Dzūkų žinios

Alma Stučkienė: „Jaunimui visada sakau – neišsižadėkite savo prigimties ir savasties“

Dalintis:
„Svarbiausia, kad jie neišsižadėtų savo prigimties ir savasties. Viskas priklauso nuo vidinio pasaulio, nuo tėvų įdiegtos meilės savo kraštui. Nesigėdykite sakyti, kad esate kilę iš kaimo, iš Lazdijų rajono, nes tai yra tik pridėtinė vertė. Tuo jūs esate unikalūs“, – kalbėjo A. Stučkienė.

Dažnai pasigirsta balsų, jog Lazdijuose jaunimui nuobodu, nėra, ką veikti, todėl, baigę mokyklą, jauni žmonės skuba palikti gimtinę ir kuria savo gyvenimą didmiesčiuose ar užsienyje.

Tačiau ir Lazdijuose yra tų, kuriems svarbu, kad jauni mūsų krašto žmonės nenuobodžiautų, įsitrauktų į įdomias veiklas ir po studijų norėtų sugrįžti į Lazdijus gyventi, dirbti, kurti šeimas.

Viešosios bibliotekos Jaunimo centro vadovė Alma Stučkienė, kasdien bendraujanti su jaunais žmonėmis, džiaugiasi, jog Jaunimo centre organizuojamuose renginiuose aktyviai dalyvauja Lazdijų krašto jaunimas.

Patraukliai paminėjo šventę

Didelio jaunų žmonių susidomėjimo sulaukė praėjusią savaitę organizuotas Lietuvos gimtadienio renginys, skirtas Vasario 16-ajai.

A. Stučkienė pasakojo, jog jai ir kolegėms kilo mintis kitaip paminėti Vasario 16-ąją.

„Žinome, kad jaunimas nemėgsta oficialių valstybinių švenčių, tai mes ta proga pakvietėme švęsti Lietuvos gimtadienį, aišku, viskas buvo susiję su Nepriklausomybės puoselėjimu. Buvo surengtas protmūšis, kurį organizavo patys jaunuoliai, susipažinome su tautiniais šokiais, nes yra jaunimo, lankančio tautinių šokių būrelius“, – pasakojo Alma.

Taip pat jiems buvo parengta diskoteka, kurioje skambėjo lietuviška muzika, vyko įvairūs komandiniai žaidimai. Šventė vyko paprastai, bet tautiškai ir lietuviškai, akcentuojant mūsų papročius, vertybes.

„Kai jaunimą apžaidi, tai ta šventė išeina patraukli ir jiems priimtina, jaunatviška, apie nepaprastus dalykus bandant kalbėti su jaunatviškumo gaidele. Jaunimui patinka švęsti, todėl, kai rimtas šventes pateiki jiems priimtina forma, viskas pasiteisina“, – pasakojo Alma.

Pasak moters, iš pradžių prieš šventę vykusi dalyvių registracija nenuteikė optimistiškai, nes norinčių dalyvauti nebuvo daug. Tačiau susirinko apie 40 jaunų žmonių iš viso rajono, o diskotekoje jų buvo dar daugiau.

Pandemija pakeitė įpročius

Alma pripažino, jog dabar labai sudėtinga įtraukti žmones į veiklas, po pandemijos žmonės yra apatiški, „užsiauginę tinginį“, todėl tenka ieškoti įvairių jaunimui patrauklių užimtumo formų.

Jaunimo centre kasdien renkasi nuo 20 iki 50 jaunuolių, vyksta įvairios veiklos, rašomi projektai, gaunamas finansavimas, organizuojamos vasaros stovyklos, bendradarbiaujama su kitomis organizacijomis.

„Pernai buvome išvažiavę į Graikiją, švenčiame šventes, rengiame naktinius renginius, diskusijas, mokymus, edukacijas, parodas, pasiūlome kavos ir arbatos, čia galima žaisti kompiuterinius žaidimus, pulą, yra virtualių akinių, gali dėlioti mandalą. Bet svarbiausia, dėl ko jie ateina į Jaunimo centrą, tai pabūti kartu. Tiesa, po pandemijos jaunimo įpročiai šiek tiek pasikeitė, jie dabar nesigrupuoja, jiems mažiau reikia gyvo bendravimo. Anksčiau rinkdavosi centre, gerdavo kavą, arbatą ir tris valandas galėjo kalbėtis visomis temomis. Mes irgi bandome prisitaikyti prie pasikeitusios situacijos“, – pripažino Alma.

Svarbu išsaugoti savastį

Pasidomėjus, ko reikia Lazdijų jaunimui, Alma sakė negalinti to tiksliai įvardinti. Jos nuomone, Lazdijuose yra nemažai veiklų, tik reikia jaunimo iniciatyvos.

„Alma, ką daryti, kad jaunimas grįžtų į Lazdijus ar iš jų neišvažiuotų?“ – paklausėme pašnekovės.

„Aš pati neišvykau iš Lazdijų, turiu tris vaikus, kurie jau studijuoja ir Lietuvoje, ir užsienyje, tačiau dažnai sugrįžta į mūsų kraštą. Manau, kad viskas priklauso nuo vidinio poreikio. Mano dukra – pasaulio žmogus, ji čia negrįš, nes jai būtų per ankšta, kitas vaikas gali grįžti, jam čia patinka gamta, ramybė, jis čia mato darbo ir gyvenimo galimybę. Manau, kad pas mus nieko netrūksta, jei nebus vidinio poreikio, tai jaunimas čia ir nesugrįš. Jei nebus noro čia gyventi, dirbti, kurti savo šeimą ir auginti vaikus, tai jie nesugrįš“, – sakė Alma.

Moteris džiaugiasi, kad veikia Jaunimo centras ir vaikai čia ateina bei randa jiems priimtinų veiklų. Jos nuomone, yra gerai, kad jaunimas išvažiuoja mokytis, keliauja po pasaulį, įgyja žinių ir naujų patirčių, kuriomis sugrįžę gali praturtinti savo kraštą.

„Svarbiausia, kad jie neišsižadėtų savo prigimties ir savasties. Viskas priklauso nuo vidinio pasaulio, nuo tėvų įdiegtos meilės savo kraštui. Nesigėdykite sakyti, kad esate kilę iš kaimo, iš Lazdijų rajono, nes tai yra tik pridėtinė vertė. Tuo jūs esate unikalūs“, – kalbėjo A. Stučkienė.

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: