Dzūkų žinios

R. A. Viniarskas: „Sumažinti šilumos kainą trukdo biurokratiniai barjerai“

Dalintis:
Bendrovės vadovas R. A. Viniarskas pripažino, jog šis šildymo sezonas „Lazdijų šilumai“ bus labai sudėtingas, nes, iki minimumo sumažinus šilumos kainą gyventojams, sunkiai pavyks sukaupti finansinių atsargų vasarai.

Pakilus energetinių išteklių kainoms, pabrango elektra ir šildymas, tai šį šildymo sezoną pajuto ir Lazdijų gyventojai. „Lazdijų šilumos“ direktorius Remigijus Aleksandras Viniarskas įsitikinęs, jog šilumos kaina galėtų būti mažesnė, jei biurokratinės institucijos suteiktų daugiau laisvės šilumos gamintojams.

Pasidomėjus, kokia šį sezoną šilumos gamybos situacija Lazdijuose, R. A. Viniarskas sakė, jog įmonės techninė pusė yra puikiai sutvarkyta ir vasarą buvo tinkamai pasirengta šildymo sezonui.

„Bet su kuru ir elektra – pagrindinėmis priemonėmis, kurios labiausiai veikia šilumos kainą, kurią reguliuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba ir Vyriausybė, – yra daug problemų. Energijos žaliavų kainos yra milžiniškos, ypač tokiai mažai įmonei kaip „Lazdijų šiluma“. Nuo tų žaliavų labiausiai priklauso šilumos kaina“, – sakė R. A. Viniarskas.

Jis pasakojo, jog įmonė stengėsi kuro ieškoti pas vietinius verslininkus, kurie turi teisę pardavinėti malkinę medieną. Ji buvo perkama pigiau nei biržoje nustatyta kaina, tą medieną įmonė sumaldavo ir gaudavo pigesnį kurą.

„Bet taip galėjome daryti iki tam tikros nustatytos ribos. Esame įsprausti į normatyvų rėmus ir negalime pirkti daugiau malkinės medienos, nei yra nustatyta. Mūsų reikalauja, kad biržoje pirktume brangias žaliavas“, – sakė „Lazdijų šilumos“ vadovas.

Energijos žaliavų kainos yra milžiniškos, ypač tokiai mažai įmonei kaip „Lazdijų šiluma“.

Jis pastebėjo, jog dėl padidėjusių žaliavų kainų šilumos energijos gamyba pabrango daugiau nei du kartus. Anksčiau megavatvalandę pagaminti kainuodavo 20 eurų, o dabar 46 eurus. Anksčiau „Lazdijų šiluma“ už elektros kilovatvalandę mokėdavo po 16 centų, o dabar – po 46 centus.

„Vyriausybė neieško galimybių, kad būtų sukurta konkurencija ir taip mažėtų kaina. Vietoj to, kad būtų atpiginta šiluma, gyventojams mokamos kompensacijos. Galėtų tokioms mažoms įmonėms, kaip mūsų, leisti ieškoti pigiausio kuro, pigiausios elektros, tačiau viską kontroliuoja Vyriausybė ir verčia mus viską pirkti brangiai“, – sakė bendrovės vadovas.

Pasidomėjus, kaip šį šildymo sezoną svyruoja šilumos kaina Lazdijuose, R. A. Viniarskas sakė, jog lapkričio mėnesį žmonės už šilumą mokėjo 7 proc. mažiau, nes buvo pigesnės dujos, buvo surasta pigesnio kuro. Direktoriaus teigimu, šilumos kaina gruodžio mėnesį gali kilti keliais procentais, nes vėl pašoko elektros kaina, pabrango biokuras.

„Kainas galėčiau palyginti su amerikietiškais kalneliais“, – ironizavo R. A. Viniarskas.

Jo teigimu, biržoje maksimaliai sukeltos kuro kainos, o smulkiesiems šilumos gamintojams neleidžiama ieškoti pigesnio kuro, nėra jokios diferenciacijos.

Bendrovės vadovas pripažino, jog šis šildymo sezonas „Lazdijų šilumai“ bus labai sudėtingas, nes, iki minimumo sumažinus šilumos kainą gyventojams, sunkiai pavyks sukaupti finansinių atsargų vasarai.

„Norint dar optimaliau dirbti, įmonei reikia investicijų, tačiau šiemet neturėsim, iš ko jų sukaupti“, – pripažino R. A. Viniarskas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: