Dzūkų žinios

Neofreskos sudomino daugelį gyventojų, ne visi komentarai buvo teigiami

Dalintis:
Algimantas Mikelionis.

Liepos mėnesį Lazdijų miestą papuošė keli įstabūs meno kūriniai ant Lazdijų kultūros centro ir vieno šio miesto pastato sienų. Puikiai ir talentingai pasidarbavo Lazdijų kultūros centro dailininkės, kurios ant pastatų sienų nutapė stilizuotus briedžius. Kaip žinoma, šis gyvūnas yra Lazdijų miesto simbolis ir yra vaizduojamas miesto herbe.

Kaip ir galima buvo tikėtis, daugelio žmonių reakcija į šiuos meno kūrinius buvo neigiama. O gal ir nieko keisto? Juk daugelis mano, kad briedžio piešinys turi kuo tiksliau atitikti tikro briedžio dydį, proporcijas ir t. t. Kai kas briedžius pavadino žirafomis, nes, matai, jie primena šiuos Afrikos gyvūnus. Bet palaukit, mielieji, meno kūrinys niekada neatitinka originalo visu šimtu procentu. Į nupieštą stilizuotą briedį reikia žvelgti ne paprastu ar elementariu žvilgsniu, o jeigu taip galima pasakyti, užsidėjus meno akinius. Bičiulio paklausiau, ką jis mano apie šiuos meno darbus. Šis atsakė, kad kas kuo gyvenime save laiko, tą ir mato ant sienos. Adekvatus žmogus, bent kiek suprantantis meno pagrindus, puikiai supras tai, ką mato ant sienos. O kas gyvenime yra žirafa, tai ir žvelgdamas į aiškiai stilizuotą briedžio piešinį matys žirafą. Labai taiklus bičiulio pastebėjimas.

Adomo Žilinsko piešinys.

Apskritai reikėtų suprasti, kad tai, kas pavaizduota ant Lazdijų kultūros centro ir vieno šio miesto pastato sienų, priskiriama neofreskų žanrui. Tai yra hibridinė gatvės meno forma. Kūrimo procese, taip pat kaip ir grafičio, gali būti naudojami aerozoliniai dažai, bet piešinys yra didelio mastelio, dažniausiai kuriamas individualiai. Neofreskos yra legalios. Neretai jos yra institucinės, nes reikalinga sutartis su savininku.

Šiuo metu piešiniai ant pastatų išpopuliarėjo dideliuose miestuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Seniau gana populiarus buvo ir grafičių menas, kai ant pastatų menininkai nelegaliai piešdavo didesnius ar mažesnius meno kūrinius. Žinoma, tuomet pasitaikydavo atvejų, kai prasti grafičiai suniokojo pastatus, bet dabar grafičiai, o juo labiau tokie kokybiški ir gražūs piešiniai ant pastatų sienų kaip neofreskos tik puošia miestą ir daro jį jaukesnį kasdieniam gyvenimui.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: