Dzūkų žinios

Amerika Dzūkijoje – to dar „svietas“ nematė

Dalintis:

Vargu ar dar kur nors šalyje pamatysite tokį stebuklą, kad tarpukario sodžiuje išdygtų mokykla pagal moderniausias amerikietiškas technologijas. Mecenato L. Radziukyno pastangos dėl savo gimtojo kaimo vaikų verčia lenkti galvą ir šiandien. Medžiagas plukdęs net iš Amerikos, šviesuolis negailėjo nieko, ir Kurnėnuose pastatyta viena moderniausių mokyklų Lietuvoje. Šiandien jos durys atviros visiems, o vidun įžengti vilioja ne tik smalsumas apžiūrėti pastatą, bet ir veiklų gausa.

Ąžuolo parketai, lentos iš skalūnų

Alytaus rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Laimutė Zavistauskienė tvirtina: 1936 m. pastatyta Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokykla išties ypatinga tiek savo istorija, tiek architektūrine verte. „Tik pagalvokite, visos medžiagos, skirtos mokyklos statybai, išskyrus plytas ir čerpes, buvo atplukdytos iš JAV: laivais per Atlantą ir Baltijos jūrą iki Klaipėdos, traukiniu iki Alytaus ir arkliais iki Kurnėnų keliavo durys, langai, baltojo ąžuolo parketas, iš skalūnų pagamintos mokyklinės lentos, mokykliniai suolai, radiatoriai, santechninė įranga“, – vardijo L. Zavistauskienė. Ji pažymi, kad mokykla Kurnėnuose įsikūrė svarbiu Lietuvos mokyklų istorijai metu, kai 1928 m. buvo įvestas privalomas mokslas. Pasibaigus statyboms tai buvo viena moderniausių mokyklų Lietuvoje.

Jos mecenatas Amerikos lietuvis Laurynas Radziukynas šiam reikalui paaukojo šimtą šešiasdešimt tūkstančių litų, o apskrities valdyba pridėjo dar vienuolika tūkstančių. Mokyklos teritorijoje įrengtas gręžinys, iš kurio į rezervuarą vandens bokšte vandenį pumpavo vėjo jėgainė-siurblys. Pastate įrengtas centrinis šildymas, kanalizacija buvo tvarkoma biologiniu būdu. Mokykloje buvo dušas, sporto salė, parketu išklotos grindys. Nenuostabu, kad tokių mokymosi sąlygų galėjo pavydėti ir to meto miesto mokiniai.

„Mecenato vardas mokyklai suteiktas po Nepriklausomybės atkūrimo 1992 m., o veikė ji nuo 1936 m. iki 2008 m. Nuo pirmųjų gyvavimo dienų tai buvo kultūros židinys vietiniams gyventojams: čia vyko vietinio jaunimo susibūrimai, vaidinimų vakarai, koncertai“, – pasakojo L. Zavistauskienė.

Kadangi L. Radziukynas savo gimtojo kaimo vaikams mokyklą statė iš pačių moderniausių to laikmečio medžiagų, rinkosi amerikietiškos kokybės technologijas ir įrangą, ir po daugiau nei aštuonių dešimčių metų šis objektas džiugina autentikos gausa. Pasitelkus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas jis atnaujintas, pavyko restauruoti santechninę keramiką, chromuotą santechniką, radiatorius, duris, koklines krosnis, baltąjį parketą, dvipusius mokyklinius suolus, klasių lentas ir kitas detales, todėl mokykla išsaugota ateities kartoms. Be jokių abejonių, L. Radziukynas džiaugtųsi žinodamas, kad net ir nelikus švietimo paskirties, gyvenimo ratas čia suktis nenustojo.

Nuo smilkalų iki pynimo vytelėmis

Šiuo metu jaukiame baltame statinaityje, dengtame raudonomis čerpėmis, ir toliau šurmuliuoja gyvenimas. Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro direktorė Eglė Sereičikienė kviečia apsilankyti kaimyninių rajonų gyventojus ne tik pasidžiaugti unikalaus pastato grožiu, bet ir dalyvauti įvairiose veiklose. O pasirinkti tikrai yra iš ko. Net ir nesusitarę, galite pasinaudoti gido paslaugomis, kuris palydės po mokyklą, papasakos jos istoriją ir pakvies pasijusti senovės mokinuku mokantis rašyti žąsies plunksna.

Iš anksto suderinę su bičiulių kompanija galėsite dalyvauti edukacijose. Jų metu išmoksite lieti žvakes, pinti iš vytelių, drožinėti medį, velti sausą vilną, nerti žaislus vąšeliu. Prieš didžiąsias šventes edukatoriai kviečia marginti kiaušinius vašku, pasigaminti kalėdinį žaisliuką ar net Užgavėnių kaukę.

Tie, kuriems patinka prisiliesti prie žemės energijos, kviečiami dalyvauti keramikos edukacijose. Rasite ir egzotiškesnių pramogų, pavyzdžiui, mandalos kūrimą iš spalvoto smėlio arba smilkalų iš natūralių medžiagų gamybą.

„Mokykloje veikia liaudies meistrų parodos, lauko žaidimų kiemelis. Kiekvieną ketvirtadienį nuo 19 val. čia vyksta „Muzikiniai ketvirtadieniai“, kur koncertuoja Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro meno kolektyvai“, – pasakojo E. Sereičikienė. Tai ir instrumentinės muzikos vakarai, folkloro kolektyvų koncertai, dzūkiškos tarmės išsaugojimo vakarai, šokvakariai. Mokyklos renginių repertuare pasirodys ir naujovė – kino vakaras, kuris kvies drauge pasižiūrėti įdomius filmus.

Sezono atidarymas Kurnėnų L. Radziukyno mokykloje skelbiamas gegužės 11 dieną. Daugiau apie jo metu organizuojamus renginius su išsamiais grafikais ir pasiūlymais rasite feisbuko paskyroje „Alytaus rajono savivaldybės kultūros centras“. Informaciją apie Alytaus r. renginius galite rasti ir internetinėje svetainėje www.arskc.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: