Dzūkų žinios

Į vieną tarybos nario vietą veržiasi dešimt kandidatų

Dalintis:

Iki savivaldos ir tiesioginių merų rinkimų likus vos septynioms savaitėms, politikai rikiuoja savo komandas kovai už vietas savivaldybių tarybose ir dėl merų kėdžių.

Lazdijuose jau irgi galima jausti artėjančių rinkimų dvasią – kabinami pretendentų į merus plakatai, politinės jėgos pristatinėja visuomenei savo komandas ir kandidatus.

Kovo 5 dieną vyksiančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose Lazdijuose dalyvaus aštuonios politinės jėgos. Tiek pat, kaip ir prieš ketverius metus, tačiau jos šiek tiek pasikeitė.

Keitėsi partijos ir kandidatai

Nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atskilus S. Skvernelio pasekėjams, rinkimų meniu atsirado Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Šiemet nebeliko „Tvarkos ir teisingumo“, dalis šios politinės jėgos atstovų perėjo į naujai įkurtą Regionų partiją. Šiuose rinkimuose Lazdijuose nedalyvauja ir prieš ketverius metus savo jėgas bandžiusi Centro sąjunga.

Kadangi šiemet savivaldos rinkimuose Lazdijų rajono rinkėjai dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus rinks ne 25 (kaip anksčiau), bet tik 21 tarybos narį, tai ir pretendentų sąrašai kuklesni.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pateikė 42 kandidatus, tiek pat politikų kandidatuoja ir nuo Krikščionių sąjungos – A. Margelio komandos.

Socialdemokratams atstovaus 34 kandidatai, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui – 29 politikai, Regionų partijai – 23 atstovai, Tėvynės sąjunga–krikščionys demokratai pristato 23 kandidatus, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 14 politikų, Darbo partija – tik 12 pretendentų.

Rinkimuose iš viso dalyvauja 219 pretendentų, jie siekia 21 tarybos nario vietos, tai sudaro šiek tiek daugiau nei 10 asmenų į vieną tarybos nario vietą.

Jei lyginsime prieš ketverius metus vykusius rinkimus, tai 2019 metais Lazdijuose daugiausia kandidatų rinkimuose pateikė rinkimų komitetas „A. Margelio komanda „Pirmyn!“ – net 50. Tėvynės sąjunga–krikščionys demokratai – 43, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis – 42, „Valstiečiai žalieji“ – 31, Lietuvos socialdemokratų partija – 27, „Tvarka ir teisingumas“ – 24, Darbo partija – 17, Centro partija – 16 kandidatų.

Iš viso į 25 vietas pretendavo 250 kandidatų, lygiai po 10 į vieną tarybos nario vietą.

Penki pretendentai – tie patys

Šiemet tiesioginiuose mero rinkimuose, kaip ir prieš ketverius metus, dalyvauja aštuoni pretendentai. Penki iš jų – tie patys, kaip ir 2019 metais, o trys politikai iš šiųmečio sąrašo tuomet į merus nekandidatavo.

Mere antrą kadenciją pretenduoja tapti Ausma Miškinienė. Tik ji dabar atstovauja ne Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, kaip prieš ketverius metus, bet S. Skvernelio vadovaujamai Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“. Į mero postą, kaip ir prieš ketverius metus, planuoja sugrįžti ilgametis savivaldybės vadovas Artūras Margelis, atstovaujantis Krikščionių sąjungos A. Margelio komandai.

Rajono vadovu, kaip ir 2019 metais, taip pat norėtų tapti socialdemokratas savivaldybės administracijos direktorius Saulius Petrauskas, taip pat konservatorius Audrius Klėjus ir buvęs „tvarkietis“, o dabar Regionų partijos Lazdijų skyriaus vadovas Albinas Žymančius.

Yra ir naujų kandidatų

Merų rinkimuose yra ir naujų žaidėjų – su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga šio posto sieks žinoma Lazdijų krašto žurnalistė Vilma Danauskienė, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovas, Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Valdas Petras Mikelionis. Prieš ketverius metus ši politinė jėga į merus buvo pateikusi Arūno Markūno kandidatūrą.

Darbo partijai mero rinkimuose šiemet atstovaus šios partijos Lazdijų skyriaus pirmininkė Jolita Bakšaitė, prieš ketverius metus šiai partijai atstovavo Arūnas Bacevičius.

Prieš ketverius metus su Centro partija mero rinkimuose dalyvavo ir buvęs meras Jonas Matulevičius. Šiemet jis į merus nepretenduoja, tačiau įrašytas į „valstiečių“ sąrašą.

Dabar sunku prognozuoti, kaip susiklostys merų rinkimai – ar liks senos tendencijos, ar įvyks radikalių pasikeitimų, lyginant su 2019 metais.

Pateikiame 2019 metų tiesioginių merų rinkimų pirmojo turo rezultatus, kur nurodyta, koks rinkėjų skaičius balsavo už kandidatus ir kokį procentą tai sudarė nuo balsavusiųjų skaičiaus.

Artūras Margelis 3176 29,93
Ausma Miškinienė 3098 29,19
Audrius Klėjus 2150 20,26
Saulius Petrauskas 672 6,33
Arūnas Markūnas 494 4,65
Albinas Žymančius 486 4,58
Jonas Matulevičius 277 2,61
Arūnas Bacevičius 260 2,37

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: