Dzūkų žinios

Kalniškės mūšio memorialo projektas: nauja forma ir išryškinta žygdarbio prasmė

Dalintis:

„Kalniškė – svarbi vieta yra ne tik mūsų rajonui, visai Lietuvai, ta vieta turi europinio masto reikšmę, todėl ten planuojamas memorialas gali tapti dar didesniu traukos centru ir ne tik per mūšio metines, bet visus metus“, – įsitikinęs Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Dalius Mockevičius.

Apie modernų Kalniškės mūšio įprasminimą, naują memorialą kalbama seniai, o praėjusią savaitę Lazdijų rajono savivaldybėje Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovai pristatė Kalniškės mūšio vietos įamžinimo viziją. 

Šių metų gegužę, siekdama įamžinti istorinę vietą, Lazdijų rajono savivaldybė su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Centras nemokamai parengė viziją.

Pristatė viziją

Viziją pristatyti atvyko centro vyresnysis patarėjas prof. Algis Vyšniūnas, Istorinės atminties įamžinimo skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas ir architektas Vytenis Rudokas. 

„Džiaugiuosi kryptingu ir produktyviu bendradarbiavimu su savivaldybe. Šiame pristatyme tik atskleidžiame strategiją, kur link einame – tai nėra detalus planas. Esminis mūsų tikslas – pagarba tiems, kurie kovojo, todėl savo projektu norime suteikti kitą kokybę tiek įvykiui, tiek šiems ypatingiems žmonėms“, – teigė prof. A. Vyšniūnas.

Architektas V. Rudokas pabrėžė, kad Kalniškės mūšio vietą reikia įamžinti ne paminklu ar monumentu, bet kuriant memorialinį ansamblį. Jau dabar žmonių ant kalnelio sukurta sakralinė erdvė su savadarbiais kryžiais išliktų ją dar labiau pabrėžiant – viršutinę terasą puslankiu apglėbtų stilizuota sienelė-karūna, pagaminta iš lyg susipynusių ąžuolų rašto – metalo ažūro.

Į kalnelį, kaip siūloma, vestų akmeniniai laiptai, kalno papėdėje įsikurtų nuolatinė scena. Ansamblį papildytų tolėliau pastatyta simbolinė koplytėlė, puošta Vyčio kryžiumi, takas vestų ir prie simbolino žuvusių partizanų kapo.

Atsirado įvairių nuomonių

Iškart po šio pristatymo socialiniuose tinkluose pasipylė abejonių dėl šio projekto. Žmonės vizualizacijoje pasigedo ten augančių medžių ir nusprendė, jog jie bus iškirsti. Taip pat buvo abejojama, ar savivaldybė sugebės finansuoti projekto įgyvendinimą.

Lazdijų rajono savivaldybės administracija kvietė iki rugsėjo 14 d. raštu pateikti savo siūlymus ir pastabas pristatytai vizijai.

Savivaldybės administracijos Komunikacijos ir dokumentų skyriaus vedėja Gintarė Varnelienė teigė, jog iki antradienio popietės į jos elektroninį paštą, kuris buvo nurodytas siųsti atsiliepimus apie projektą, buvo gautas tik vienas laiškas.

„Socialiniuose tinkluose daug žmonių reiškė savo nuomonę apie projektą, tačiau kai paprašėme ją išsakyti savivaldybei, norinčiųjų buvo labai mažai. Pas mus visi gudrūs reikšti savo emocingas nuomones socialiniuose tinkluose, o kai reikia pateikti ką nors konkretaus ir konstruktyvaus, nenori to daryti“, – sakė skyriaus vedėja.

Finansavimas – iš įvairių šaltinių

Vicemeras D. Mockevičius teigė, jog naujovės žmonėms sukelia klausimų, bet niekas nesiruošia kirsti medžių, atsisakyti kryžių ar performuoti kalną, tiesiog norima sudėlioti sustiprinančius akcentus šioje vietovėje.

Pasidomėjus apie projekto finansavimo šaltinius, vicemeras sakė, jog finansavimas bus ne tik savivaldybės, nes ji viena nebūtų pajėgi to padaryti.

„Bus keletas ir įvairių finansavimo šaltinių. Archeologiniai tyrimai gal iš savivaldybės, tikimės, jog prisidės regioninės lėšos, taip pat bus reikalingi ir valstybės pinigai. Seimo komisija yra parengusi tokių projektų programą, ten yra ir Kalniškės mūšio atminties įamžinimo projektas. Tikiu, kad pinigų tikrai surasime“, – sakė vicemeras.

Benius Rūtelionis, rajono savivaldybės tarybos narys:
„Tai labai reikalingas projektas, jis seniau jau galėjo būti pristatytas. Tai, ką mes matėme, buvo pirminis variantas, jis dar negatavas, gerai, kad būtų atsižvelgta į visų rajono žmonių nuomonę. Reikia duoti visuomenei pasireikšti, būtų gerai, kad žmonės aktyviau pateiktų savo pastabas, reikia daugiau laiko nuomonėms pareikšti ir jas įvertinti. Sovietmečiu okupantams buvo pristatyta daug įvairių didingų monumentų, todėl mūsų laisvės gynėjams dabar reiktų labai vertingų memorialų. Kalniškėje reikia pastatyti gerą ir gražų kūrinį.“

Artūras Margelis, rajono savivaldybės tarybos narys:
„Kalniškės projektas labai reikalingas, tačiau nepanaikinant ten esančių kryžių, atsižvelgiant į jau susiformavusią situaciją. Mes jau seniai pradėjome įgyvendinti tą projektą, pradžioje ten nieko nebuvo, tai pasirūpinome infrastruktūra, sutvarkėme privažiavimą, atvedėme elektrą. Dabar rengiamas didesnis ir brangesnis projektas, bus daug granito plokščių. Bet gerai, kad tai daroma. Priimant galutinį variantą, reikia atsižvelgti į žmonių pastabas, tobulinti visada galima.
Džiaugiuosi, kad bendrystė su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru, prasidėjusi dar man vadovaujant šiam kraštui, vis dar tęsiasi. Bendradarbiaudami pastatėme ne vieną paminklą istorijai atminti, kartu išsigryninome viziją, kaip turi atrodyti ir kokią istoriją pasakoti lankytojams Laisvės kovų muziejus.“

Aldona Jakavonienė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro  vyresnioji patarėja:
„Jau greitai minėsime Kalniškės mūšio aštuoniasdešimtąsias metines, todėl iš mūsų centro architekto buvo pasiūlymas restauruoti Kalniškės memorialą, suteikti jam naują formą ir sustiprinti prasmę. Mūsų centras inicijavo memorialų lietuvių tremtiniams sukūrimą Kazachstane ir Balchaše. Tai svarbu daryti ir Lietuvoje, nes tas mūšis labai reikšmingas mūsų istorijai. Pertvarkius memorialą, bus padidinta lankytojų trauka, kaip tai atsitiko Kryžkalnyje. Atnaujintas Kalniškės memorialas atliks ir jaunimo bei moksleivių šviečiamąją funkciją.“

Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: