus.
Lazdijų miestas. Aikštelė prie Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“, įvažiuojant nuo Kauno gatvės. Medžių šakos dengia dalį aikštelės. Prasilenkiant šakos braižo automobilių stogus, o parkuotis šalia medžių apskritai sudėtinga. Gal pats laikas būtų apgenėti?
Nemokami atrakcionai „linksmosios duobutės“. Ar vasara, ar žiema, problema ta pati – duobės, duobės ir dar kartą duobės. Rajoninės (regioninės reikšmės priklauso Kelių priežiūros tarnybai, ne savivaldybei) reikšmės kelias LazdijaiNaujoji Kirsna, kelio Nr. 2513! Nei į kairę, nei į dešinę duobių neišeina aplenkti! Greideris šios problemos neišsprendžia.
Iš gyventojų gauta informacija. Graudu žiūrėti, o kas važinėja, tiesiogine to žodžio prasme laužo savo automobilius.
Oi tie pažadai, kaip nevystantys žiedai. Pažadėta, bet neištesėta, kad šalia Kapčiamiesčio mstl. esančiame Pinčiaragyje esantys supuvę laiptai pakeisti bus dar šią vasarą. Ai, gal kitais metais, nes šiais metais vasaros sezonas uždarytas ir nėra ten ko vaikščioti.
O gal pažadukams dar vasara?

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: