Dzūkų žinios

G. Nausėda pasigenda geranoriškumo kalbantis su mokytojais, yra pasirengęs tarpininkauti

Dalintis:
Prezidentas Gitanas Nausėda. (Paulius Peleckis/BNS)

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia pasigendantis geranoriškumo kalbantis su streikuoti planuojančiais mokytojais ir sako esąs pasirengęs imtis tarpininko vaidmens.

„Norėčiau geranoriškumo šioje srityje. Juk nei ministerija neigia, kad problema egzistuoja, nei Vyriausybė, nei aš galėčiau pasakyti, kad problemos nėra, kodėl streikuoja. Ne. Problemos yra“, – penktadienį Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje žurnalistams sakė valstybės vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad mokytojai kalba ne tik apie per mažus atlyginimus, bet ir apie per didelius darbo krūvius, biurokratizmą, kuris sunkina jų darbą.

„Todėl reikia kalbėtis, bet vargu, ar reikia pradėti nuo grasinimo ar mėginimo spręsti šį streiko klausimą teisinėmis priemonėmis. Reikia tiesiog geranoriškumo. Jeigu būtų to geranoriškumo ir būtų toks noras išreikštas, esu pasirengęs tarpininkauti, mes galime surengti bendrą pasitarimą Prezidentūroje“, – teigė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad politikai turi sudaryti kelerių metų planą, kaip spręs pedagogų keliamas problemas, ir tų įsipareigojimų laikytis.

„Manau, kad mokytojai taip pat yra Lietuvos piliečiai, jie supranta valstybės padėtį, supranta jos prioritetus, ir mes tokį sutarimą galėtume rasti“, – sakė prezidentas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga planuoja rugsėjo viduryje rengti įspėjamąjį streiką, o nepavykus sutarti dėl reikalavimų iki rugsėjo pabaigos – ir tikrąjį.

Reikalaujama atlyginimus nuo rugsėjo didinti 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., klasėse mažinti mokinių skaičių, kt.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas teigė, kad ministerija ketina kreiptis į teisininkus dėl planuojamo streiko teisėtumo, nes, anot jo, profesinių sąjungų ir ministerijos pasirašyta kolektyvinė sutartis bei partijų priimtas nacionalinis susitarimas dėl švietimo yra vykdomi.

Autorė Jūratė Skėrytė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: