Dzūkų žinios

Lazdijų sveikatos įstaigų ateities vizija keliauja į naują etapą

Dalintis:
Susitikimo dalyviai diskutavo apie šiuo metu sveikatos įstaigų teikiamas paslaugas Lazdijų rajone ir jų ateitį bei plėtros galimybes, VšĮ „Lazdijų ligoninė“ ateitį ir planuojamas teikti paslaugas. (Lazdijų rajono savivaldybės nuotr.)

Kai kas jau galvojo, jog prieštaringai vertinama sveikatos įstaigų reforma nukeliavo į užmarštį. Tačiau realybė yra visai kitokia – Sveikatos apsaugos ministerija šiemet didina reformos tempą ir keliauja į naują etapą.

Atvyko svečiai iš sostinės

Praėjusią savaitę apie reformos įgyvendinimui reikalingas investicijas ir kokybiškų paslaugų užtikrinimą rajono gyventojams su Lazdijų rajono pirminių asmens sveikatos priežiūros įstaigų atstovais, savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto bei savivaldybės tarybos nariais, savivaldybės mere, jos pavaduotoju, administracijos direktoriumi, savivaldybės gydytoja savivaldybėje diskutavo sveikatos apsaugos ministro patarėja Kristina Auruškevičienė, UAB ,,Smart Continent“ atstovas Aurelijus Jaruševičius.

Susitikimo dalyviai diskutavo apie šiuo metu sveikatos įstaigų teikiamas paslaugas Lazdijų rajone ir jų ateitį bei plėtros
galimybes, VšĮ Lazdijų ligoninės ateitį ir planuojamas teikti paslaugas.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja K. Auruškevičienė akcentavo, kad rengiant sveikatos priežiūros įstaigų modernizavimo planą, Lazdijų rajonui patariama steigti Bendruomenės sveikatos centrą. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad ministerija neplanuoja investuoti į paslaugų, kurios ateityje turėtų mažėti ar išnykti, teikimą ar gerinimą. K. Auruškevičienė taip pat atkreipė dėmesį, kad mažinant stacionarias paslaugas finansavimo lėšas planuojama nukreipti ambulatorinėms paslaugoms, todėl bendras ministerijos finansavimas sveikatos sričiai mažėti neturėtų.

UAB ,„Smart Continent“ atstovas A. Jaruševičius informavo, kad šiuo metu rengiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų modernizavimo ir tam reikalingų investicijų planas. Modernizavimo planas rengiamas pagal šiuo metu teikiamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas bei jų poreikį, o parengtame plane bus aiškiai nurodoma, kokios sveikatos priežiūros paslaugos bus teikiamos tam tikrose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Susitikime akcentuota ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų svarba ir jų plėtros perspektyvos. Buvo atkreiptas dėmesys, kad Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras modernizavimo plane turės savo vietą – pagal išanalizuotus įvairius rodiklius bus galima prognozuoti tam tikras sveikatos srities tendencijas bei pritaikyti teikiamas paslaugas.

V.-Jelisejevas
Kokia bus rajono sveikatos paslaugų strategija, anot V. Jelisejevo, priklausys nuo rajono tarybos.

Reforma judės greičiau

Lazdijų ligoninės vadovas Vladimiras Jelisejevas, komentuodamas susitikimą su atstovais iš sostinės, pripažino, jog sveikatos sistemos reforma dideliu greičiu juda į priekį, todėl Lazdijų sveikatos strategams ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybai artimiausiu metu teks priimti svarbius sprendimus.

„Susitikime tiesiai šviesiai buvo pasakyta, kad stiprės reikalavimai paslaugų kokybei, bus mažinamos stacionaro paslaugų apimtys ir didinamos ambulatorinės paslaugos, šis procesas nebus staigus, bet tolygiai išsidėstys per kelerius metus“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Kokia bus rajono sveikatos paslaugų strategija, anot V. Jelisejevo, priklausys nuo rajono tarybos, jei ligoninė atitiks ministerijos reikalavimus, kurie nuolat griežtėja, bus galima galvoti apie papildomas paslaugas.

„Matome, jog slauga bus viena iš svarbiausių mūsų ateities veiklų, todėl stipriname šią grandį. Pagal naujus reikalavimus, slaugai reikia daugiau gydytojų, todėl mes neseniai įdarbinome šios srities gydytoją, kuri dirbs pilnu etatu“, – kalbėjo V. Jelisejevas.

Ligoninės vadovas teigė, jog šiuo metu Lazdijų ligoninėje per metus atliekama apie 600 chirurginių operacijų, planuojama plėsti dienos chirurgijos paslaugų apimtis. Ligoninėje pradėjo dirbti LOR specialistas, kuris irgi galės atlikti operacijas. Todėl bus diskutuojama, ar reformos kontekste ligoninėje reikia tęsti chirurgijos paslaugas.

Lazdijų ligoninė
Sveikatos sistemos reforma dideliu greičiu juda į priekį, todėl Lazdijų sveikatos strategams ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybai artimiausiu metu teks priimti svarbius sprendimus.

Lazdijų situaciją vertins regiono kontekste

V. Jelisejevas teigė, jog ministerijos darbuotoja pasiūlė Lazdijams steigti Bendruomenės sveikatos centrą, kuriame susijungtų ligoninė ir Pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC). Įgyvendinant šį modelį, privatūs PSPC su naujuoju dariniu bendradarbiautų sutarčių pagrindais.

„Sveikatos ministerija pasisamdė bendrovę, kuri analizuoja dabar veikiančią sveikatos priežiūros sistemą, teikia pasiūlymus naujai strategijai. Kiek supratau, mūsų rajono sveikatos priežiūros sistemos pokyčiai bus formuojami, atsižvelgiant į viso Alytaus regiono situaciją. Tada bendrovė pateiks pasiūlymus, kaip turėtų po reformos atrodyti Lazdijų sveikatos priežiūros sistemos struktūra“, – svarstė ligoninės vadovas.

V. Jelisejevas teigė, jog yra keletas reformos įgyvendinimo Lazdijuose variantų, tačiau visi jie dar yra svarstomi, laukia ilgos diskusijos, daug kas priklauso nuo savivaldybės tarybos valios.

„Tai – naujas sprendimų etapas. Mes jau susidėliojome savo variantus, bet čia yra rajono politikų sprendimai. Akivaizdu, jog mažės stacionarinių ir slaugos lovų skaičius, nes dalį mūsų paslaugų dubliuoja ambulatorinės ir socialinės slaugos paslaugų tiekėjai. Reikia eiti į diskusiją su ministerija, nevengti kompromisų, kad būtų kuo daugiau naudos Lazdijams“, – kalbėjo V. Jelisejevas.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: