Dzūkų žinios

Administracinių resursų kranelis rinkimų talpai

Dalintis:

Savivaldybės tarybos nariai iš Korėjos sugrįžusios merės buvo nustebinti dar sykį – planuotas šio mėnesio tarybos posėdis atšaukiamas. Apie posėdį ir jame būsimus klausimus buvo žinoma dar nuo tada, kai mėnesio pradžioje šešiolika tarybos narių įteikė raštą merei skubiai kviesti politikus ir spręsti savivaldybės administracijos valdymo klausimą. Įstatymas numato, kad variantų tokioje situacijoje nėra – posėdį merė privalo sukviesti. Pirminė data buvo numatyta spalio 28-oji.

Apie tai buvo informuoti tarybos nariai, jiems į komitetus pradėta teikti būsimo posėdžio klausimų projektų medžiaga. Komitetai rinkosi, svarstė, sprendė, tvirtino. Kai kurie dalį klausimų atmetė. Bet formaliai visa pasirengimo tarybos posėdžiui procedūra prasisuko dar iki praėjusio savaitgalio. Ir tada grįžo merė

O su ja – ir arogantiškasis „kada norėsiu, tada kviesiu“. Va, taip va. Karalienė nekvies. Karalienė žais. Temps. Mėgausis įstatymo ir rinkėjų jai suteikta galia. Karalienė eilinį kartą pademonstravo savąjį – „valdžia esu AŠ“. Su Š didžiąja. Pademonstravo ir vėl išskrido. Šįkart – į Strasbūrą. Savaitei. Diskutuoti apie rinkimų Serbijoje ir Albanijoje rezultatus. Pastarieji Lazdijams – kaip niekad aktualūs. Aktualesni nei byranti ligoninė, braškantis biudžetas ar begalvė savivaldybės administracija. Todėl mūsų merė aukojosi ir skrido. Vardan Lietuvos.

Todėl savivaldybės tarybos posėdis nukeltas – iš pradžių į lapkričio 3-ią dieną, dabar gi jau į lapkričio 8-ą. Viltis, kad tądien ir įvyks, dar nei garantuota, nei tvirta. Bus, kaip AŠ nuspręs. Tai nėra tik arogancija ir ne tik mėgavimasis savo galiomis. Tokias prielaidas būtų galima suprasti ir pateisinti – žmogišku būdu, prigimtimi ar psichologinėmis klinikomis. Tai – dar ir, visų pirma, požiūrio į savo pareigas klausimas. Tai, kaip tu supranti ATSAKOMYBĘ įstatymui, rinkėjui, kolegoms, galų gale – Lietuvai. Tai, kam tu teiki prioritetus. Asmeniniam politiniam savanaudiškumui ar bendram viešajam gėriui.

Vis tik guodžia tai, kad kai kurias politines pamokas mūsų merė jau išmoko. Po pasilakstymų darbo metu po Trakus, kai jos politinės partijos Seimo narių frakcijos išvažiuojamasis posėdis buvo pridengtas tariama „regionų patirties dalijimosi“ skraiste, Miškinienė į partijos vakarėlius jau vengia važiuoti darbo laiko merės pareigose sąskaita. Štai praėjusią savaitę į vykusį partijos tarybos posėdį, kur buvo tvirtinami skvernelininkų kandidatai į būsimus savivaldybių merų rinkimus, politikė vyko savo atostogų sąskaita. Be tarnybinio automobilio ir be valdiško vairuotojo. Už tai galima pagirti. Administraciniai savivaldybės resursai neturi būti naudojami vieno ar kito politiko politiniams dividendams kelti.

Tačiau jei Lazdijų rajono savivaldybės vadovė tą jau suprato, kitas jos partinis kolega – kandidatas į Kalvarijos savivaldybės merus, Lazdijų rajono savivaldybės feikinės bendrovės „Lazdijų paslaugos“ direktorius Karolis Babeckas – tai pačiai minėtai partinei strielkai paaukojo savo laisvadienį, kuris jam priklauso kaip tėčiui, auginančiam mažametį neįgalų vaiką. Tikrai didelė užuojauta dėl atžalos ligos, ir nebūčiau rašęs ir minėjęs šio fakto, jei jis neturėtų savyje sunkiai paaiškinamo cinizmo. Valstybė numato lengvatą, tiksliau – socialinę paramą neįgalius vaikus auginantiems tėvams. Tai – teisinga ir pagirtina valstybės politika. Tikrai reikia skirti ir papildomas išeigines dienas tokiems tėveliams, ir apmokėti už jas iš valstybės biudžeto. Klausimas kitas – kiek moraliai elgiasi tėtis, kuris valstybės apmokamą darbo laiką, skirtą buvimui su neįgaliu vaiku, panaudoja savo politinių ambicijų vakarėliui? O juk buvo galima pasiimti laisvą dieną atostogų sąskaita. Tada nei klausimų, nei moralės faktorius nebūtų iškilęs.

Politikų, ypač tų, kurie turi didesnę galimybę prieiti prie administracinių savivaldybės resursų, bandymai naudotis bendruoju gėriu savo asmeninių ambicijų sąskaitoms apmokėti, matysime vis dažniau ir vis įžūlesnių. Taip būna kaskart, kai artėja rinkimai. Ta pagunda pažarstyti valdiškus eurus asmeninei naudai gauti – didelė ir nepriklausanti nuo to, kuriai politinei partijai politikas atstovauja. Vos paskirtas į laikinąsias savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas, Saulius Petrauskas aiškiai pasiuntė žinią, kad savivaldybės biudžeto reikaliukai bus stipriai revizuojami, o kraneliai, pro kuriuos teka asmeniniam politikų įvaizdžiui gerinti naudojamos valdiškos lėšos, – stipriai prisukti, jei ne visai aklinai užklyninti.

Gal čia ir slypi atsakymas, kodėl merė vis atidėlioja savivaldybės tarybos posėdį, kuriame vienu pagrindinių klausimų bus svarstoma tą laikinąjį administracijos direktorių patvirtinti nuolatinėms pareigoms?

Apžvalgininkas

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: